Последни новини
Home / Законът / Цацаров прие представители на протестиращите надзиратели, информира ги за проверка

Цацаров прие представители на протестиращите надзиратели, информира ги за проверка

Defakto.bg

По тяхна молба главният прокурор Сотир Цацаров е приел днес шефа на Синдиката на служителите на затворите в България Христо Илков и неговият заместник Радослав Мартинчев (всички на снимката), съобщиха от прокуратурата. Повод са продължаващите протести на надзирателите за по-добри условия на труд и заплащане.

По време на срещата Цацаров информирал двамата си гости за проверка от 2015 г. досега в местата за лишаване от свобода, както и за отправените препоръки до бившите министри на правосъдието Христо Иванов и Екатерина Захариева.

Ето пълното съобщение на прокуратурата:

На 23 ноември 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров прие по тяхна молба ръководителя на Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ) Христо Илков и заместника му Радослав Мартинчев.

Гостите бяха запознати с резултатите от проверката, извършена от прокуратурата в местата за лишаване от свобода на територията на страната от 2015 г. до настоящия момент, както и с препоръките, които, съобразно правомощията по ЗИНЗС, главният прокурор е отправил до съответните министри на правосъдието (Христо Иванов и Екатерина Захариева).

Основните констатации и препоръки са свързани с критичното съотношение на броя на надзирателите спрямо лишените от свобода, както и с наличието на незаети щатове за охранителния състав. Изразено е становище, че проблемите не са преодолени досега.

Главният прокурор и ръководството на ССЗБ се обединиха в становището си за безусловната необходимост да бъде установено по нормативен път съотношението между броя на лишените от свобода и броя на охраняващите ги надзиратели. Това съотношение следва да е съобразено с европейските стандарти и с конкретните условия за всеки затвор и затворническо общежитие.

About De Fakto

Проверете също

Кариерните бонуси: Автоматичното повишаване на кадровици и инспектори не е противоконституционно, но назначаването на “равна” длъжност е

Три “особени мнения” в КС, само едно – тотално срещу повишенията Автоматичните повишения на изборните …

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.