Последни новини
Home / Законът / Димитър Главчев подаде оставка, Корнелия Нинова: Беше неизбежно (обновена)

Димитър Главчев подаде оставка, Корнелия Нинова: Беше неизбежно (обновена)

Defakto.bg
  • Мълниеносно Цвета Караянчева бе избрана за председател на НС,

  • И все пак, не стана ясно гъмжи ли парламентът от наркотрафиканти

Цвета Караянчева мълниеносно зае овакантения стол от Димитър Главчев. Снимка „24 часа“

Председателят на НС Димитър Главчев подаде оставка. Решението е взето тази сутрин, след като министър председателят Бойко Борисов прекара повече от час в кабинета на председателя на парламента, заедно с председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Току що внесох своята оставка в деловодството, смятам, че точката за обсъждането й  в  дневния ред,  трябва да отпадне“,  заяви Главчев пред журналисти.  Въпреки, че по думите му, не  бил нарушавал правилника на парламента  подава оставка,  за да не падне  сянка върху предстоящото председателство на България. Обясни, че оставката му не е под натиск на премиера Борисов.

„С колегите доста поговорихме. Ясно е, че това е добре обмислен план за действие на опозицията. Винаги съм твърдял, че държавата и стабилността са по-важни от всичко. Решението на г-н Главчев ще го чуете след малко в зала“, коментира Бойко Борисов преди началото на заседанието.

Това е морален акт на управляващото мнозинство, който идва да покаже, че ГЕРБ се стреми към разбирателство в парламента, каза и Цветан Цветанов.

Корнелия Нинова приветства решението на Главчев за оставката и го определи  като „неизбежно“ и „правилно“ а случаят –   “ горчив  урок за цялата политическа класа“.    Урокът е затова, че в правовата държава е нормално да има управляващи и опозиция, че е нормално да бъдем на различни мнения, защото представляваме различни групи от българското общество и че трябва да се зачита мнението на другия. Трябва да има свобода на словото, изтъкна от трибуната Нинова.

„Краят на председателството на г-н Главчев е тест за политическа зрялост – дали сме готови  да възстановим конституционни принципи – че в парламентарната република върховният орган е парламентът и че изпълнителната власт, от когото и да се представлява тя, се излъчва от този парламент“, заяви Нинова.  Както и „дали сме готови да гарантираме не само в тази зала, а в цялото българско общество свобода на мнения, различия и взаимно зачитане на тези различия. Пред това сме изправени днес. Дано прекратим досегашния стил на работа на НС“, призова тя.

Мълниеносно ПГ на ГЕРБ предложи овакантеното място да бъде заето от досегашния зам.председател на НС Цвета Караянчева и мнозинството я одобри с гласовете на 138 депутати, 3  „против“ 3, а  71 се въздържаха.

Караянчева благодари „за честта“ , оказана й от нейната ПГ, както и на онези,  които не са я подкрепили.  „Тук е залата, в която трябва да се казват различните мнения. Тук трябва да казваме всичко, но то да бъде основано на базата на политики, а не на личностни нападки, защото ние сме политици. Всеки  народен представител представлява определени избиратели. И всеки  трябва да бъде уважен. Но когато прехвърчат личностни искри, когато тонът излиза от добрите рамки, трябва и някой да потушава тази емоция. И работата на председателя на НС е точно тази“. 

Оставката на Димитър Главчев бе поискана, след като в сряда той отстрани от пленарната зала  лидера на БСП Корнелия Нинова (и Антон Кутев) за обръщението й към депутатите от мнозинството да не позволяват на министър председателя Борисов да руши авторитета на парламента . Тя поиска той да поясни пред депутатите думите си, че в НС има наркотрафиканти и купувачи на гласове, и то от затворници.

Във въпросите Димитър Главчев съзря оскърбление за депутатите и членовете на МС,  и изгони Нинова.

 

Разхождат ли се в парламента наркотрафиканти ?! 

На пръв поглед проблемът в НС бе решен лесно в името на „стабилността“,  и успешно за опозицията.

На преден план са политическите коментари за оставката на Димитър Главчев, особено важно е “ да не се изложим пред чужденците“,  но съвсем по политически, е загърбен същинския въпрос –   какво значеха  думите на Борисов, разпространени от медиите, че „в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора които са купували гласове и то от затворници, хора, които наричат българите дебили“. (Те бяха казани по повод друга оставка, тази на здравния министър Николай Петров при откриването на реконструираната зала ЕАсикс Арена София.“ ) На политиците им е удобно да се занимават със следствието и да погребват причините за него. Но именно заради това изказване на Борисов –  лумна скандалът,  катурнал от  стола председателя.

В случая „планът за действие“ на опозицията не беше кой знае колко сложен – Бойко Борисов просто трябваше да каже какво е имал предвид, инак в белите държави  политиците си тръгват за голословно говорене.  E, изгоря Главчев – защото се присъедини към онези, които „в името на стабилността“ не пожелаха да узнаят  вярно ли е, че в  парламента гъмжи от наркотрафиканти и купувачи на гласове, или министър председателят просто така си говори.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно: ВАС отхвърли спора за дипломата на главния прокурор Иван Гешев като „юрист“

Състав на Върховния административен съд (ВАС)  отхвърли като недопустимо оспорването на   дипломата на главния прокурор …

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.