Последни новини
Home / Законът / Един от „Наглите“ – Любомир Димитров, пак поиска предсрочно освобождаване

Един от „Наглите“ – Любомир Димитров, пак поиска предсрочно освобождаване

Defakto.bg

Любомир Димитров-Гребеца от групата на „Наглите“ отново е внесъл в съда искане за условно предсрочно освобождаване. Случва се по-малко от половин година, след като гръмна скандал и му бе отказано пускане от затвора.

Сега Гребеца отново се е обърнал към съда, твърдейки, че е изпълнил всички законови изисквания, за да излезе на свобода предсрочно. Комисията към затвора обаче е на друго мнение – становището й е, че няма достатъчно доказателства Димитров да се е поправил.

Искането ще бъде разгледано в съдебно заседание на 22 ноември, съобщиха от СГС.

Скандалът с Гребеца избухна през лятото, когато жертви на „Наглите“ публично алармираха, че един от групата е на път да напусне затвора. Стигна се дотам, че от БСП внесоха предложения за законодателни промени, с които да се отнеме правото на осъдените сами да искат предсрочно освобождаване. То не бе прието, включително и с аргумента, че е вкарано в закона след осъждане на България от Евросъда в Страсбург.

Конкретно на 5 май Софийският градски съд бе удовлетворил молбата на Любомир Димитров и се бе мотивирал с факта, че той е излежал повече от половината от наказанието, както и че според направените му оценки рискът от рецидив при него се е понижил, имал и награди.

На 1 юни обаче Софийският апелативен съд отмени това решение и отказа предсрочна свобода на Гребеца. Обяви – макар да е изпълнено едно от условията на закона – той е изтърпял повече от половината от наказанието, не е изпълнено второто изискване – да се е поправил. Въпреки добните характеристики от затвора, на свобода той е хищник, който не се поддава на влияние, обяви САС.

Димитров бе с най-леката присъда от „Наглите“ – 10 г. затвор, заради сътрудничество с разследването. Той е започнал да я излежава през 2009 г., когато е арестуван и към май тази година заради полагания труд му оставаха 1 година 7 месеца и 29 дни от наказанието. В момента остатътък от присъдата му е малко над 1 година.

След Димитров съдът отказа предсрочно освобождаване и на Ивайло Ефтимов-Йожи, също от групата за отвличания.

 

About De Fakto

Проверете също

КС допусна искането на президента срещу „енергийните вноски“ върху вноса и транзита на природен газ през България

Единодушно с 10 гласа КС допусна за разглеждане исканет он държавния глава срещу   „енергийни вноски“ …

Мнозинството българи не разбират нуждата от промени в Конституцията, 74 на сто не одобряват смяна на националния празник

Мнозинството от българите не разбират нуждата от промени в Конституцията, а 95% нямат или имат …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.