Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов иска решение на съдийската колегия на ВСС за „тайните“ присъди

Лозан Панов иска решение на съдийската колегия на ВСС за „тайните“ присъди

Defakto.bg

Какво правим със споразуменията – публикуваме или не, питат магистрати

Съдийската колегия на ВСС да се произнесе кои присъди в държавата стават „тайни“. За това настоява председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Макар по въпроса на два пъти вече да се произнесе Комисията „Професионална квалификация и информационни технологии“ начело с Калина Чапкънова, според Панов това не е достатъчно и много поставени от магистрати въпроси остават без отговор.

По негово предложение точката е включена в дневния ред на заседанието на колегията утре. Тя гласи: „Прилагане от съдилищата на нормите на чл. 416, ал. 2 и ал. 7 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и чл. 64, ал. 1 и ал. 2 от Закона за съдебната власт след влизането в сила на 5 ноември 2017 г. на Закона за изменение и допълнение на НПК, обн. ДВ, бр. 63/04.08.2017 г.“

Става дума за прочулите се вече скандални поправки в двата закона – НПК и ЗСВ, които забраняват публикуване на влезлите в сила ефективни присъди, докато не се получи уведомление от прокурора, че е предприел действия за тяхното изпълнение. С други думи, очевидно докато осъденият не влезе в затвора. Твърдението, че това било мярка срещу бегълците от правосъдието не звучи сериозно, затова пък „мярката“ създава сериозни проблеми и зачертава принципа за публичност на правосъдието. И съдии и служители са в почуда как да я прилагат.

Че освен абсурдни, текстовете са и неясни, свидетелстват и двете решения на комисията по информационни технологии. На 1 ноември членовете й бяха разпоредили да се спре публикуването на всички ефективни присъди до получаване на прокурорското уведомление. На 11 ноември обаче са се поправили – забраната не касае първоинстанционните присъди и решения, които са обжалвани и протестирани. De Fakto вече публикува това решение.

Но проблемите не се изчерпват, а неяснотите се множат. Например: трябва ли съдилищата от първа и втора инстанция задължително да чакат да изтече срокът за жалби и протест, за да станат присъдите им публични? А как се постъпва в случаите на споразумение, при които също може да се договори ефективна присъда – те веднага ли се публикуват или също чакат прокурорско уведомление за привеждането им в изпълнение (нещо очевидно излишно, след като осъденият сам се е съгласил да влезе в затвора)? И т.н., и т.н.

Новите законови „мерки“ спъват и изпълнението на изричните препоръки на Европейската комисия за публичност на присъдите срещу организираната престъпност и корупцията, е изтъкнал още Лозан Панов в предложението си. В изпълнение именно на тези препоръки на страницата на ВКС бяха създадени специални подраздели, в които се публикуваха решенията на съдилищата по тях. Сега обаче от страната питали да продължат ли да ги изпращат.

Въпросите са сериозни и изискват решение на съдийската колегия, а не на комисия, категоричен е председателят на ВКС. Алтернативно, ако колегията реши, проблемът може да бъде поставен и пред пленума на ВСС, в който заедно заседават съдии, прокурори и следователи.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.