Последни новини
Home / Законът / Съдът поиска пълен отчет от ДКСИ защо Георги Гатев да е „ненадежден“ да пази тайни

Съдът поиска пълен отчет от ДКСИ защо Георги Гатев да е „ненадежден“ да пази тайни

Defakto.bg

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) да представи доказателствата защо Георги Гатев да е „ненадежден“ да пази тайни, както и пълния протокол от заседанието си, на което е потвърдила решението за отнемане на неговия допуск до класифицирана информация.

Това е постановил днес Върховният административен съд на първото си заседание по „тайното“ дело, заведено от зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Гатев срещу ДКСИ. Процесът е при закрити врати, а казусът е неоткриваем на страницата на ВАС заради сложения гриф „поверително“ на материалите. Единственото „секретно“ нещо са имената на служители от ДАНС, писали справки и сведения, твърдят магистрати.

С каквото и тайнственост да се обгражда случаят обаче той е скандално известен. А Георги Гатев настоява съдът да отмени решението на ДКСИ, като постановено при съществено нарушение на процесуалните правила и материалния закон, и като необосновано. Eдин от най-сериозните въпроси, поставени в жалбата на известния юрист, избран от парламента и за заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства е  от какво и как да се защитава  гражданинът, когато  актовете на държавните органи срещу тях не са мотивирани, а правото на защита е правото на засегнатия да узнае в какво е обвинен.

Скандалът избухна на 24 юли, когато прокуратурата предложи на ДАНС да препречи допуска на Гатев до тайните на държавата, защото в три случая бил консултирал обвиняеми и подсъдими магистрати как да подават заявления до Бюрото, за да проверят дали са били обект на СРС. Но не посочи как точно е нарушен законът и кои свои служебни задължения е прекрачил Гатев. Въпреки това на 26 юли зам.-шеф на ДАНС отне допуска му,  защото бил  „ненадежден“ и не могат да му се поверяват тайни.

В края на август ДКСИ изчерпи процедурата в едно изречение  – жалбата  се отхвърля.

В същото време в няколко публични изяви председателят на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков категорично опроверга твърденията на прокуратурата и ДАНС за извършени нарушения от страна на заместника му и видя в акцията намерение да се сложат юзди върху работата на Бюрото. Нещо повече – в становище, изпратено до ДКСИ и разпространено и до медиите Рашков с факти и документи направи на пух и прах обвиненията срещу Гатев, доказвайки, че те са пълна измислица.

Прокуратурата твърдеше за участие на Гатев в писането на молби на прокурорите Росен Каменов и Димитър Захариев, както и на съдията Светлозар Георгиев. Приложени свидетелства и справки показаха, че това не е вярно. Но въпросът как все пак е бил нарушен законът, така и остана без отговор.

Днес Гатев е представил пред съда над 100 страници доказателства. А представители на ДКСИ обявили, че не водели протоколи от заседанията си и разполагали само с решенията по тях. Всичко да бъде представено в пълнота, е разпоредил съставът на ВАС с председател Милка Панчева, дал е 10 дни срок за изпълнение и е отложил делото за 11 декември.

Самият Гатев в момента е в отпуска, но мандатът му като зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС не е прекратен.

About De Fakto

Проверете също

С кодово има „Жълт паваж“ Европейската прокуратура разследва реставрацията на столичния център за злоупотреби с европари

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с …

Шампионите в международна класация за състезания по право от Софийския университет бяха отличени от министър Зарков

„Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво. Благодарим ви!“ Студенти от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.