Последни новини
Home / Законът / Избират нов шеф на административния съд в Бургас през декември

Избират нов шеф на административния съд в Бургас през декември

Defakto.bg

За 12 декември пренасрочи днес съдийската колегия на ВСС избора на нов председател на административния съд в Бургас. Предишната определена дата бе 28 ноември, т.е. идния вторник.

До това се стига след първия финал на драмата, подета от вицепремиера Валери Симеонов, обвинил бургаските съдии и техния временен шеф Панайот Генков в саботаж, заради отмяната на разпоредени от НАП запечатвания на обекти по морето. Инспекторатът след проверка не установи саботьори. И пътят за отпушване на избора за титулярен председател на този административен съд бе открит.

Възникналият сега проблем обаче е друг и е свързан с атестирането. Измежду общо тримата кандидати за поста – съдиите от АдС-Бургас Веселин Енчев и Христо Христов, както и Панайот Генков, единствен Генков е върховен магистрат (от ВАС), а по закон “върховните” не се атестират. Но по същия закон – Закона за съдебната власт, за участието в конкурс за административен ръководител атестация се изисква.

Кадровиците и преди се сблъскваха с този проблем и го решаваха противоречиво. В предния ВСС например за избора на Дария Проданова за зам.-председател на ВКС й е проведена извънредна атестация. В действащия ВСС мнозинството прие, че за друг предлаган зам.председател на ВКС – Светла Димитрова, такава атестация не се изисква.

Примерите са показателни, но аналогията не е пълна – зам.-председателите не са конкурсни длъжности, а председателят е адмнистративен ръководител и неговото назначение може да се оспорва, изтъкна днес Атанаска Дишева.

В крайна сметка съдийската колегия само отложи засега избора за Бургас, идния вторник ще умува дали извънредно трябва да с еатестира Панайот Генков, а покрай него и останалите двама кандидати.

About De Fakto

Проверете също

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на съдия Галина Захарова за …

Формално и без мотиви ВСС подкрепи пред КС искането на Гешев срещу изслушването му в парламента

  Формално и без аргументи Висшият съдебен съвет изпрати становище до КС, в което подкрепя …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.