Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров: Нужен е независим контрол над лекарствата, зад износа им стоят крупни интереси

Сотир Цацаров: Нужен е независим контрол над лекарствата, зад износа им стоят крупни интереси

Defakto.bg

Изпълнителната агенция по лекарствата е под шапката на Министерство на здравеопазването и е само регистратор, няма функциите и правомощията на независим регулатор – не е ли време да мислим за независим регулатор по отношение на лекарствата или това не е удобно на крупни интереси, свързани с производството, търговията и износа на лекарства?“.

Това попита вчера  пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров,  след като бе изслушан  от депутатите в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, съобщи  БГНЕС.

На закрито заседание главният прокурор е запознал депутатите с информацията за Българска акцизна централизирана информационна система и създадените предпоставки за допускане заличаване на акцизни, данъчни документи.
В изслушването освен депутатите от комисията и председателят на ДАНС Димитър Георгиев участваха зам.-директор на НАП, представители на Агенция „Митници”, на МВР, председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев, изпълнителният директор на БПГА Андрей Делчев и др.
Не е тайна, че когато контролните  органи не си вършат работата, прокуратурата се превръща в „юрисконсулт” на държавата, един проблем поставян още и от бившия главен прокурор Борис Велчев, според който, по неписано правило у нас, се гледа на  „авариен изход”, когато някой не си е свършил работата.

И Цацаров вчера е заявил, че е време  народните представители да се сетят за промени в контрола на лекарствата.

Паралелният износ на лекарства на първо място е в правомощията на контролните органи, тази дейност, от която се извличат големи печалби не е престъпление по отношение на българския НК, е заявил Цацаров. „Излишно е да казвам, че паралелният износ на лекарства може да се дължи както на предишен паралелен внос, или въобще на внос или на лекарства, които така или иначе са легално в страната и са изписвани по надлежния ред и финансирани от НЗОК по техните правила, и въпреки всичко не са стигнали до крайните потребители по ред причини, казва той.  Сред причините могат да бъдат тези, че лицата, снабдени с определени документи, които удостоверяват правото да получат тези лекарства, просто са ги получили, но реално нямат нужда от тях, просто защото не страдат от такива заболявания. Така или иначе медикаменти напускат страната – част от тях са резултат на внос в страната, последващ износ след действия, свързани с преопаковане и подмяна на опаковки и лекарствени средства вътре в страната, или лекарства, които са легално в българската здравна система, които стигат или не достигат до пациенти, а направо – доболнични заведения.  И в двата случая тези лекарства поемат навън, в страни, където постигат много по-голяма икономическа реализация, казва главният прокурор.  А проблемът малко или много рефлектира върху здравето на нацията и на българските граждани, но износът и вносът на такива лекарства и манипулацията с опаковки и други са на първо място в правомощията на контролните органи.

В момента тази дейност, от която се извличат големи печалби не е престъпление по отношение на българския НК. Може да се  търси наказание,  ако има пране на пари и евентуално – митническа контрабанда, които са в правомощията на прокуратурата. Всичко останало, с участие или не на медицински лица, е в правомощията на контролните органи, категоричен  е Цацаров.
Ако Изпълнителната агенция по лекарствата има истински правомощия, то тогава нещата биха изглеждали по коренно различен начин“, категоричен е бил главният прокурор.
Този паралелен износ на лекарства формира чиста печалба на година от 200 млн. лв., посочил Стефан Бурджев от ПГ на БСП за България. Тук става дума за легалния паралелен износ, а не за нелегалния – трябва да бъдем изключително внимателни в подхода при внасяне на законодателни промени, е отбелязала и председателят на здравната комисия Даниела Дариткова.

About De Fakto

Проверете също

Министър Славов: Процедурата за отстраняване на главния прокурор до края ще отговаря на условията за справедлив процес

             Атанас Славов обяви, че казусът “Осемте джуджета” ще  бъде …

Решението на НС за разходи и трансфери от бюджета в рамките на постъпленията, е обнародвано в „Държавен вестник“

Решението на парламента, което  разрешит разходи и трансфери от бюджета в рамките на събраните постъпления, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.