Последни новини
Home / Законът / Йордан Цонев: Утре стартираме подписка за промяна в Конституцията за давността в помощ на ГЕРБ

Йордан Цонев: Утре стартираме подписка за промяна в Конституцията за давността в помощ на ГЕРБ

Defakto.bg

Лансирана от премиера Бойко Борисов и подета от ГЕРБ идея да падне давността за преследване на престъпленията в приватизацията, среща рамото на ДПС.

„Още утре ще инициираме подписка за промяна на Конституцията, за да падне давността на приватизацията и да се разследва“ – тази заявка даде зам-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев пред Канал 3. Така може да се реализира идеята, лансирана от ГЕРБ, добави той.

Цонев обясни, че ще се търси промяна на чл. 31, ал. 7 от Конституцията, който гласи: „Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството.“  За това, според юристите на ДПС, за да се реализира идеята на управляващите и да се направи ревизия на приватизацията е необходима промяна в този текст на основния закон.

Какво пък – право да инициират конституционен ремонт имат една четвърт от депутатите – т.е. 60 от тях или президентът. В това Народно събрание от ДПС имат 25 депутати, от ГЕРБ – 95. Във всички случаи достатъчни, особено обединени, да стартират нов конституционен дебат.
Виж, по-трудно е с реализацията на подобни идеи. По правилата на Конституцията поправките в нея се приемат на 3 четения с мнозинство от 180 „за“. А при постигнати 160 „за“, предложението се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца.
Впрочем, дали изобщо ще се стигне до подобни гласувания в пленарна зала далеч не е сигурно.
В началото на седмицата шефът на правната комисия на НС Данаил Кирилов даде знак, че от ГЕРБ май са се отказали да искат тотално падане на давността за приватизационните престъпления и обмислят вкарването й сред „най-дългата“ възможна давност по Наказателния кодекс – тя е 35 г. и е само за убийства на две и повече лица. Какво точно законодателно предложение ще родят управляващите чакаме да видим.
Сериозните юристи вече предупредиха, че игрите с давността са абсурдни и са в разрез с принципа на правовата държава, каквато България е. И още – Наказателният кодекс определя давността за преследването на престъпленията според определените за тях наказания, а не според предмета им, в случая „приватизация“ (по отношение на втората идея, лансирана от Кирилов). И трето, каквито и изменения в крайна сметка да приеме настоящото мнозинство, те няма да отменят принципа в наказателното право – че при наличието на два или повече режима, се прилага по-благоприятния за осъдения режим.
Ако пък наистина се стигне до отваряне на темата за промени в Конституцията, много интересно как точно управляващите ще убедят обществото, че именно това е ТЕМАТА на деня и проблемът в основния закон?

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.