Последни новини
Home / Законът / „Неформалният финансист“ на КТБ Бисер Лазов – прокурорски свидетел и по второ дело

„Неформалният финансист“ на КТБ Бисер Лазов – прокурорски свидетел и по второ дело

Defakto.bg

Основният прокурорски свидетел за източването на КТБ Бисер Лазов (на снимката) стана важен свидетел на обвинението и по друго дело. Днес Лазов, определен от прокуратурата като „неформален финансист, отговарящ за небанковия сектор на дейността на модела (КТБ  – б.р.)“, се яви в съда по делото срещу някогашния журналист Соня Колтуклиева. Заговори за „паралелна реалност“, но отклони всички последвали уточняващи въпроси на журналисти с аргумента, че можел да „навреди на разкриването на истината“.

След изслушването на Лазов съдът не прие, засега, искането на защитата по казуса „Колтуклиева“ да бъде разпитан и Цветан Василев – чрез видеоконферентна връзка, например (известно е, че той е в Белград). Съдията обаче уточни – това искане може да бъде възобновено във всеки следващ етап от процеса, т.е. възможността не е закрита.

Соня Колтуклиева

Колтуклиева бе изправена пред съда по отделни материали от делото за фалита на КТБ. Това е първото дело от десетки други подобни срещу различни личности, които според прокуратурата са получавали конкретни суми с благоволението на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка Цветан Василев.

Случаят с Колтуклиева е за получени от нея хонорари за пиар дейност през 2010 и 2011 г. Сумата е около 90 хил. лв., като прокуратурата твърди, че журналистът не е платила данъците на тази сума. На първото заседание по казуса стана ясно, че Колтуклиева вече не е длъжник на хазната. Това облекчава наказателната отговорност, при доказване на обвинението.

Днес Бисер Лазов (чието дружество е в основата и на неотдавнашния скандал с „подозрения за корупция“ в Софийския апелативен съд), заяви, че на ул. „Дебър“ 17 в столицата имало каса с пари в брой на Цветан Василев, за които се прилагала „паралелна отчетност“, т.е. не се отчитали банково, а на хартия, срещу разписка след плащане в брой. Лазов го знаел като шеф на фирма, собственост на Цветан Василев.  В периода 2010-2011 г. на Лазов била поставена задача (от Василев) да изплаща месечно на Колтуклиева за пиар услуги без договор „такава и такава сума, докато аз кажа“. Парите са били с краен произход КТБ, свидетелства Лазов и заяви, че той лично ги е предал по една от разписките на Колтуклиева.

Основният прокурорски свидетел заяви също, че била съставяна ежедневна справка за парите в брой в касата, ръководена от касиерката на Василев Юлия Илиева.

Тези показания са изключително вътрешнопротиворечиви, оцени ги след края на заседанието пред журналисти адвокат Паулина Китанова, защитник на Соня Колтуклиева. И опроверга твърденията на Лазов за направени плащания към клиентката й – каквито той е разказал. За това, според адвокат Китанова, разпитът на Цветан Василев, е належащ.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

3 коментара

  1. Андрей

    От източени милиарди от Василев от КТБ явно само шепа хора не са намазали, въпросът е кога ще бъдат върнати тези пари?!

  2. Ама Василев си избира едни чудни журналисти да им плаща. Първо баба Люба Кулезич, сега тая лелка…

  3. Мартинез

    Крадени пари се раздават много лесно. Съд до дупка за Цветан Василев и неговите лакеи, които докара пирадмиата КТБ до фалит и съсипаха хиляди човешки животи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.