Последни новини
Home / Законът / Съвет към новия шеф на ВАС Георги Чолаков: Не слушайте „вредния шум“

Съвет към новия шеф на ВАС Георги Чолаков: Не слушайте „вредния шум“

Defakto.bg

Четирима председатели на церемония във Върховния административен съд

Общо четирима председатели на Върховния административен съд (ВАС) се събраха на тържествена церемония днес. В залата на ВАС за приемането и предаването на властта бяха новият шеф на съда Георги Чолаков (на снимката), предшественикът му Георги Колев, както и Владислав Славов и Константин Пенчев – първият и вторият поред председатели на ВАС.

Тържеството бе за встъпването на новия шеф на ВАС Георги Чолаков.

Константин Пенчев, Георги Чолаков и Георги Колев – все председатели на ВАС

След тези 7 години с чиста съвест мога да заявя, че административното правосъдие в България е на едно изключително високо равнище“, каза Георги Колев, който остава, засега, съдия във ВАС.

Любопитно бе пожеланието на главния прокурор Сотир Цацаров към Чолаков – да не се вслушва във вредния шум отстрани, защото той обезценявал работата на съдебната система. Цацаров даде и висока оценка за мандата на Георги Колев и пожела кураж на новия шеф на ВАС в отговорната му мисия.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева определи изграждането на правова държава като последователност от прилагането ценностите на правото.

Според Боян Магдалинчев, който доскоро беше заместник на Георги Колев, а отскоро е представляващ новия ВСС съдията Колев в голяма част е успял да се справи с трудните задачи и е свършил достойно работата си.

„Ние всички сме съдии във ВАС и за мен е важно да сме заедно, да сме единни и постигнем заедно целите, които съм си поставил като ръководител на тази инстанция. Днес вече съм председател на ВАС и не разделям колегите на тези, които подкрепиха кандидатурата ми в процедурата и тези, които заявиха различно мнение“, обяви самият Георги Чолаков, встъпвайки в длъжността. Той отбеляза темата за въвеждането на електронно правосъдие и за осигуряване на условия за независимо и компетентно вземане на решения от административните съдии. Благодари на членовете на двата състава на ВСС, които гласуваха неговия избор за длъжността.

„ВАС и 28-те административни съдилища в страната  трябва да се развиват и да се усъвършенстват, да се подкрепят административните съдии в утвърждаването на добрите практики в правосъдието. Заедно с моите колеги ще работя за това съдът да се утвърди като институция, която се ползва с високо обществено доверие“, обяви Чолаков.

Владислав Славов напомни, че Върховният административен съд е възстановен на 1 декември 1996 година. И отправи своя критика: твърде смущаващо за административното правосъдие е да се насрочват дела за една или две години след като едно дело е постъпило в съда. Съдия Славов пожела на новия председател да се обърне назад в годините и да постигне едно дело да се насрочи в три месен срок , след постъпването му и да се приключи на шестия месец. За електронното правосъдие ВАС беше водещ още от 1998-ма година и е крайно време да започнем да работим на електронен носител, още повече имаме всички предпоставки, напомни той.

Цялото тържествено встъпване може да проследите на този адрес

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Един коментар

  1. Петър Обретенов

    Скромността явно не е присъща на ексшефа на ВАС Георги Колев добродетел. Бомбастичното самоизтъкване, че след неговия седем годишен мандат “ административното правосъдие е на едно изключително високо равнище“ е сведено до почти кръгла нула от пожеланието на първия председател на ВАС -Влалислав Славов делата в този съд да се насрочват до три месеца и решават до шест месеца, както е било по негово време, а не за година – две, както е сега,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.