Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов: ЕК вече не отправя препоръки, явно е безсмислено

Лозан Панов: ЕК вече не отправя препоръки, явно е безсмислено

Defakto.bg

Докладът цели да осигури спокойствие за българското европредседателство

Последният мониторингов доклад на Европейската комисия е по-скоро политически, отколкото технически и е направен по начин, който да постигне “някакво спокойствие” за бъдещото европредседателство на България.

Така председателят на ВКС Лозан Панов коментира днес заключението на ЕК, че нито една от 17-те отправени конкретни препоръки не са изпълнени, но имало надежда това да стане в скоро време. В същото време мониторингът се запазва, поне до края на 2018 г.

“Докладът очевидно е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати. В момента няма дадени препоръки не защото не са необходими такива, а може би никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени”, откровен бе Панов. “Не мога да споделя нееднозначните послания – от една страна казваме, че има проблем, от друга страна прикриваме този проблем”, добави той.  Нещо повече, “в продължение на 10 години дипломатичният език с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите”, заяви Панов.

Но мекият тон на Брюксел не променя реалността в България, напомни председателят на ВКС. И илюстрира само с пресни случки – когато се твърдят успехи в битката с престъпността, има поръчково убийство в Перник, зачестили кражби на банкомати и т.н. А в парламента депутати внасят сериозни законодателни промени, изключвайки обществения и професионален дебат по тях. “Смятам, че България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда в нашата страна”, категоричен бе Лозан Панов.

В същото време обаче, според него, колкото и да е безсмислен, механизмът за наблюдение не трябва да бъде свален. Защото: “В България граждани вярват повече на европейските, отколкото на българските институции. Свалянето на мониторигна ще има обратен ефект и за самите европейски институции – защото евроскептицизмът , който се проявява в много държави, може да се прояви и тук”.

В крайна сметка ставащото “може би е за добре”, заключи председателят на ВКС. “Може би е за добре, защото ние трябва да разберем, че всичко е в наши ръце и всичко, което ще направим за правосъдната система зависи от нас”, каза Лозан Панов.

About De Fakto

Проверете също

Прокурорската колегия препоръча стриктно спазване на мерките срещу Ковид, особено внимание към магистрати и служители в риск

Намекна, че очаква от Съдийската колегия нови решения за съдебните заседания И Прокурорската колегия на …

Софийска военно-окръжна прокуратура разследва военнослужещ за разпространение на наркотици

Софийска  военно-окръжна прокуратура започва разследване за разпространение на наркотици срещу военнослужещ от редовия състав на …

Един коментар

  1. Фейсбукпатриот

    Засега шайката на Пуйко надделява над европейските институции!!!
    Ще продължат да дерибействат в България и мародерстват народеца ни и занапред!!!
    Остава дрогирания ни народец да излезе от будната кома и сам да си реши проблемите!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.