Последни новини
Home / Законът / БСП иска изслушване на Бойко Рашков за незаконното подслушване и проблемите на Бюрото за СРС

БСП иска изслушване на Бойко Рашков за незаконното подслушване и проблемите на Бюрото за СРС

Defakto.bg

Изслушване в пленарна зала на председателя на Бюрото за контрол на спецразузнавателните средства (СРС) Бойко Рашков искат от левицата. Изслушването ще е при закрити врати.

За това информира днес депутатът от БСП Славчо Велков, зам-председател на комисията за контрол на службите и прилагането на СРС. Искането е заради тревожните сигнали за нерегламентирани подслушвания на политици, магистрати, журналисти, както и за нарастващите проблеми пред дейността на Бюрото.

По „подсказване“ от прокуратурата и с решение на ДАНС, потвърдено без мотиви от ДСКИ, през лятото бе отнет допускът до класифицирана информация на зам-председателя на Бюрото за СРС Георги Гатев. Той атакува решението на Държавната комисия за сигурността на информацията пред Върховния административен съд, делото там тече. А самият Бойко Рашков с факти и документи защити заместника си и намекна за нерегламентирани подслушвания, за които той е отправял сигнали, останали без отговор. Той видя в акцията срещу заместника му желание да се сложи край на независимата дейност на Бюрото.

„Вчера беше проведено редовното заседание на Комисията за контрол над службите, като обикновено тези заседания са закрити. На заседанието присъства представител на ВСС – Боян Магдалинчев, главният прокурор Сотир Цацаров, председателя на ДАНС и други колеги. Предметът на вчерашното заседание беше изслушване и приемане на доклада за дейността на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства през 2016 г.”, заяви днес Славчо Велков, цитиран от БГНЕС. Докладът, представен от Бойко Рашков, е бил приет единодушно, който е отговарял и на въпроси. „Един от тях беше свързан с изявления по медии от средата на август тази година за нерегламентиране подслушване на политици, магистрати и журналисти с цел сплашване. Рашков отговори общо на въпроса, предвид факта че не беше подготвен за такъв въпрос, без да конкретизира имена”, поясни Славчо Велков. „Във връзка с факта, че ние констатираме тревожни факти и данни около това изявление и около дейността на бюрото, свързана включително с процеса, процедурата на съхранение на резултатите от прилагане на СРС-та-в това число унищожаване и неунищожаване и възможности за нерегламентирано използване в последствие и във връзка с трудностите и пречките, които среща бюрото, видно от доклада, ние искаме изслушване на ръководителя на Националното бюро за СРС-та Бойко Рашков на закрито заседание в зала, в периода 29 ноември – 2 декември”, заяви депутатът от БСП. Искането е на основание член 113 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.