Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева в САЩ, запознава ги с нашето европредседателство

Цецка Цачева в САЩ, запознава ги с нашето европредседателство

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Цецка Цачева е на визита в САЩ. Като в първия ден от нея на среща със заместник-помощник държавния секретар Конрад Трибъл го е информирала за приоритетите на МП по време на българското европредседателство от 1 януари догодина (двамата са на снимката). Домакинът пък се интересувал от новата европейска прокуратура и електронните докадателства. Това съобщиха от правосъдното ведомство.

А връзката със САЩ очевидно е, че във фокуса на председателството ни ще е “евроатлантическата перспескива на страните от Западните Балкани”, за което министър Цачева информирала заместник-помощник държавния секретар Трибъл.

Ето съобщението:

“Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе работна среща със заместник-помощник Държавния секретар Конрад Трибъл. По време на първия ден от визитата си в САЩ министър Цачева запозна г-н  Трибъл с приоритетите за Министерство на правосъдието по време на нашето Председателство на ЕС от 1-ви януари следващата година. Той прояви голям интерес към службата на Европейския прокурор както и към електронните доказателства.

“Евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на Българското председателство”, заяви още министър Цачева.

Институционализирането и функционирането на Европейската прокуратура, електронните досиета, борбата с изпирането на пари и защитата на личните данни са сред акцентите, с които министър Цачева запозна г-н Трибъл. Именно той отговаря в Държавния департамент за връзките с ЕС и Западна Европа.

САЩ са ключов партньор във връзка с достъпа до електронни доказателства и прякото сътрудничество с доставчиците на информационни услуги. В 90% от случаите, свързани с електронни доказателства, информацията се съхранява на сървъри, базирани на територията на САЩ. Поради това новото законодателство на ЕС следва да насърчава и улеснява сътрудничеството между съдебните органи и да ускори взаимната правна помощ по наказателни дела.

По време на срещата беше направен и преглед на двустранните отношения в контекста на стратегическото партньорство между България и САЩ и продължаване на диалога между двете страни на високо и най-високо ниво. Основни теми в двустранния диалог са: сигурността и отбраната, енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на правоприлагането, борбата срещу тероризма, икономическото сътрудничество, образованието и връзките между народите.”

About De Fakto

Проверете също

Кариерните бонуси: Автоматичното повишаване на кадровици и инспектори не е противоконституционно, но назначаването на “равна” длъжност е

Три “особени мнения” в КС, само едно – тотално срещу повишенията Автоматичните повишения на изборните …

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Един коментар

  1. Заместник на помощник на Държавния секретар, така ли — https://en.wikipedia.org/wiki/Deputy_Assistant_Secretary , https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Assistant_Secretary_of_State ? Цачева би трябвало да се срамува от подобно посещение, след като е допуснала да изпадне в такава ситуация. Вместо това, ние се срамуваме от Цачева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.