Последни новини
Home / Законът / Бивши правосъдни министри: Христо Иванов: Докладът на ЕК е погром, Антон Станков: Партиите мислят за избори, не за реформа

Бивши правосъдни министри: Христо Иванов: Докладът на ЕК е погром, Антон Станков: Партиите мислят за избори, не за реформа

Defakto.bg

Двама правосъдни министри, оставили отпечатък в развитието на съдебната реформа, търсят причините за буксуването й.  

Христо Иванов

Докладът на еврокомисията беше наврян в ъгъла с общото усилие на управляващите на настоящото ръководство на ЕК.  Те се отказаха да стимулират реформите у нас, може би са загубили вяра. С всичките си проблеми Европа е доволна една страна да си стои в кьошето. Така Христо Иванов, лидер на „Да, България” коментира докалада на ЕК за напредъэка в ресорите правосиде и вътрешен ред тази сутрин пред  bTV.

Според Христо Иванов докладът е  щадящ и изпълнява политическа поръчка. „При желанието на Юнкер това да е позитивен доклад, това не се получи. В него няма резултати и накрая има едно изречение, че нито един от показателите не е удовлетворен, това е погром”, посочи бившият правосъден министър.

„България губи своята посока и трябва да я върнем. Това е експертен тим, който да произведе визия за България и мястото й в Европа”, обясни той.

Антон Станков

Политическата нестабилност е причина да не са изпълнени показателите от последния доклад по механизма за сътрудничество и напредък на ЕК.  Toва заяви бившият правосъден министър  в  правителството на Симеон Сакскобургготски Антон Станков пред радио „Фокус”.

„Националната стратегия за съдебна реформа е един приет документ, който се изпълнява от всяко следващо правителство, но трудно се вписва в късия хоризонт на партиите, които се стремят към следващи избори. Така че, тези чести избори възпрепятстват една ефективна реформа.

Другият аспект е, че в момента липсва лидерство на реформата.  Вече акцентът на внимание е прехвърлен върху парламента, начин на избора на членовете на ВСС, законодателната дейност на парламента – не толкова критики към съдебната власт.  Това за мен е знак, че трябва да се търси лидер на реформата или мотор по-скоро, такъв субект, такава структура, която да се грижи за тези проблеми“, коментира адвокат Антон Станков. Според Станков  комисията приветства новия начин на избор на съдебната квота във ВСС, но има критики към статута на Главния прокурор.

Най-наболелият проблем в съдебната система обаче са тежките противоречия в самата нея,  заяви  Станков.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС обяви за нищожно решението на МС, с което оттегля предложение до Президента за издаване на Указ за обособяване на Обзор като самостоятелна община   

Веднъж отправено  предложение до държавиня глава,  само той може да решава отнесения до  него въпрос …

Прокуратурата във Варна започна просветителски срещи с ученици за професията „прокурор“ и следовател“, наркотиците – лесният начин да загубиш свободата си и др.

Апелативна прокуратура – Варна се включи в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и …

2 коментара

  1. Андрей

    А пък Христо Иванов мисли как да се домогне до политиката и да граби пари за своя покровител Прокопиев.

  2. Ицето Иванов пак прави жалки опити за сензация. Е, не му се получава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.