Последни новини
Home / Законът / Генерал Ратко Младич получи доживотна присъда от Трибунала в Хага

Генерал Ратко Младич получи доживотна присъда от Трибунала в Хага

Defakto.bg

Сръбският генерал Ратко Младич получи доживотна присъда от  Международния трибунал в Хага за военните престъпления в бивша Югославия.  Трибуналът го призна за виновен по 10 от общо 11-те обвинения, сред които геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна и Херцеговина в периода 1992-1995 година.   Сред заключенията на трибунала се посочва, че в Сребреница е бил извършен геноцид.

Върховният комисар по човешките права към ООН  Зеид Раад ал Хусейн заяви, че присъдата на Младич е огромна победа за правосъдието, съобщи Ройтерс. Присъдата е предупреждение към всички извършители на подобни престъпления, че няма да се измъкнат от правосъдието, независимо колко власт имат, подчерта Хусейн.

Сребреница, мемориал на хилядите избити мюсюлмани

Между 7000 -8000 босненски мюсюлмани са избити през юли 1995 г.

Миналата година лидерът на босненските сърби Радован Караджич, бивш президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили, беше признат за виновен за организиране на геноцид и получи 40-годишна присъда.  Самият Караджич бе издал т.нар. Директива 7 до Войската на Република Сръбска, която предвижда „тоталното физическо разделение на населението на анклавите Сребреница и Зепа възможно най-скоро, предотвратяване дори и на комуникацията между лицата в двата анклава.  Чрез планирани и добре обмислени бойни операции да се създаде непоносима ситуация на тотална несигурност без надежда за бъдещо оцеляване или живот на населението на Сребреница и Зепа“.

Клането в Сребреница е клеймо и за мироопазващата мисия  на ООН.

Варварството се превърна и в  „холандска травма“, заради бездействието на холандските  „сини каски“ през 1995 г., изпратени от ООН да опазват взривоопасния район.

На 13 юли 1995 г. повече от 300 босненски мюсюлмани, момчета и мъже, са били принудени да напуснат лагера на холандските миротворци в Поточари.  Те са били сред 5000 души, главно жени и деца, под защитата на умиротворителните сили на ООН в Босна и Херцеговина,  а по-късно по-голямата част от тях са избити в Сребреница.   През 2014 г. холандски съд обяви, че Холандия е отговорна за убийствата на стотиците  босненски мюсюлмани.  Според магистратите, холандските миротворци не са успели да защитят мирното босненско население, след като градът е паднал при обсадата на сръбската армия, а  би трябвало да са наясно с опасността от геноцид над 300-те босненци,  потърсили тяхната закрила.

Според решението на съдия Лариса Елуин холандският контингент „Дъчбат“ е трябвало да си даде сметка, че босненските мюсюлмани ще станат жертва на геноцид. Ако холандските „сини каски“ им бяха позволили да останат в лагера, те по всяка вероятност са щели да оцелеят. Но позволявайки да бъдат предадени на сърбите и откарани от лагера, холандският контингент е  съдействал за унищожението на беззащитни хора, пише още в мотивите на съда.

Съдът заявява още, че холандското правителство трябва да поеме някаква отговорност за случилото се и да плати компенсации на семействата на жертвите

Година, по-рано Върховният съд на Холандия обяви, че страната е отговорна за смъртта на трима мюсюлмани,  убити, след като са били изгонени от военната база на холандския контингент в Босна.  Въз основа на този  съдебен акт  по-късно холандското военно министерство отпусна обезщетение от 20 хил.евро за всяка от жертвите. Делото заведоха роднини на жертвите,  създатели на организацията „Майките от Сребреница“. В мотивите на „Майки от Сребреница“ се казваше,че  холандските „сини каски“ не са оказали никаква

Броят на загиналите по време на войната в Босна, изправила един срещу друг православните сърби, бошняците мюсюлмани и католиците хървати, е  близо 100 000 души. 38 000 от тях  са цивилни, главно мюсюлмани, сочат  данни на сараевския Център за изследвания и документация.  Половината от 4,4-милионното население на страната се е изселило.

Първи, през 2007 г. Международният съд на ООН (ICJ-CIJ.org) в Хага определи като геноцид клането в Сребреница.

Имало е  извършен геноцид от страна на членовете на Босненската сръбска армия в Сребреница през 1995 г., обяви тогава председателят на съда  Розалин Хигинс.

Въпреки признанието за наличие на геноцид в Сребреница, Международният съд констатира, че Сърбия не е отговорна за масовото убийство на босненските мюсюлмани.

Според съда,  актовете на геноцид в Сребреница не могат да бъдат приписани на държавните органи на Сърбия.  Хигинс посочи,че  „ не може да бъде установено дали Сърбия е съучастник в геноцида като е помагала на босненските сърби в момент, когато е била наясно, че тези сили смятат да извършат геноцид, макар да е „осигурила значителна военна и финансова подкрепа на Република Сръбска по време на войната“.

Същевременно съдът обяви  Сърбия за отговорна, че през юли 1995 г. не е извършила нищо, за да предотврати геноцида в Сребреница,

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.