Последни новини
Home / Законът / Как един европроект за съдебната карта тръгва отначало

Как един европроект за съдебната карта тръгва отначало

Defakto.bg

Как един европроект по Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ), спечелен от ВСС, тръгва отначало? Отговор на този въпрос търсиха новите кадровици днес при изслушването на Елка Атанасова – ръководител на проекта „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на Единна информационна система на съдилищата” в предния ВСС.

Елка Атанасова

Проектът е за общо 6 008 000 лв. и много палеше страстите в „стария“ Висш съдебен съвет. Най-често въпросът беше повдиган от представляващия Димитър Узунов, от Галя Георгиева и Светла Петкова, които най-вече се интересуваха колко пари са взели Елка Атанасова и другият участник в проекта Калин Калпакчиев. И оставяха без внимание обясненията, че заради „разсейването“ на съвета да даде старт на предложени му задания, проектът изобщо не може да тръгне.

Така или иначе днес пред новия ВСС Елка Атанасова „разкри“ тайната: тя самата е получила 8900 лв. за работата си по проекта от края на април до края на септември 2017 г. За всичко, извършено преди това – от февруари 2016 г., когато ВСС обявява решението си за участие, до април 2017 г. заплащане не е имало. Атанасова бе изслушана по нейно настояване.

Получих на части около 1000 лв. за отчетената работа, заяви на свой ред Калин Калпакчиев пред De Fakto. И поясни – станало е на финала на мандата на „стария“ ВСС.

По-интересният въпрос е друг: защо работата по заданието за съдебната карта и единната информационна система на съдилищата, финансирано по ОПДУ, сега тръгва отначало?

А че това е така, съмнение няма.

Решението на новия ВСС

С решение на ВСС от 14 ноември тази година (поместено в раздел „Профил на купувача“ на страницата на съвета) се прекратява откритата процедура за избор на изпълнител по обществена поръчка. Нейният предмет е „Създаване на специализирана информационна система, включваща инструменти за анализ и мониторинг на факторите, свързани със социално-икономическото развитие на съдебните райони и натовареността на съдилищата“. Процедурата се прекратява с подписа на новия ръководител на проекта, определена за възложител, Гергана Мутафова.

Наблюдаващит заседанията на ВСС си спомнят, че миналия четвъртък течеше обсъждане по казуса на пленум на съвета. Но поради липсата на материалите, с които радзполагат самите кадровици, публиката разбра само, че имало изтичащи срокове. Чуха се и възражения, например от Атанаска Дишева, че тя няма как да вземе „информирано решение“, без да е наясно с всички факти.

Сега от публикацията в „Профил на купувача“ се разбира, че обществената поръчка е била открита на 29 юни 2017 г. с решение на ръководителя на проекта Елка Атанасова, определен е краен срок за подаване на оферти 8 август, а срок за изпълнение – 15 месеца, до 30 ноември 2018 г. Като крайният срок за изпълнение на целия проект е 31 декември 2018 г.

Аргументите за прекратяването са, че заради обжалвания на процедурата, даденият краен срок за изпълнение вече е нереален и създава необосновани предимства за едни участници и необосновано ограничение за други. Освен това не е посочен минимален срок, който също би имал значение при подбора, не е отчетена и възможността за предоговаряне на сроковете за изпълнение с финансиращия орган.  А действията на назначената от Елка Атанасова комисия за оценка на офертите са нищожни, тъй като нейният мандат като член на ВСС е изтекъл.

Миналия четвъртък племунът на ВСС реши също да разшири екипа по проекта с още координатори – Вероника Имова и Красимир Шекерджиев от съдийската колегия.

Обяснението на Елка Атанасова

В момента проектът е на кота нула, обществените поръчки са прекратени, работата ще се върне в началния етап отпреди повече от година и половина, обяви тя. Толкова е, защото в края на февруари 2016 г. ВСС одобрява проектната идея и предложение, както и екипа по него.

И сбито разказа хронологията. През На 26 август м.г е бил подписан договор с управляващия ОПДУ орган, след което е получена покана за въвеждащо обучение и указания до преминаването му да не се извършват никакви дейности. На въпросното „въвеждащо обучение“ пък се оказало, че има пролбем със статута на членовете и служителите на ВСС за участието им в проекти. „Започна се кореспонденция, в която трябваше да обяснявам в трудовоправно отношение ли сме или в служебно, дълго обяснявах, че не сме в нито едно от двете“, обясни Елка Атанасова.

Накрая все пак се стига до обявяване на обществената поръчка, по която постъпват жалби и блокират процедурата.

„Заявявам, че се справихме успешно и всички наши аргументи бяха възприети и от Комисията за защита на конкуренцията, и от ВАС и жалбите бяха оставени без уважение. Разбрах от експертите по проекта, че сега имало резерви по методиката по оценка – тя изрично беше предмет на обжалване и тази жалба беше отхвърлена. Не е вярно, че предмет на методиката на оценка са графиците за изпълнение. Това може да твърди само някой, който не е чел документацията“, категорична бе Атанасова.

Кой колко е похарчил?

Това е най-интересната част, а въпросът днес директно беше зададен на заседанието на пленума на ВСС.

До момента са похарчени общо 85 000 лв., каза новият ръководител Гергана Мутафова.

Отоворът на Атанасова бе: общият бюджет по проекта е за 6 008 000 лв. По него се признават 10 % разходи за организация и управление, т.е. 600 000 лв. Предишният екип по проекта от ВСС ги намалил наполовина – на 340 000 лв. Реално изхарченото за управление и организация за 17 месеца е 85 000 лв., което е 20 % от предварително одобрените разходи. Като голямата част от тези средства не са отишли в джобовете на членовете на предишния ВСС, работили по заданието.

 

 

About Елена Енчева

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.