Последни новини
Home / Законът / Оценките на политици, юристи и журналисти за евродоклада на Брюксел между “Осанна” и “Разпни го”

Оценките на политици, юристи и журналисти за евродоклада на Брюксел между “Осанна” и “Разпни го”

Defakto.bg

 

По традиция ехото от обявения в сряда пореден доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред, не заглъхва бързо.  Според оценките на анализатори,  като подарък за европредседателството  управляващите са получили похвала от Европейската комисия (ЕК), че за година са успели да изпълнят цели 3 от общо 17 препоръки – изборът на  съдийската квота в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), промените в закона за конфискация, механизмът на Върховния касационен съд за отчитане на напредъка по дела срещу организирани престъпни групи.

Правят впечатление и изводи, че  “захаросаният доклад”,   хвали правителството за внасянето в парламента на антикорупционния закон и съставянето на “пътна карта за борба с корупцията”, за която никой не е чувал.

Според прочита на други, нито една от отправените в началото на годината 17 конкретни препоръки към България не е изпълнена докрай, но с решимост и политическа воля това може да стане „в близко бъдеще“. Набива се на очи и заключителният шанс, даден на правителството: „Въпреки че Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап, тя остава на мнение, че с непрекъснато политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би трябвало да може да изпълни оставащите препоръки по МСП в близко бъдеще.“ 

 Очевидно, надеждите, че  родината,  може би някога ще справи със стандартите за независимо правосъдие,  не са достатъчни и Брюксел  запази  мониторинга  за следващата година. Засега.

Мандатът  на комисията “Юнкер” е до 2019 г. Въпреки това,  властта дежурно отговаря:  Докладът е обективен и положителен!  На вътрешния  министър Валентин Радев му се видя, че това е “най-положителния доклад” в историята на мониторинга ни,  а в посланието си до медиите министър Цецка Цачева го определи като ”  „положителен, обективен и ясно очертаващ положителните тенденции и постигнатите резултати“.

Кой още какво съзря в оценките на ЕК?

Данаил Кирилов: Докладът на ЕК отразява напредъка ни

Докладът на ЕК е положителен и сериозно обективен. Той отразява напредъка ни в рамките на половин година. Важно е да отбележим констатацията, че има политическата стабилност. Коалицията е ускорила работата по съдебната реформа, казва председателят на комисията по правни въпроси в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Забелязали сме всички забележки, отразени в доклада. За някои от тях имаме обяснение, за други става въпрос за непознаване на процесите. Това е първият доклад, в който нямаме препоръки и се вижда ясно срокът за отпадане. Тук се дава ясен хоризонт по отношение на възможността мониторингът да отпадне. Всичко зависи от нас, трябва да положим много усилия.

Според Кирилов в доклада на комисията е отразено, че се вижда ясна политическата воля и процесът на реформи отново набра скорост. „Много е важно обществото ни да има чувство за справедливост и да има доверие.

Не толкова на политиците, а в правосъдната система, защото това е в основата на реформата. В съдебната система текат здравословни процеси, има много магистрати, които добросъвестно прилагат закона, но има и много задачи, които остава да се решават.

Прокуратурата: Оценката за нас е „удовлетовряваща и положителна”

 Европейската комисия обосновано и обективно отчита постигнатия „значителен напредък по препоръките в доклада от януари 2017г.“, настъпилите „допълнителни положителни промени“, „решимостта за напредък в реформата“ и ускорения темп на предприетите действия.

Показателна за признатия напредък е липсата на нови препоръки и увереността, че изпълнението на вече дадените е  възможно „в близко бъдеще“ при „добро сътрудничество между институциите“.

 Удовлетворяваща е положителната оценка за дейността на прокуратурата и позитивно отчетените усилия за: 

– „специалното внимание“, което се обръща на делата за корупция по високите етажи на властта, включително извършеният анализ и набелязаните мерки, адресирани към всички отговорни институции, за повишаване ефективността на разследванията

– постигане на „трайни резултати в работата на специализирания съд и специализираната прокуратура по дела за организирана престъпност и отнемането на незаконно придобито имущество“

–  настъпилата „мащабна промяна в престъпната среда“ – „спад на нивото на видимо насилие“ в резултат на „по – малката заплаха за стабилността на обществото“, която в миналото е генерирала организираната престъпност и това, че „като цяло положението в България се приближава до това в някои други държави – членки“

–  анализиране на решенията на ЕСПЧ относно неефективните наказателни производства и „напредъка в последващите действия“ по изпълнение на предвидените мерки в пътната карта реформиране на съдебната карта в частта за прокуратурите и представеният от главния прокурор „конкретен модел за окрупняване на районните прокуратури“

–  предоставяне на информация по институционален път и чрез редовни пресбрифинги за дела с висок обществен интерес.

Доц. Атанас Семов , шеф на програмата “Право на ЕС:

Докладът на ЕК показва… безпомощност.

ЕС не може да се справи с проблем, като българския – корупция като смисъл на властта. И затова ще е последен – ако ЕК догодина не установи (макар и с обтекаеми фрази), че “проблемите като цяло са решени” (точно както напълно фалшиво прие през 1999 г., че покриваме Първия критерий за членство в ЕС, въпреки острите критики на ПАСЕ), ще признае, че не се е справила…
А проблемите у нас ще продължат да се задълбочават – 11 години доклади на ЕК не промениха абсолютно нищо! Защото с доклади не става…

 

Методи Лалов, съдия: Напредък? Доверете се на разума си!

Сега политическата класа ще започне да разтяга локуми за съдържанието на поредния доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка. Депутати, министри, лидери на политически партии и техните придворни медии, политолози, анализатори, прокурори и др. ще венцеславят направеното в областта на правосъдието и борбата с корупцията. Ако искате ги слушайте и им вярвайте. Аз обаче ви предлагам да се доверите на очите, ушите и собствения си разум. И ако това, което виждате около вас, в държавната администрация, в обществените поръчки, спорта, образованието, културата, армията, здравеопазването и т.н. ви харесва, ако приемате за нормално, че 2/3 от населението живее с доходи, които са недостатъчни да задоволява екзестенциалните си нужди, значи наистина съдебната система е реформирана и успява да накаже престъпниците и да дисциплинира тези, които имат намерение да извършват престъпления. Ако това, което виждате не ви харесва, значи политическата класа се проваля (и това е така от десетилетия). Тогава докладът на ЕК е ясно какъв е. А и не забравяйте факта, че наблюдението на България продължава, като дори само от това следва дали има напредък в реформите.
Нещо повече, дори не ви трябва доклад. Трябва ви обективност да признаете, че обществото ни е много болно. Трябва ви решителност и смелост, за да започнете да се борите с болестта. Трябват ви упоритост и сили, за да я преоборим. И, разбира се, трябва ви причина да го правите – например децата ви да имат достоен живот.

Светослав Терзиев, в. Сега:  ЕК се  представи  като съучастник на управляващите 

.”Всъщност Европейската комисия има проблем и страда как да се отърве от Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), създаден преди 10 години за вразумяване на България и Румъния. Докладите за двете държави вече се пишат с ясното съзнание, че трябва да водят към приключване на мониторинга над тях, защото с него нищо не се постига. И това е очевидно поне от 5-6 години, затова Брюксел предпочете да ослепее. Тази година особено срамно е брюкселското творчество за България, която, за разлика от Румъния, не е вкарала в затвора нито един виден бандитски бос или корумпиран велможа, но е засипана с ласкателства колко добре се движи в правилна посока…
…..Оттук нататък нямат смисъл твърденията на Брюксел, че докладите му не са политически, а фактологически. Липсват каквито и да е факти за успехи в борбата с корупцията на високо равнище, но се сипят похвали за същото високо равнище. Никога досега Еврокомисията не се е представяла толкова откровено като съучастник на управляващите среди, за които българското общество си мислеше, че подлежат на превъзпитание под европейски натиск. Един от малкото народи в ЕС, които все още изпитват симпатия към европейските институции, е българският, но с още старание Брюксел ще го нареди до други, на които им се гади, като чуят за еврократи..”

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.