Последни новини
Home / Законът / Двамата кандидати за шеф на СГС: Целта – една, посоките – различни

Двамата кандидати за шеф на СГС: Целта – една, посоките – различни

Defakto.bg

Какво обещават в концепциите си Светлин Михайлов и Евгени Георгиев

Двама кандидати ще мерят сили в предстоящата битка за нов председател на ключовия Софийски градски съд (СГС). След оттеглянето на номинираната от самите магистрати Величка Цанова (по внезапни и болезнени лични причини), в надпреварата останаха Светлин Михайлов и Евгени Георгиев.

И двамата се самономинираха, и двамата са съдии от СГС. А, въпреки промъкналите се  „твърдения“, че фаворитът отсега е ясен (и той е Светлин Михайлов), това съвсем не е сигурен факт.  Решението ще вземе съдийската колегия на ВСС, исканото мнозинство е поне 8 „за“ измежду 14-те й членове. А за малко повече от месец работа стана ясно, че съдиите в съвета имат склонност към детайлно вглеждане, обширни дебати и подробно мотивиране на кадровите си стъпки. Думата, макар и не решаваща (по закон) ще имат и съдиите от СГС, които трябва да изслушат двамата претенденти.

С други думи – финалът е предстоящ. И се чака с напрегнато любопитство – ще се избира ръководител на особен съд, където се гледат близо 1/3 от гражданските и търговски спорове в България. И още – скандалите покрай управлението „Янева“, свързани включително с подозрения за търговия с правосъдието, още слагат отпечатъка си върху СГС. Оцененият като успешен, но недовършен и напрегнат откъм атаки мандат на Калоян Топалов, даде положителен тласък. За трайни резултати обаче се иска постоянство. А за ръководител на СГС – човек с дух, борбеност, независимост извън съмнение.

На страницата на ВСС вече са публикувани биографиите, имотните декларации и концепциите на двамата претенденти. Те открояват едно сходство – и Михайлов, и Георгиев издигат като основна цел утвърждаването на независимостта, авторитета и доверието към СГС. И доста различия в постигането на набелязаните цели.

Светлин Михайлов: Традиция, приемственост, умиротворяване

Светлин Михайлов

Обяснимо, Светлин Михайлов, който вече има един мандат начело на СГС през 2004-2009 г. залага на традиция и приемственост. На възстановяване на съществуващите при неговото управление връзки и съвместни семинари с чужди магистрати – като пример е дал Апелативния съд в Берлин, на умиротворяване и слагане на край на „разделението“ в съда. Което подсказва критичност към доскорошното управление. Заявява също: „ще предприема всички разрешени ми по закон действия за предотвратяване на корупцията и търговията с влияние в СГС„.

Безспорно, това е по-известният от двамата кандидати, с повече опит във всички посоки – битиен, професионален, управленски. Биографията на Светлин Михайлов е известна – съдия от кариерата, в СГС е от 1992 г., преди това е бил в столичния районен съд. Търговски съдия, признат е за добър юрист. След приключването на управленския мандат нееднократно се яви на конкурси за повишение както във ВКС, така и в Софийския апелативен съд, но все малко не му стигаше, за да бъде класиран.

Дългото пребиваване в СГС, донесло познаване на всички проблеми плюс „постигнатите резултати от мен като съдия ми дават професионалното самочувствие да се кандидатирам за поста“, е описал личната си мотивация кандидадът. И още: през 2019 г. СГС става на 60 г., още един повод „да се съчетаят традиция и приемственост в натоварения с обществени очаквания съд„.

Той е и доста имотен човек, личи от декларацията, публикувана на страницата на ВСС. Светлин Михайлов има по наследство апартамент (110 кв м) и гараж в София, апартамент и гараж в Плевен. Отделно през 2007 г. е купил друг апартамент в София (152 кв м) с паркомясто за 135 000 лв. Има и поземлен имот от около декар (1093 кв м) в София, купен през 2016 г. за 180 000 лв. Междувременно е продал очевидно трети апартамент (135 кв м) отново в столицата, за 510 000 лв.

Притежава по наследство ниви в Телиш и Плевен, има два автомобила Ситроен.

Най-впечатляващи са влоговете му – общо 7 на брой, в евро и лева, на обща стойност 1 048 655 лв. (на толкова възлиза сборът на посочените от самия него цифри). Произходът на средствата – продажба на имоти, обезщетение за непозволено увреждане, заплати, хонорари.

Сред основните проблеми на СГС Светлин Михайлов е откроил щатното попълнение на съда, заради рядко провежданите от ВСС конкурси. Както и несъобразяване със специализацията и набраните знания на част от магистратите, преодоляването на което „би подорбило микроклимата и сложило край на съществуващото разделение“. Вижда изхода в изготвяне в кратки срокове на ново разпределение, което да се обсъди и гласува от Общото събрание.

Не е подмината и свръхнатовареността на СГС, за която ръководството трябва да предложи решение след анализ на ситуацията.

Като хроничен проблем е отбелязан недостигът на зали за провеждане на заседания.

Любопитство предизвиква критичната оценка на Михайлов към сегашното състояние на „връзките с обществеността“ при положение, че съдебните репортери единодушно оценяват пиара на съда като най-добрия досега. Кандидатът обаче залага и на периодични срещи на ръководството с медиите за диспут по конкретни проблеми.

Евгени Георгиев: Повече самоуправление, ефективност и отчетност

Евгени Георгиев (изправеният)

По-младият претендент изглежда диалогичен, за което безспорно думата си е казал и фактът, че сред първопроходците в прилагането на медиацията в Софийския районен съд и е един от създателите на Центъра по спогодби и медиация към СГС и СРС.

Че е склонен да се вслушва в мнението на другите говори и организираната по негова инициатива среща с колегите му, веднага след като бе обявил намеренията си да се кандидатира за председател.

Евгени Георгиев е съдия от 2001 г., първо младши, после в СРС, от 2012 г. е в СГС. А през 2015 г., когато начело на съда временно застана Владимир Йорданов от ВКС, той бе негов заместник и ръководеше гражданското отделение.

За себе си е посочил, че приключва годишно по 180-200 първоинстанционни граждански дела и около 100 от частен характер. Както и: „Работата ми като съдия ме направи по-разбиращ, по-търпелив, по-балансиран, по-постоянен и по-организиран„.

Има впечатляващи квалификации, бил е включително международен експерт на Съвета на Европа в Армения, където през 2012 г. е консултирал Министерството на правосъдието. Лектор по медиация на международни конференции, говори английски, руски, немски и даже норвежки (на начално ниво). Изобщо – магистрат от „новата генерация“.

Имотното му състояние е прилично. Има един апартамент (62 кв м) в София от 2001 г., два апартамента и боксониера в Добрич – придобити от дарение, покупка и замяна. Разполага с дворно място в пернишкото село Голямо Бучино, вилно място в добричкото село Минково, ливада в Пернишко, земеделски земи в Добричко.

Семейството му има два автомобила Хонда.

Влогът му е само един – за 3500 лева. Притежава акции в „Химимпорт“, както и в КТБ (58 броя за 5180 лв). Съпругата има акции в „Кремиковци“, „Монбат“, „Билборд“.

Магистратът е с ипотечен кредит от 126 000 лв, съпругата има два кредита – от 10 000 лв. и 60 000 лв.

В концепцията си Евгени Георгиев е изтъкнал, че повечето от препоръките на ВСС след управлението „Янева“ са били изпълнени. Остават обаче: създаване на условия за участието на съдиите в решаването на административните въпроси, които ги засягат. И осигуряването на равномерна натовареност в рамките на едно отделение и между различните отделения.

Негова цел е повишаване на ефективността и отчетността в работата на съдиите, както и добра комуникация и работа с магистратите и служителите.

А пътят за постигането, според Евгени Георгиев, непременно минава през утвърждаването на съдийското самоуправление. Вижда го като изясняване на работата и въпросите, които ще решава Общото събрание. Както и в създаването на работни групи и комисии като друга форма на самоуправлението.

Ефективност ще се постига също чрез яснота, тръгваща от преценката на вида на разглежданите дела, а оттам и на сроковете за тяхното приключване, както и за това какви действия и от кого ще се предприемат при неспазването им. Вижда резерва в прехвърлянето на част от несвойствената съдийска работа на стажантите, които са стотици в СГС.

Набляга на създаването на усещане за справедливо отношение и признателност към съдиите. Както и на навременна реакция срещу необосновани и прибързани отрицателни оценки за СГС и към съдиите в него. Ще го постига чрез предоставяне на достоверна информация.

Евгени Георгиев прави и едно любопитно предложение как да се увеличат заседателните зали – чрез приспособяването на две неголеми помещения за разглеждането на „рутинни“ граждански и търговски дела.

 

About Елена Енчева

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.