Последни новини
Home / Законът / Внесоха обвинителен акт за убийството в “Борисовата градина”, ще съдят Йоан Матев като непълнолетен

Внесоха обвинителен акт за убийството в “Борисовата градина”, ще съдят Йоан Матев като непълнолетен

Defakto.bg

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт за убийството в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Тогава 15-годишният Георги Игнатов бе открит мъртъв на пейка в градината, повече от година по-късно за убийството бе задържан и обвинен Йоан Матев.

Днес обвинителният акт е внесен в Софийския градски съд. И Матев ще бъде съден като непълнолетен, защото в момента на извършване на престъплението не е бил навършил 18 години.

А този факт се оказа решаващ при преценката на мярката му за неотклонение. На 7 ноември Мина Мумджиева от СГС замени задържането под стража с “подписка” за Матев, защото той вече е надлежал максималния срок от 8 месеца за най-тежката мярка по време на досъдебното производство. Определянето на този срок зависи от предвиденото наказание за престъплението – в случая то е между 5 и 12 години затвор.

Но прокуратурата протестира решението за мярката пред Софийския апелативен съд. Там ще заседават по казуса утре. А внесеният днес обвинителен акт вероятно ще се ползва като мотив за оставянето на Йоан Матев в ареста.

Ето съобщението:

“Днес, 13 ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителeн акт срещу Йоан Матев за извършено от него убийство по особено мъчителен за убития начин – престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2, вр. чл.115, вр. чл.63, ал.2, т.1 от НК.

Йоан Матев е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в град София, в парк ,,Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си умишлено е умъртвил непълнолетния Г. И. като му нанесъл един удар с нож.

В резултата на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Г.И. случайно на пейка в „Борисовата градина“. Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия.

Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си.

В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието.

След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Ако бъде признат за виновен Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години.

Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.”

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.