Последни новини
Home / Законът / Гражданският съвет към ВСС – за съдържателна реформа на юридическото образование

Гражданският съвет към ВСС – за съдържателна реформа на юридическото образование

Defakto.bg

Реформата в юридическото образование – по тази тема са дебатирали членовете на Гражданския съвет към ВСС на редовното си заседание днес. На него са присъствали директорът на НИП Миглена Тачева и зам.-правосъдният министър Десислава Ахладова.

„Сред основните теми на разговорите бяха възможностите за провеждане на единен държавен изпит, отнемане акредитацията на юридическите факултети с ниска успеваемост на студентите и други. Акцентира се върху тенденцията реформите в юридическото образование да са насочени към периферията на образователната система, а не към съдържанието и качеството на юридическото образование“, съобщиха от ВСС.

Доклад във връзка с реформата в юридическото образование е представен от Института за пазарна икономика.

„Гражданският съвет прие Акт, с който подкрепи дейността на създадената Експертна работна група за извършване на мониторинг и анализ на прилагането на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование „право“ и професионална квалификация „юрист“, с председател Миглена Тачева, и даде мандат на Съюза на юристите в България, в качеството му на член на Експертната група, да изразява становището на Гражданския съвет“, се казва още в съобщението.

Гражданският съвет, създаден при предишния ВСС, продължава дейността си, въпреки че бъдещето му изглежда неясно. След като поправки в съдебния закон предвидиха създаване на специален Съвет по партньорство с участието на „представителни“ съсловни организации, във виждането на част от кадровиците дейността на двете формирования ще се дублират. Други от ВСС обаче смятат, че не е така – в Гражданския съвет участват и неправителствени организации и това е формата тяхното мнение да се чуе от кадровия орган на съдебната власт.

Засега се изчакват правилата за работа на Съвета за партньорство, след което той ще бъде конституиран. Тогава ще се разбере и дали ще го бъде Гражданският съвет.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

9 + nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.