Последни новини
Home / Законът / Върховният административен съд с нов стопанин от днес

Върховният административен съд с нов стопанин от днес

Defakto.bg
Георги Чолаков разговаря с президента Румен Радев преди официалното му встъпване в длъжност

Георги Чолаков ще встъпи днес като председател на Върховния административен съд. Това ще стане на специална церемония, на която златен почетен знак за изключителни заслуги ще получи предшественикът му Георги Колев.

Чолаков е избор и на настоящия, и на предишния състав на Висшия съдебен съвет.  Президентът Румен Радев отказа да финализира избора на предишния ВСС,  защото, според държавния глава, било редно, за да е легитимен да бъде потвърден от новия състав на Съвета, защото с него ще работи. Така и стана, а подкрепата за Чолаков отново беше 20 души „за“.

Вчера президентът Румен Радев проведе среща на „Дондуков“ 2 с новоизбрания председател на Върховния административен съд и  му пожела успех във високоотговорната дейност. Обсъдени са темиза за взаимодействието между институциите, въвеждане на електронното правосъдие и въпроси на административното правораздаване в България, съобщи пресслужбата на държавния глава.

При избора му за председател на ВАС Чолаков обеща да се съобразява със съдии от ВАС, част от които го подкрепиха публично, както и да промени стила на управление на Колев, по повод на който неохотно призна, че е бил на моменти авторитарен.  Това припомни вчера Атанаска Дишева, дългогодишен редови съдия във ВАС, която единствено гласува „против“ признанието за изключителност, което ще получи днес Колев. 10 от колегите й решиха, че той е заслужил „златния почетен знак“, а след това уважиха молбата на Георги Колев да остане редови съдия в оглавяваната от него в продължение на седем години ключова съдебна институция.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.