Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов иска решение на съдийската колегия на ВСС за “тайните” присъди

Лозан Панов иска решение на съдийската колегия на ВСС за “тайните” присъди

Defakto.bg

Какво правим със споразуменията – публикуваме или не, питат магистрати

Съдийската колегия на ВСС да се произнесе кои присъди в държавата стават “тайни”. За това настоява председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Макар по въпроса на два пъти вече да се произнесе Комисията “Професионална квалификация и информационни технологии” начело с Калина Чапкънова, според Панов това не е достатъчно и много поставени от магистрати въпроси остават без отговор.

По негово предложение точката е включена в дневния ред на заседанието на колегията утре. Тя гласи: “Прилагане от съдилищата на нормите на чл. 416, ал. 2 и ал. 7 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и чл. 64, ал. 1 и ал. 2 от Закона за съдебната власт след влизането в сила на 5 ноември 2017 г. на Закона за изменение и допълнение на НПК, обн. ДВ, бр. 63/04.08.2017 г.”

Става дума за прочулите се вече скандални поправки в двата закона – НПК и ЗСВ, които забраняват публикуване на влезлите в сила ефективни присъди, докато не се получи уведомление от прокурора, че е предприел действия за тяхното изпълнение. С други думи, очевидно докато осъденият не влезе в затвора. Твърдението, че това било мярка срещу бегълците от правосъдието не звучи сериозно, затова пък “мярката” създава сериозни проблеми и зачертава принципа за публичност на правосъдието. И съдии и служители са в почуда как да я прилагат.

Че освен абсурдни, текстовете са и неясни, свидетелстват и двете решения на комисията по информационни технологии. На 1 ноември членовете й бяха разпоредили да се спре публикуването на всички ефективни присъди до получаване на прокурорското уведомление. На 11 ноември обаче са се поправили – забраната не касае първоинстанционните присъди и решения, които са обжалвани и протестирани. De Fakto вече публикува това решение.

Но проблемите не се изчерпват, а неяснотите се множат. Например: трябва ли съдилищата от първа и втора инстанция задължително да чакат да изтече срокът за жалби и протест, за да станат присъдите им публични? А как се постъпва в случаите на споразумение, при които също може да се договори ефективна присъда – те веднага ли се публикуват или също чакат прокурорско уведомление за привеждането им в изпълнение (нещо очевидно излишно, след като осъденият сам се е съгласил да влезе в затвора)? И т.н., и т.н.

Новите законови “мерки” спъват и изпълнението на изричните препоръки на Европейската комисия за публичност на присъдите срещу организираната престъпност и корупцията, е изтъкнал още Лозан Панов в предложението си. В изпълнение именно на тези препоръки на страницата на ВКС бяха създадени специални подраздели, в които се публикуваха решенията на съдилищата по тях. Сега обаче от страната питали да продължат ли да ги изпращат.

Въпросите са сериозни и изискват решение на съдийската колегия, а не на комисия, категоричен е председателят на ВКС. Алтернативно, ако колегията реши, проблемът може да бъде поставен и пред пленума на ВСС, в който заедно заседават съдии, прокурори и следователи.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата праща на съд за хулиганство протестъра Петър Кърджилов, бивш пиар на община “Младост”

  Софийска районна прокуратура предаде на съд Петър Кърджилов, бивш пиар на столична община “Младост” …

В ново решение на ВКС: Държавата осъдена да плати над 600 хиляди лева заради противоконституционен закон

В поредно решение Върховният касационен съд осъди държавата за противоконституционен закон. Тя трябва да плати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.