Последни новини
Home / Законът / С премиера на филм столичните защитници отбелязаха празника на българската адвокатура

С премиера на филм столичните защитници отбелязаха празника на българската адвокатура

Defakto.bg

Конференция за правата на детето, организирана съвместно с УНИЦЕФ България, ще съпътства честванията

Националният омбудсман Мая Манолова и шефа на САК Ивайло Данов поздравиха столичните адвокати с празника

С тържествена премиера на документален филм за своя 120-годишен юбилей, най-голямата  адвокатска колегия  в страната (има над 6000 членове) столичната,  отбеляза празника на българската адвокатура.
Събитието беше уважено от представители на адвокатските колегии в Белгия, Италия, Израел, Полша, Турция, Румъния, Сърбия и Македония.  Сред специалните гости бяха адвокат Явор Нотев – зам.-председател на Народното събрание, Десислава Ахладова – зам.-министър на правосъдието, Мая Манолова – национален омбудсман, както и членове на Висшия адвокатски съвет и  ръководители на съдилища от Софийския съдебен район.
Своите поздравления към столичните адвокати отправиха адвокат  Исуф Баадио – избран президент на Международния съюз на адвокатите и адв. Микеле Лукерини, първи вицепрезидент на Федерацията на европейските адвокатури.
„Изискванията на модерния свят поставят пред Българската адвокатура нелеки задачи,“ каза в приветствието си  адвокат Ивайло Данов, Председател на Софийската адвокатска колегия.  „Тези задачи са свързани с реформата на съдебната система и най-вече с изграждането на правосъдие, което да отговаря на очакванията на българското общество и неговите традиции, а в същото време да е съобразено и с европейските правосъдни
стандарти и ценности. От своя страна, Софийската адвокатска колегия като най-голямата адвокатска колегия в страната има неоценим принос и заема достойно място в създаването на съвременните стандарти за защита пред съд, в изграждането на съвременното българско законодателство и юриспруденция като цяло.“
Основен акцент в събитието беше премиерата на документалния филм на авторски колектив начело с адвокат Мария Мусорлиева, посветен на 120-годишнината от създаването на Софийска адвокатска колегия. Филмът представи историята на САК, показа новите лица и очерта бъдещото й развитие.

Срещата на минало и бъдеще се осъществи и чрез връчването на наградите за студентско есе на тема „Адвокатурата – гарант за защита на правата“.

Победители са Ана Петрова – 5-ти курс в СУ „Св.климент Охридски”, Нели Минкова – 3-ти курс в УНСС и Марийола Зехирева – 5-ти курс в СУ „Св.климент Охридски”. Беше връчена и една специална поощрителна награда Ани Мешалова – 3-ти курс в Нов Български Университет.
Утре,  24 ноември  от 9,30 ч, по повод Международния ден на детето (20 ноември) и Денят на българската адвокатура (22 ноември) ще се проведе и еднодневна конференция на тема: “Права на детето. Деца, участващи в правни процедури“.  Съорганизатор на събитието е УНИЦЕФ България.

Вечерта  ще се проведе и ежегодният бал на Софийската адвокатска колегия. Домакин на всички прояви е хотел „Рамада“, София.

 

About De Fakto

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.