Последни новини
Home / Законът / ВСС отказа 15 нови щата в спецсъда, засега

ВСС отказа 15 нови щата в спецсъда, засега

Defakto.bg

Тройно скочили исканията за спецсредства в спецправосъдието, трябвал и нов зам.-председател

Въпреки промените в НПК и прехвърлените дела за „високата корупция“, нови щатни попълнения в спецсъда засега няма да има. Това реши днес съдийската колегия на ВСС с 10 „за“ срещу 4 „против“ гласа.

А после единодушно, с 14 „за“ изиска информация от СГС, окръжните и районни съдилища, както и от прокуратурите за висящите при тях производства, свързани с новата „спецкомпетентност“. Също и статистика за тези дела за три години назад, за да може да вземе „информирано“ решение.

Шефът на спецсъда Георги Ушев бе поискал 15 нови съдийски бройки заради промените в НПК. Точни разчети на делата, оправдаващи нарастването на щата, обаче не са били направени, стана ясно по време на дебата. В момента в спецсъда има 18 съдии.

Открои се и друг прелюбопитен факт – въпреки малкото на брой разгледани и решени дела от общ характер, тройно са нараснали исканията за разрешаване на ползването на спецразузнавателни средства (СРС), адресирани до спецсъда. Това пък, оказа се, е послужило като мотив на Ушев да поиска и нова, трета бройка за заместник.

Как се разви дебатът?

Две комисии – по атестирането и конкурсите и по натовареността са излезли с отказ за поисканите нови 15 съдии, докладва днес Красимир Шекерджиев. Внимателният преглед на делата, гледани от спецсъда, е показал, че много малка част от тях са общ характер – 239 за 18 съдии, а огромната част от преписките са от частен характер разпити пред съдия и други (над 6000).

Впечатли и друг мотив на КАК, оповестен от Шекерджиев: „Известно ни е, че нормата на НПК за подсъдността ще бъде атакувана пред Конституционния съд. Има такова решение на пленума на ВКС, а доколкото знам жалби подготвят и други институции. Без да прогнозираме какво ще реши КС все пак ми се струва, че при 239 броя НОХД не е удачно да увеличаваме числеността на съдиите„.

„Измененията в закона са влезли в сила. Не е ли по-добре да изискаме информация от съдилищата и прокуратурите в страната колко дела се очаква да се прехвърлят в специализирания съд? Няма да бързаме да решаваме въпроса сега, но поне да изискаме информация, за да сме свършили работата си и да вземем информирано решение„, предложи Боян Магдалинчев. Той обаче настоя да се даде трети заместник на Ушев именно заради нарасналия брой искания за СРС, които се разглеждат от председателя или оправомощен от него зам.-председател.

Драгомир Кояджиков, доскоро съдия от апелативния спецсъд, също се обяви за отлагане на решението за щатовете до получаването на нужната информация.

„В момента не можем да направим извод за обоснована необходимост от съдии за делата от общ характер. Но по отношение на тези от частен характер виждам тенденция за трикратно увеличение по исканията за СРС. Само за 2016 г. са издадени 2271 разрешения, за първото полугодие на 2017 г. -1108 разрешения. Затова искането за увеличаването на щата на заместниците с един е абсолютно обосновано. И без промяна на подсъдността броят на исканията за СРС е увеличен три пъти“, настоя Вероника Имова.

Направеното предложение за трети заместник е „заседнало“ в етичната комисия в изчакване на информация от Софийската градска прокуратура за сигнал срещу номинирания от Ушев магистрат, проверката по който не била приключила, информира Олга Керелска.

Севдалин Мавров пък изтъкна, че не е представена и информация за индивидуалната натовареност на председателя на спецсъда и на двамата му заместници, а без такива данни той не би одобрил назначаването на трети зам.

Имаме съд, в който за цяла година всички 18 съдии са произнесли 37 присъди. 1000 дела да имаха висящи, пак няма да достигнат висящността в СГС, говорим за разлика в пъти. Става дума за съд, който по никакъв начин не може да бъде преценен като натоварен, а иска нови щатове. А ако КС е последователен, подобна разпоредба веднъж вече беше обявена за противоконституционна“, напомни Красимир Шекерджиев.

В крайна сметка колегията на този етап отказа нови попълнения в спецсъда, след получаването на поисканата информация въпросът отново ще бъде поставен.

Боян Магдалинчев пък оттегли настояването си днес ВСС да се произнесе и за това дали да открие трети щат за заместник на Георги Ушев.

Миналата седмица прокурорската колегия без исканите от съдиите разчети прие за сведение предложенията на главния прокурор за увеличаване на щата на спецпрокурорите и спецследователите.

 

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.