Последни новини
Home / Законът / Владислав Горанов: Не атакуваме приватизацията, а длъжностните лица, взимали решения от името на държавата

Владислав Горанов: Не атакуваме приватизацията, а длъжностните лица, взимали решения от името на държавата

Defakto.bg

Предстоящо е идеята на ГЕРБ да бъде свалена давността  със задна дата за периода на приватизацията в скоро време да бъде предложена като законопроект.  Това обяви финансовият министър Владислав Горанов пред bTV тази сутрин.  Намерението не е да се атакуват приватизационни сделки, а да се търси отговорност  от длъжностните лица, които са взимали решение от името на държавата,  каза той. “Трябва ли да се притесняваме, че предприятия бяха нарязани на скрап, други продадени  за един долар, не трябва ли да се притесняваме от тези факти, попита реторично Горанов.

Според него темата е чувствителна,  защото  оставя впечатлението, че се атакува приватизацията, а атаката била  срещу “бандитската приватизация”,  повтори тезата си финансовият министър.

Ако Иван Костов има притеснения за приватизациите, да си ги сподели”, каза още той по повод изказването на бившия министър-председател пред BTV Иван Костов, че е  правил  онова, което е трябвало да се прави и е „горд с резултатите от приватизацията”.

Според Горанов, ако  Костов е доволен от свършеното, няма причина да се притеснява.

„От погледа на изминалото време, Костов може да бъде оценен като успешен премиер, но приватизацията е един завършен разказ – защо да не зададем нови въпроси”,  заяви финансовият министър.

От финансовия министър не се очакват юридически отговори, но все пак, би било любопитно да каже как вижда със задна дата отговорността на виновните длъжностни лица, след като наказателната отговорност е лична,  а решенията за продажби на държавни и общински предприятия бяха  взимани от колективни органи – правителства,  агенцията за приватизация и пр. Все някой консултира кабинета по въпросите на закъснялата отговорност и чакаме с интерес как консултантите ще се справят с принципни въпроси – че поправките, свързани с наказателната отговорност  действат занапред и се прилагат,  ако са по-благоприятни  за извършителите.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.