Последни новини
Home / Законът / Един от „Наглите“ – Любомир Димитров, пак поиска предсрочно освобождаване

Един от „Наглите“ – Любомир Димитров, пак поиска предсрочно освобождаване

Defakto.bg

Любомир Димитров-Гребеца от групата на „Наглите“ отново е внесъл в съда искане за условно предсрочно освобождаване. Случва се по-малко от половин година, след като гръмна скандал и му бе отказано пускане от затвора.

Сега Гребеца отново се е обърнал към съда, твърдейки, че е изпълнил всички законови изисквания, за да излезе на свобода предсрочно. Комисията към затвора обаче е на друго мнение – становището й е, че няма достатъчно доказателства Димитров да се е поправил.

Искането ще бъде разгледано в съдебно заседание на 22 ноември, съобщиха от СГС.

Скандалът с Гребеца избухна през лятото, когато жертви на „Наглите“ публично алармираха, че един от групата е на път да напусне затвора. Стигна се дотам, че от БСП внесоха предложения за законодателни промени, с които да се отнеме правото на осъдените сами да искат предсрочно освобождаване. То не бе прието, включително и с аргумента, че е вкарано в закона след осъждане на България от Евросъда в Страсбург.

Конкретно на 5 май Софийският градски съд бе удовлетворил молбата на Любомир Димитров и се бе мотивирал с факта, че той е излежал повече от половината от наказанието, както и че според направените му оценки рискът от рецидив при него се е понижил, имал и награди.

На 1 юни обаче Софийският апелативен съд отмени това решение и отказа предсрочна свобода на Гребеца. Обяви – макар да е изпълнено едно от условията на закона – той е изтърпял повече от половината от наказанието, не е изпълнено второто изискване – да се е поправил. Въпреки добните характеристики от затвора, на свобода той е хищник, който не се поддава на влияние, обяви САС.

Димитров бе с най-леката присъда от „Наглите“ – 10 г. затвор, заради сътрудничество с разследването. Той е започнал да я излежава през 2009 г., когато е арестуван и към май тази година заради полагания труд му оставаха 1 година 7 месеца и 29 дни от наказанието. В момента остатътък от присъдата му е малко над 1 година.

След Димитров съдът отказа предсрочно освобождаване и на Ивайло Ефтимов-Йожи, също от групата за отвличания.

 

About De Fakto

Проверете също

Иван Гешев в Турция по покана на главния прокурор Бекир Шахин

Българската делегация, ръководена от главния прокурор Иван Гешев, е била приета от главния прокурор на …

Пленумът на ВСС съгласува законопроекта на МС за Държавния бюджет, без планираните средства за текущи разходи

Пленумът на Висшия съдебен съвет съгласува проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.