Последни новини
Home / Законът / С премиера на филм столичните защитници отбелязаха празника на българската адвокатура

С премиера на филм столичните защитници отбелязаха празника на българската адвокатура

Defakto.bg

Конференция за правата на детето, организирана съвместно с УНИЦЕФ България, ще съпътства честванията

Националният омбудсман Мая Манолова и шефа на САК Ивайло Данов поздравиха столичните адвокати с празника

С тържествена премиера на документален филм за своя 120-годишен юбилей, най-голямата  адвокатска колегия  в страната (има над 6000 членове) столичната,  отбеляза празника на българската адвокатура.
Събитието беше уважено от представители на адвокатските колегии в Белгия, Италия, Израел, Полша, Турция, Румъния, Сърбия и Македония.  Сред специалните гости бяха адвокат Явор Нотев – зам.-председател на Народното събрание, Десислава Ахладова – зам.-министър на правосъдието, Мая Манолова – национален омбудсман, както и членове на Висшия адвокатски съвет и  ръководители на съдилища от Софийския съдебен район.
Своите поздравления към столичните адвокати отправиха адвокат  Исуф Баадио – избран президент на Международния съюз на адвокатите и адв. Микеле Лукерини, първи вицепрезидент на Федерацията на европейските адвокатури.
„Изискванията на модерния свят поставят пред Българската адвокатура нелеки задачи,“ каза в приветствието си  адвокат Ивайло Данов, Председател на Софийската адвокатска колегия.  „Тези задачи са свързани с реформата на съдебната система и най-вече с изграждането на правосъдие, което да отговаря на очакванията на българското общество и неговите традиции, а в същото време да е съобразено и с европейските правосъдни
стандарти и ценности. От своя страна, Софийската адвокатска колегия като най-голямата адвокатска колегия в страната има неоценим принос и заема достойно място в създаването на съвременните стандарти за защита пред съд, в изграждането на съвременното българско законодателство и юриспруденция като цяло.“
Основен акцент в събитието беше премиерата на документалния филм на авторски колектив начело с адвокат Мария Мусорлиева, посветен на 120-годишнината от създаването на Софийска адвокатска колегия. Филмът представи историята на САК, показа новите лица и очерта бъдещото й развитие.

Срещата на минало и бъдеще се осъществи и чрез връчването на наградите за студентско есе на тема „Адвокатурата – гарант за защита на правата“.

Победители са Ана Петрова – 5-ти курс в СУ „Св.климент Охридски”, Нели Минкова – 3-ти курс в УНСС и Марийола Зехирева – 5-ти курс в СУ „Св.климент Охридски”. Беше връчена и една специална поощрителна награда Ани Мешалова – 3-ти курс в Нов Български Университет.
Утре,  24 ноември  от 9,30 ч, по повод Международния ден на детето (20 ноември) и Денят на българската адвокатура (22 ноември) ще се проведе и еднодневна конференция на тема: “Права на детето. Деца, участващи в правни процедури“.  Съорганизатор на събитието е УНИЦЕФ България.

Вечерта  ще се проведе и ежегодният бал на Софийската адвокатска колегия. Домакин на всички прояви е хотел „Рамада“, София.

 

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.