Последни новини
Home / Законът / Прокурорската колегия на ВСС: Без „вечни началници“, поне засега

Прокурорската колегия на ВСС: Без „вечни началници“, поне засега

Defakto.bg

Подобно на съдийската, и прокурорската колегия на ВСС се оказа противник на „вечните началници“ в Темида.

Позицията пролича на заседанието й днес, когато със 7 гласа „за“ срещу 2 „против“ кадровиците отхвърлиха възражение на недопуснат до конкурс за районен прокурор кандидат, тъй като вече е изкарал два началнически мандата.

Случи се въпреки обратното становище на главния прокурор Сотир Цацаров, че конституционната забрана (в чл. 129, ал.6) е за повече от два мандата на „една и съща“ ръководна длъжност, но не и за ръководна длъжност изобщо и поисканото от него тълкуване от Конституционния съд. А делото се падна на Филип Димитров.

Днес Цацаров не бе на заседанието на прокурорската колегия, председателстваше го най-старшият член Евгени Диков.

Конкретно ставаше дума за възражението на Петър Петров, втори мандат районен прокурор на Дулово, кандидат за районен прокурор на Силистра. Позовавайки се пряко на Конституцията Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) не е допуснала Петров до надпреварата. А днес дебатът в колегията бе какво да се прави – да се потвърди решението на КАК или произнасянето да се отложи до излизането на тълкувателното решение на КС.

Нямаме правна възможност да отложим решението си с аргумента наличието на висящо производство пред КС, обяви Пламен Найденов. Петър Петров обаче може да оспори решението на ВСС пред Върховния административен съд, а там вече да спрат делото в изчакване на КС, обясни той.

Георги Кузманов възрази: логично било колегията да отложи произнасянето „до изясняване на ситуацията в КС“, защото всичко друго щяло да е „затрупване на ВАС с дела“.

Така ще блокираме конкурсите, обяви Светлана Бошнакова.

С 1 глас „за“ и  8 „против“ бе отказано отлагане.

После се премина по същество. А Огнян Дамянов заяви: „Четейки буквално чл. 129, ал.6 от Конституцията (административните ръководители се назначават на ръководната длъжност за срок от пет години с право на повторно назначаване) състав на ВАС е заключил, че забраната не се отнася до личността, а до длъжността. Но освен буква, законът има и дух. Ще давам примери само за прокуратурата – един човек да е районен прокурор на една прокуратура 10 години, после на друга 10 години, после на трета още 10 години. Или със смяна на нивата на всеки 10 години да става по-горен началник, или да е 10 години административен ръководител, 20 години да израства в йерархията, после пак да е административен ръководител. За мен духът на закона сочи, че не можем да отделим личността от длъжността. Непрекъснатото администриране според мен противоречи на духа на закона. Колегата Петров е изключително качествен човек, но позицията ми е принципна, не следва да го допуснем до конкурса“.

Мнозинството се съгласи с него.

Днес се очакваше колегията да назначи бившия член на ВСС Румен Георгиев за зам.-директор на националното следствие. Предложението обаче бе оттеглено, защото по лични причини Георгиев е излязъл в 1 година неплатен отпуск.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.