Последни новини
Home / Законът / Съвет към новия шеф на ВАС Георги Чолаков: Не слушайте “вредния шум”

Съвет към новия шеф на ВАС Георги Чолаков: Не слушайте “вредния шум”

Defakto.bg

Четирима председатели на церемония във Върховния административен съд

Общо четирима председатели на Върховния административен съд (ВАС) се събраха на тържествена церемония днес. В залата на ВАС за приемането и предаването на властта бяха новият шеф на съда Георги Чолаков (на снимката), предшественикът му Георги Колев, както и Владислав Славов и Константин Пенчев – първият и вторият поред председатели на ВАС.

Тържеството бе за встъпването на новия шеф на ВАС Георги Чолаков.

Константин Пенчев, Георги Чолаков и Георги Колев – все председатели на ВАС

След тези 7 години с чиста съвест мога да заявя, че административното правосъдие в България е на едно изключително високо равнище”, каза Георги Колев, който остава, засега, съдия във ВАС.

Любопитно бе пожеланието на главния прокурор Сотир Цацаров към Чолаков – да не се вслушва във вредния шум отстрани, защото той обезценявал работата на съдебната система. Цацаров даде и висока оценка за мандата на Георги Колев и пожела кураж на новия шеф на ВАС в отговорната му мисия.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева определи изграждането на правова държава като последователност от прилагането ценностите на правото.

Според Боян Магдалинчев, който доскоро беше заместник на Георги Колев, а отскоро е представляващ новия ВСС съдията Колев в голяма част е успял да се справи с трудните задачи и е свършил достойно работата си.

“Ние всички сме съдии във ВАС и за мен е важно да сме заедно, да сме единни и постигнем заедно целите, които съм си поставил като ръководител на тази инстанция. Днес вече съм председател на ВАС и не разделям колегите на тези, които подкрепиха кандидатурата ми в процедурата и тези, които заявиха различно мнение”, обяви самият Георги Чолаков, встъпвайки в длъжността. Той отбеляза темата за въвеждането на електронно правосъдие и за осигуряване на условия за независимо и компетентно вземане на решения от административните съдии. Благодари на членовете на двата състава на ВСС, които гласуваха неговия избор за длъжността.

“ВАС и 28-те административни съдилища в страната  трябва да се развиват и да се усъвършенстват, да се подкрепят административните съдии в утвърждаването на добрите практики в правосъдието. Заедно с моите колеги ще работя за това съдът да се утвърди като институция, която се ползва с високо обществено доверие”, обяви Чолаков.

Владислав Славов напомни, че Върховният административен съд е възстановен на 1 декември 1996 година. И отправи своя критика: твърде смущаващо за административното правосъдие е да се насрочват дела за една или две години след като едно дело е постъпило в съда. Съдия Славов пожела на новия председател да се обърне назад в годините и да постигне едно дело да се насрочи в три месен срок , след постъпването му и да се приключи на шестия месец. За електронното правосъдие ВАС беше водещ още от 1998-ма година и е крайно време да започнем да работим на електронен носител, още повече имаме всички предпоставки, напомни той.

Цялото тържествено встъпване може да проследите на този адрес

About De Fakto

Проверете също

И Иван Гешев е наредил проверка на затворите

Освен министъра на правосъдието, и главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверки в затворите и …

Днес е Международен ден на справедливия процес

За първи път днес 14 юни се чества като Международен ден на справедливия процес в …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Скромността явно не е присъща на ексшефа на ВАС Георги Колев добродетел. Бомбастичното самоизтъкване, че след неговия седем годишен мандат ” административното правосъдие е на едно изключително високо равнище” е сведено до почти кръгла нула от пожеланието на първия председател на ВАС -Влалислав Славов делата в този съд да се насрочват до три месеца и решават до шест месеца, както е било по негово време, а не за година – две, както е сега,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.