Последни новини
Home / Законът / И все пак: Няма извършени престъпления във ВМА под управлението на Николай Петров

И все пак: Няма извършени престъпления във ВМА под управлението на Николай Петров

Defakto.bg

Прокуратурата го констатира след „допълнителна проверка“ и след оставката на здравния министър

Няма извършени престъпления във Военномедицинска академия (ВМА) под ръководството на Николай Петров. Това оповести днес прокуратурата след „допълнителна проверка“. Имало обаче нарушение по обществени поръчки, за което се носи административно-наказателна отговорност.

Държавното обвинение се активизира в края на октомври след първата оставка в кабинета „Борисов“ – 3, на здравния министър Петров. И даде заявка да „преразгледа“ постановения през лятото отказ за образуване на досъдебно производство за злоупотреби във ВМА. Начело на Военномедицинската академия от средата на 2014 г. до май тази година бе именно Николай Петров.

Той е прекрасен лекар и почтен човек, декларираха не един и двама за него. А министърът даде оставка, след излъчено разследване по Би Ти Ви как като шеф на ВМА Петров възложил две обществени поръчки на фирми, представлявани от Явор Цонев – мъжа, от когото дъщеря му Руслана Петрова има дете. В основата е извънпланов одит на ВМА, в който не са констатирани печелене на обществени поръчки от „свързани лица“. А, след като през лятото прокурорска проверка приключи с отказ да се образува разследване по констатациите, никой не обжалва това постановление.

В края на октомври обаче Бойко Борисов прие оставката, а Цветан Цветанов обяви, че в този случай законът можело и да е бил спазен, оставал простор за обсъждане на „моралната страна“.

„Прекалено високите изисквания и отиването отвъд реалното понятие за конфликт на
интереси развързва ръцете на тези, които са по върховете на властта да противодействат на ключови фигури в политическия живот, които биха могли, да речем, да бъдат носители на реформи“, коментира тогава адвокатът и правозащитник Александър Кашъмов.

Дали ще се окаже прав?

Ето съобщението на прокуратурата от днес:

„На 10.11.2017 г., Военно-апелативна прокуратура /ВоАП/ потвърди постановлението на прокурор от Военно-окръжна прокуратура гр. София от 07.06.2017 г., с което бе отказано да се образува досъдебно производство по повод одитен доклад на Министерство на отбраната за оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 01.01.2014 г. – 31.01.2017 г. на Военно медицинска академия, поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление от длъжностни лица от ВМА.

При извършения служебен контрол на проверяваното постановление е установено, че първоначалната проверка е непълна, а наблюдаващият прокурор не е осъществил необходимия контрол над работата на военния следовател. Поради това прокурор от ВоАП е извършил допълнителна лична проверка, в хода на която са изискани относими документи и са снети обяснения от различни длъжностни лица.

Анализът на всички събрани материали е довел до извод, че няма данни за извършено престъпление от общ характер от длъжностни лица от ВМА.

Постановлението е изпратено на Министерство на отбраната и на ВМА.

ВоАП е сигнализирала административния ръководител на ВОП – София за извършване на цялостна проверка на работата на наблюдаващия прокурор Адалберт Кръстев за преценка на основания за ангажиране на дисциплинарната му отговорност с оглед констатираното формално извършване на началната проверка по случая.

Препис от постановлението в едно с копие на одитен доклад от м. март 2017 г. на Дирекция „Вътрешен одит“ – МО, е изпратен по компетентност на Агенцията за държавна финансова инспекция, предвид установеното нарушение на чл. чл. 49, ал. 1 от ППЗОП /отм./ и на т. 9.5 от утвърдените Условията за участие в процедурата. Изпращането е с оглед правомощията на АДФИ за ангажиране на административно-наказателна отговорност.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

3 коментара

  1. Тодор Бойчев

    Не им вярвам на прокурорите!
    Бих им повярвал, ако ме допуснат като поемно лице заедно с лекар за проверка на техните действия. Някой лъже? Кой лъже?

  2. Ма прокуратурата не е съд, отказът й да образува наказателно производство е едностранен акт, който не подлежи на съдебен контрол. Могат да си решат всичко, без ревизия на действията им. Как да им вярва човек?

  3. А нещо конфликт на интереси?
    А дали всъщност проблемът не е, че може да подриеш конкуренцията, давайки информация каква цена да се предложи?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.