Последни новини
Home / Законът / Европейският парламент: Всички нови коли със системи за подпомагане на водачите

Европейският парламент: Всички нови коли със системи за подпомагане на водачите

Defakto.bg

 

Резолюция, гласувана от Европейския парламент след обсъждане във вторник гласи, че всички нови нови автомобили трябва да имат задължителни системи за интелигентно регулиране на скоростта, спазване на лентата и  по-добра защита на пешеходците и велосипедистите;

„Системи за аварийно спиране и интелигентно регулиране на скоростта присъстват в много автомобили от висок клас, време е те да се въведат във всички нови коли“, приемат депутатите. Те са  ангажирали ЕК да  обмисли и хармонизира  и  ограничението на количеството алкохол в кръвта в ЕС.

Поводът е равносметката, че всяка година над 25 000 души загиват в пътни произшествия в ЕС, а стотици хиляди понасят наранявания. Около 90% от инцидентите се дължат на човешка грешка.

Много от катастрофите могат да бъдат избегнати с помощта на технологии, които вече са на пазара – автоматични системи за поддържане или забавяне на скоростта, спазване на пътната лента или идентифициране на пешеходци и велосипедисти, смятат депутатите.  Днес тези технологии могат да бъдат открити в модели от висок клас, но поради очевидните им ползи те предлагат те да станат задължителни за всички нови коли.

„Дали като шофьори, пешеходци или велосипедисти, ние всички правим грешки. В тези случаи автоматичните системи за подпомагане са безмълвни втори пилоти, които ни помагат да избегнем инциденти“, заявява депутатът Дитер-Лебрехт Кох (ЕНП, Германия), подготвил текста на резолюцията.

Подобни системи стават все по-разпространени във всички ценови класове, не само сред най-скъпите коли. Въпреки това около три четвърти от новите автомобили не са оборудвани с нито една от тях, като основна причина е, че те струват допълнително пари.

Депутатите искат да се направи задължително внедряването само на системи, които вече са достъпни на пазара и са доказали ефективността си  за безопасността.  Пример за това е системата за аварийно спиране, разпознаваща пешеходци и велосипедисти.

„Всеки би трябвало да може да си купи такава кола. Точно чрез широкото им навлизане тези системи за подпомагане на водача ще станат по-евтини. Затова цената на колите няма да достигне тавана; те ще бъдат само малко по-скъпи“, казва г-н Кох.

Депутатите повдигат също идеята за налагане на пълна забрана в целия ЕС за консумация на алкохол за начинаещи и професионални водачи.

Резолюцията беше приета с 593 гласа „за“ срещу 39 „против“, 53 „въздържал се“.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seventeen + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.