Последни новини
Home / Законът / И ВАС „оправда“ зам.-председател на Софийския градски съд от екипа „Янева“

И ВАС „оправда“ зам.-председател на Софийския градски съд от екипа „Янева“

Defakto.bg

Богдана Желявска не е извършила дисциплинарни нарушения, обяви тричленка на Върховния административен съд

След предишния ВСС, който отказа наказание за бившия зам.-председател на Софийския градски съд при управлението „Янева“ Богдана Желявска (на снимката), сега трима съдии от Върховния административен съд не откриха нейни провинения. И отхвърлиха жалбите на председателя на ВКС Лозан Панов и на бившия правосъден министър Екатерина Захариева срещу „оправдаването“.

Предложенията за наказване на Желявска дойдоха след обширната проверка на стария съвет в СГС, констатирала куп нередности при управлението на Владимира Янева и нейния екип. Исканията за дисциплинарни санкциии направиха Христо Иванов като правосъден министър и Лозан Панов. Самата Янева бе наказана с понижение в ранг, а друга нейна заместничка – Петя Крънчева, с намаление на заплатата. Без санкция измежду предложените тогава остана единствено Богдана Желявска, макар че дисциплинарният й състав се раздели в позициите си – на „особено мнение“остана Камен Иванов.

Делото й бе сред серията спрени производства в изчакване на тълкувателното решение на ВАС по дисциплинарните казуси на магистрати. То бе възобновено през лятото, сега излиза решението, под което са се подписали Наталия Марчева, Мариета Милева и Любомир Гайдов.

В исканията се твърдеше, че въпреки правилата дела в оглавяваното от Богдана Желявска Гражданско отделение на СГС са разпределяни от съдебен помощник, а после в подписан от зам.-председателя протокол невярно се удостоверявало, че го е направила тя. Сочеше се също, че Желявска нe e изпълнилa cлyжeбнoтo cи зaдължeниe зa cвoeвpeмeннo изпpaщaнe дo cъpвъpa нa BCC нa пpoтoĸoлa зa cлyчaйнo paзпpeдeлeниe нa дeлoто за фалита на КТБ. Както и че от всички постъпили в един ден молби за образуване на производства по несъстоятелност, е разпределила на Румяна Ченалова единствено делото „Белведере“.

Няма осъществени дисциплинарни нарушения, заявяват върховните съдии Марчева, Милева и Гайдов. По въпроса със съдебния помощник повтарят нещо, което стотици пъти слушахме и от предния съвет – че Желявска влизала в системата за разпределение на делата със собствената си парола и оставяла помощника само да въвежда номерата на постъпилите преписки, което не било нарушение. За „закъснялото“ изпращане на делото „КТБ“ приемат, че молбата за образуването му постъпила късно и затова било изпратено до сървъра на ВСС на следващия ден. А казусът „Белведере“ бил разпределен при спазване на правилата – още повече, че липсвало изрично твърдение за „нагласяване“ на докладчика.

Решението не е окончателно, може да се оспори пред петчленен състав на ВАС.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.