Последни новини
Home / Законът / Двамата кандидати за шеф на СГС: Целта – една, посоките – различни

Двамата кандидати за шеф на СГС: Целта – една, посоките – различни

Defakto.bg

Какво обещават в концепциите си Светлин Михайлов и Евгени Георгиев

Двама кандидати ще мерят сили в предстоящата битка за нов председател на ключовия Софийски градски съд (СГС). След оттеглянето на номинираната от самите магистрати Величка Цанова (по внезапни и болезнени лични причини), в надпреварата останаха Светлин Михайлов и Евгени Георгиев.

И двамата се самономинираха, и двамата са съдии от СГС. А, въпреки промъкналите се  “твърдения”, че фаворитът отсега е ясен (и той е Светлин Михайлов), това съвсем не е сигурен факт.  Решението ще вземе съдийската колегия на ВСС, исканото мнозинство е поне 8 “за” измежду 14-те й членове. А за малко повече от месец работа стана ясно, че съдиите в съвета имат склонност към детайлно вглеждане, обширни дебати и подробно мотивиране на кадровите си стъпки. Думата, макар и не решаваща (по закон) ще имат и съдиите от СГС, които трябва да изслушат двамата претенденти.

С други думи – финалът е предстоящ. И се чака с напрегнато любопитство – ще се избира ръководител на особен съд, където се гледат близо 1/3 от гражданските и търговски спорове в България. И още – скандалите покрай управлението “Янева”, свързани включително с подозрения за търговия с правосъдието, още слагат отпечатъка си върху СГС. Оцененият като успешен, но недовършен и напрегнат откъм атаки мандат на Калоян Топалов, даде положителен тласък. За трайни резултати обаче се иска постоянство. А за ръководител на СГС – човек с дух, борбеност, независимост извън съмнение.

На страницата на ВСС вече са публикувани биографиите, имотните декларации и концепциите на двамата претенденти. Те открояват едно сходство – и Михайлов, и Георгиев издигат като основна цел утвърждаването на независимостта, авторитета и доверието към СГС. И доста различия в постигането на набелязаните цели.

Светлин Михайлов: Традиция, приемственост, умиротворяване

Светлин Михайлов

Обяснимо, Светлин Михайлов, който вече има един мандат начело на СГС през 2004-2009 г. залага на традиция и приемственост. На възстановяване на съществуващите при неговото управление връзки и съвместни семинари с чужди магистрати – като пример е дал Апелативния съд в Берлин, на умиротворяване и слагане на край на “разделението” в съда. Което подсказва критичност към доскорошното управление. Заявява също: “ще предприема всички разрешени ми по закон действия за предотвратяване на корупцията и търговията с влияние в СГС“.

Безспорно, това е по-известният от двамата кандидати, с повече опит във всички посоки – битиен, професионален, управленски. Биографията на Светлин Михайлов е известна – съдия от кариерата, в СГС е от 1992 г., преди това е бил в столичния районен съд. Търговски съдия, признат е за добър юрист. След приключването на управленския мандат нееднократно се яви на конкурси за повишение както във ВКС, така и в Софийския апелативен съд, но все малко не му стигаше, за да бъде класиран.

Дългото пребиваване в СГС, донесло познаване на всички проблеми плюс “постигнатите резултати от мен като съдия ми дават професионалното самочувствие да се кандидатирам за поста”, е описал личната си мотивация кандидадът. И още: през 2019 г. СГС става на 60 г., още един повод “да се съчетаят традиция и приемственост в натоварения с обществени очаквания съд“.

Той е и доста имотен човек, личи от декларацията, публикувана на страницата на ВСС. Светлин Михайлов има по наследство апартамент (110 кв м) и гараж в София, апартамент и гараж в Плевен. Отделно през 2007 г. е купил друг апартамент в София (152 кв м) с паркомясто за 135 000 лв. Има и поземлен имот от около декар (1093 кв м) в София, купен през 2016 г. за 180 000 лв. Междувременно е продал очевидно трети апартамент (135 кв м) отново в столицата, за 510 000 лв.

Притежава по наследство ниви в Телиш и Плевен, има два автомобила Ситроен.

Най-впечатляващи са влоговете му – общо 7 на брой, в евро и лева, на обща стойност 1 048 655 лв. (на толкова възлиза сборът на посочените от самия него цифри). Произходът на средствата – продажба на имоти, обезщетение за непозволено увреждане, заплати, хонорари.

Сред основните проблеми на СГС Светлин Михайлов е откроил щатното попълнение на съда, заради рядко провежданите от ВСС конкурси. Както и несъобразяване със специализацията и набраните знания на част от магистратите, преодоляването на което “би подорбило микроклимата и сложило край на съществуващото разделение”. Вижда изхода в изготвяне в кратки срокове на ново разпределение, което да се обсъди и гласува от Общото събрание.

Не е подмината и свръхнатовареността на СГС, за която ръководството трябва да предложи решение след анализ на ситуацията.

Като хроничен проблем е отбелязан недостигът на зали за провеждане на заседания.

Любопитство предизвиква критичната оценка на Михайлов към сегашното състояние на “връзките с обществеността” при положение, че съдебните репортери единодушно оценяват пиара на съда като най-добрия досега. Кандидатът обаче залага и на периодични срещи на ръководството с медиите за диспут по конкретни проблеми.

Евгени Георгиев: Повече самоуправление, ефективност и отчетност

Евгени Георгиев (изправеният)

По-младият претендент изглежда диалогичен, за което безспорно думата си е казал и фактът, че сред първопроходците в прилагането на медиацията в Софийския районен съд и е един от създателите на Центъра по спогодби и медиация към СГС и СРС.

Че е склонен да се вслушва в мнението на другите говори и организираната по негова инициатива среща с колегите му, веднага след като бе обявил намеренията си да се кандидатира за председател.

Евгени Георгиев е съдия от 2001 г., първо младши, после в СРС, от 2012 г. е в СГС. А през 2015 г., когато начело на съда временно застана Владимир Йорданов от ВКС, той бе негов заместник и ръководеше гражданското отделение.

За себе си е посочил, че приключва годишно по 180-200 първоинстанционни граждански дела и около 100 от частен характер. Както и: “Работата ми като съдия ме направи по-разбиращ, по-търпелив, по-балансиран, по-постоянен и по-организиран“.

Има впечатляващи квалификации, бил е включително международен експерт на Съвета на Европа в Армения, където през 2012 г. е консултирал Министерството на правосъдието. Лектор по медиация на международни конференции, говори английски, руски, немски и даже норвежки (на начално ниво). Изобщо – магистрат от “новата генерация”.

Имотното му състояние е прилично. Има един апартамент (62 кв м) в София от 2001 г., два апартамента и боксониера в Добрич – придобити от дарение, покупка и замяна. Разполага с дворно място в пернишкото село Голямо Бучино, вилно място в добричкото село Минково, ливада в Пернишко, земеделски земи в Добричко.

Семейството му има два автомобила Хонда.

Влогът му е само един – за 3500 лева. Притежава акции в “Химимпорт”, както и в КТБ (58 броя за 5180 лв). Съпругата има акции в “Кремиковци”, “Монбат”, “Билборд”.

Магистратът е с ипотечен кредит от 126 000 лв, съпругата има два кредита – от 10 000 лв. и 60 000 лв.

В концепцията си Евгени Георгиев е изтъкнал, че повечето от препоръките на ВСС след управлението “Янева” са били изпълнени. Остават обаче: създаване на условия за участието на съдиите в решаването на административните въпроси, които ги засягат. И осигуряването на равномерна натовареност в рамките на едно отделение и между различните отделения.

Негова цел е повишаване на ефективността и отчетността в работата на съдиите, както и добра комуникация и работа с магистратите и служителите.

А пътят за постигането, според Евгени Георгиев, непременно минава през утвърждаването на съдийското самоуправление. Вижда го като изясняване на работата и въпросите, които ще решава Общото събрание. Както и в създаването на работни групи и комисии като друга форма на самоуправлението.

Ефективност ще се постига също чрез яснота, тръгваща от преценката на вида на разглежданите дела, а оттам и на сроковете за тяхното приключване, както и за това какви действия и от кого ще се предприемат при неспазването им. Вижда резерва в прехвърлянето на част от несвойствената съдийска работа на стажантите, които са стотици в СГС.

Набляга на създаването на усещане за справедливо отношение и признателност към съдиите. Както и на навременна реакция срещу необосновани и прибързани отрицателни оценки за СГС и към съдиите в него. Ще го постига чрез предоставяне на достоверна информация.

Евгени Георгиев прави и едно любопитно предложение как да се увеличат заседателните зали – чрез приспособяването на две неголеми помещения за разглеждането на “рутинни” граждански и търговски дела.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.