Последни новини
Home / Законът / Факултетният съвет на ЮФ на Софийския университет отказа да се именува аудитория на Кристиян Таков

Факултетният съвет на ЮФ на Софийския университет отказа да се именува аудитория на Кристиян Таков

Defakto.bg

С 12 гласа „против“, 4 „за“ и 4 „въздържали се“ факултетният съвет на Юридическия факултет на СУ е отхвърлил искането да се именува аудитория на Кристиян Таков.

Татяна Ваксберг

За това информира публично журналистът Татяна Ваксберг – инициатор на подписката, в която се включиха 4 208 души.

Идеята за именуването на 272 аудитория на починалия през лятото впечатляващ с позициите, дълбочината и независимостта си юрист и обичан преподавател събра много привърженици. Но и немалко скептици, според които подобна „слава“ би било последното, което самият Кристиян Таков би искал.

Решението е взето на заседание на факултетния съвет на ЮФ вчера, на което е присъствала Татяна Ваксберг. А основният аргумент за отхвърлянето е бил, че досега университетът не е именувал аудитория на никого, има много заслужили юристи и изборът между тях е Кристиян Таков би бил невъзможен и „разделящ“.

Преди това е станало ясно, че събраните 4 208 подписа са подкрепени от 25 преподаватели от Юридическия факултет и от 687 студенти. А в момента набира сили трета подписка,организирана от преподаватели неюристи, в която вече участват 50 души.

„Във втория епизод имаше изказвания на членове на факултетния съвет. С единен аргумент “против” се изказаха 8 души: проф. д-р Красимира Средкова, проф. д.ю.н. Иван Русчев, проф. д-р Малина Новкиришка, проф. д.ю.н. Екатерина Матеева, проф. д-р Николай Натов, доц. д-р Ценимир Братоев, доц. Атанас Симеонов, асистент д-р Златимир Орсов. Повечето казаха, че обичат Кристиан, някои го оцениха като блестящ юрист, други напомниха, че го познават от извънредно много години: 25, 31, 35. Единици казаха, че той не е единственият достоен, че е бил член на БКП и други неща, които не запомних.

Студент, който не учи право и членува в Академичния съвет на СУ, присъства на заседанието и увери присъстващите, че ще отнесе въпроса с аудиторията до този орган, който е “по-висшестоящ” от факултетния съвет. Последните думи докараха вече не нотки на възмущение, а цяла лавина. Думите бяха разчетени като заплаха и авторът им беше връхлетян от щафетна звукова експлозия на сантиметри от лицето си: “Вие ни заплашвате с по-висшестоящ орган!” “Вие си имате работа с юристи!” “Това е заплаха!” Колкото повече, толкова повече – накрая обвиненията еволюираха дотам, че студентът участва в политически сценарий и организиран скандал, който осквернява паметта на Кристиан. На това твърдение ръкопляскаха 90 % от присъстващите. Студентът се извини, че е бил разбран погрешно. Следващият път, когато искаха да изразят възмущение, го адресираха към мен, изрично отделяйки моята виновност от вече признатия за невиновен студент, с когото само допреди минути ме бяха привиждали в общ сценарий за дестабилизация на Юридическия факултет“, написа Ваксберг.

В хода на заседанието е възникнало друго предложение – да се кръсти на името на Кристиан Таков ежегодното състезание за решаване на съдебен казус – студентски формат, създаден с дългогодишните усилия на самия Таков и на други негови колеги. Такова решение обаче би следвало да е на студентите, а не на факултетния съвет.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.