Последни новини
Home / Законът / Избират нов шеф на административния съд в Бургас през декември

Избират нов шеф на административния съд в Бургас през декември

Defakto.bg

За 12 декември пренасрочи днес съдийската колегия на ВСС избора на нов председател на административния съд в Бургас. Предишната определена дата бе 28 ноември, т.е. идния вторник.

До това се стига след първия финал на драмата, подета от вицепремиера Валери Симеонов, обвинил бургаските съдии и техния временен шеф Панайот Генков в саботаж, заради отмяната на разпоредени от НАП запечатвания на обекти по морето. Инспекторатът след проверка не установи саботьори. И пътят за отпушване на избора за титулярен председател на този административен съд бе открит.

Възникналият сега проблем обаче е друг и е свързан с атестирането. Измежду общо тримата кандидати за поста – съдиите от АдС-Бургас Веселин Енчев и Христо Христов, както и Панайот Генков, единствен Генков е върховен магистрат (от ВАС), а по закон „върховните“ не се атестират. Но по същия закон – Закона за съдебната власт, за участието в конкурс за административен ръководител атестация се изисква.

Кадровиците и преди се сблъскваха с този проблем и го решаваха противоречиво. В предния ВСС например за избора на Дария Проданова за зам.-председател на ВКС й е проведена извънредна атестация. В действащия ВСС мнозинството прие, че за друг предлаган зам.председател на ВКС – Светла Димитрова, такава атестация не се изисква.

Примерите са показателни, но аналогията не е пълна – зам.-председателите не са конкурсни длъжности, а председателят е адмнистративен ръководител и неговото назначение може да се оспорва, изтъкна днес Атанаска Дишева.

В крайна сметка съдийската колегия само отложи засега избора за Бургас, идния вторник ще умува дали извънредно трябва да с еатестира Панайот Генков, а покрай него и останалите двама кандидати.

About De Fakto

Проверете също

Адвокатска колегия Смолян подкрепя призива на ОСА за защита на адв. Ина Лулчева от нападки на гл. прокурор Иван Гешев

   Адвокатите от Смолян настояват ВСС да се занимае с поведение на Иван Гешев, а …

ВКС : Конституционно нетърпимо е с проверки прокуратурата да навлиза в правомощията на изпълнителната власт

Съдебната  съдебната власт в лицето на прокуратурата навлиза в правомощията на друга (изпълнителната) власт, което …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.