Последни новини
Home / Законът / Внесоха обвинителен акт за убийството в „Борисовата градина“, ще съдят Йоан Матев като непълнолетен

Внесоха обвинителен акт за убийството в „Борисовата градина“, ще съдят Йоан Матев като непълнолетен

Defakto.bg

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт за убийството в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Тогава 15-годишният Георги Игнатов бе открит мъртъв на пейка в градината, повече от година по-късно за убийството бе задържан и обвинен Йоан Матев.

Днес обвинителният акт е внесен в Софийския градски съд. И Матев ще бъде съден като непълнолетен, защото в момента на извършване на престъплението не е бил навършил 18 години.

А този факт се оказа решаващ при преценката на мярката му за неотклонение. На 7 ноември Мина Мумджиева от СГС замени задържането под стража с „подписка“ за Матев, защото той вече е надлежал максималния срок от 8 месеца за най-тежката мярка по време на досъдебното производство. Определянето на този срок зависи от предвиденото наказание за престъплението – в случая то е между 5 и 12 години затвор.

Но прокуратурата протестира решението за мярката пред Софийския апелативен съд. Там ще заседават по казуса утре. А внесеният днес обвинителен акт вероятно ще се ползва като мотив за оставянето на Йоан Матев в ареста.

Ето съобщението:

„Днес, 13 ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителeн акт срещу Йоан Матев за извършено от него убийство по особено мъчителен за убития начин – престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2, вр. чл.115, вр. чл.63, ал.2, т.1 от НК.

Йоан Матев е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 г. в 11.43 ч. в град София, в парк ,,Борисова градина”, като непълнолетен, но като е могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си умишлено е умъртвил непълнолетния Г. И. като му нанесъл един удар с нож.

В резултата на това били засегнати жизнено важни органи и настъпила масивна кръвозагуба, довела до смъртта на пострадалия.

Деянието е квалифицирано като извършено „по особено мъчителен начин“, тъй като след получаване на нараняването до момента, в който се развила острата кръвозагуба и пострадалият изпаднал в безсъзнание /поради обезкървяването на мозъчните структури/, той изпитвал значителни по интензитет болки и е могъл емоционално да осъзнае случващото се с него.

В деня на престъплението обвиняемият Матев забелязал пострадалия Г.И. случайно на пейка в „Борисовата градина“. Въпреки, че двете момчета не се познавали преди това у Матев се оформил умисъл да нападне пострадалия.

Нанесъл му един удар с нож, който обичайно носел в себе си.

В хода на разследването оръжието на престъплението е намерено в близост до местопроизшествието.

След това избягал от местопроизшествието и изцяло променил външния си вид, навиците си и социалните си контакти.

Ако бъде признат за виновен Матев би могъл да получи наказание „лишаване от свобода“ от 5 до 12 години.

Размерът на наказанието е съобразен с обстоятелството, че деецът е бил непълнолетен към момента на извършване на деянието.“

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Потвърдено: Лидерът на партия Атака Волен Сидеров е осъден на 5000 лв. глоба за обида и клевета на Искрен Веселинов

Софийски градски съд потвърди осъдителната присъда на Волен Сиделов, произнесена от Софийски районен съд  за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.