Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева в САЩ, запознава ги с нашето европредседателство

Цецка Цачева в САЩ, запознава ги с нашето европредседателство

Defakto.bg

Министърът на правосъдието Цецка Цачева е на визита в САЩ. Като в първия ден от нея на среща със заместник-помощник държавния секретар Конрад Трибъл го е информирала за приоритетите на МП по време на българското европредседателство от 1 януари догодина (двамата са на снимката). Домакинът пък се интересувал от новата европейска прокуратура и електронните докадателства. Това съобщиха от правосъдното ведомство.

А връзката със САЩ очевидно е, че във фокуса на председателството ни ще е „евроатлантическата перспескива на страните от Западните Балкани“, за което министър Цачева информирала заместник-помощник държавния секретар Трибъл.

Ето съобщението:

„Министърът на правосъдието Цецка Цачева проведе работна среща със заместник-помощник Държавния секретар Конрад Трибъл. По време на първия ден от визитата си в САЩ министър Цачева запозна г-н  Трибъл с приоритетите за Министерство на правосъдието по време на нашето Председателство на ЕС от 1-ви януари следващата година. Той прояви голям интерес към службата на Европейския прокурор както и към електронните доказателства.

„Евроатлантическата перспектива на страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на Българското председателство“, заяви още министър Цачева.

Институционализирането и функционирането на Европейската прокуратура, електронните досиета, борбата с изпирането на пари и защитата на личните данни са сред акцентите, с които министър Цачева запозна г-н Трибъл. Именно той отговаря в Държавния департамент за връзките с ЕС и Западна Европа.

САЩ са ключов партньор във връзка с достъпа до електронни доказателства и прякото сътрудничество с доставчиците на информационни услуги. В 90% от случаите, свързани с електронни доказателства, информацията се съхранява на сървъри, базирани на територията на САЩ. Поради това новото законодателство на ЕС следва да насърчава и улеснява сътрудничеството между съдебните органи и да ускори взаимната правна помощ по наказателни дела.

По време на срещата беше направен и преглед на двустранните отношения в контекста на стратегическото партньорство между България и САЩ и продължаване на диалога между двете страни на високо и най-високо ниво. Основни теми в двустранния диалог са: сигурността и отбраната, енергийната сигурност, сътрудничеството в областта на правоприлагането, борбата срещу тероризма, икономическото сътрудничество, образованието и връзките между народите.“

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

Един коментар

  1. Заместник на помощник на Държавния секретар, така ли – https://en.wikipedia.org/wiki/Deputy_Assistant_Secretary , https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Assistant_Secretary_of_State ? Цачева би трябвало да се срамува от подобно посещение, след като е допуснала да изпадне в такава ситуация. Вместо това, ние се срамуваме от Цачева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.