Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев се връща на прокуратурата

Окончателно: Делото срещу Трайков, Дянков и Прокопиев се връща на прокуратурата

Defakto.bg

Има нови правила в НПК  за „връщането“ на дела, без обяснения какво става с „висящите“ казуси

Делото срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев твърдо се връща на прокуратурата. Това постанови с определение тричленен състав на Софийския апелативен съд с председател Камен Иванов и членове Весислава Иванова (докладчик) и Алексей Трифонов.

Тримата от САС оставят без разглеждане протеста на прокуратурата срещу определението на СГС, с което делото, водено срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков, бизнесмена Иво Прокопиев и трима служители на фирма „Булброкърс” й бе върнато за отстраняване на съществени процесуални нарушения. Определението на САС е окончателно. 

На 30 октомври съдия Костадинка Костадинова от Софийския градски съд прекрати делото и върна казуса за за конкретизиране на обвиненията и изчистването на неясноти в обвинителния акт.

Прокуратурата търси сметка на бившите министри, както и на Прокопиев, за продажбата на държавния дял от ЕВН и създаването на Държавна консолидационна компания, в която да постъпват приходите от приватизация, вместо в Сребърния фонд. Да, ама обвинението не е посочило конкретни факти за съучастие, умисъл и нанесени вреди, категорична бе съдия Костадинова. А без това процесът не могже да стартира.

Между нейното произнасяне, отправянето на прокурорския протест и решаването на казуса от САС обаче влязоха в сила новите правила на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Те предвиждат всички спорни въпроси да се изясняват на предварително разпоредително заседание. По същите правила и въпросното дело вече би трябвало да е подсъдно на спецправосъдието.

Няма преходни разпоредби какво се случва с висящите казуси като този, преценява съставът на САС. За това не се произнася по същество по определението на съдия Костадинова и така го оставя в сила.

Какво ще стане оттам нататък? Във всички случаи топката е в прокуратурата. Но, възползвайки се от промените в НПК, тя може отново да вкара същия, некоригиран обвинителен акт, вече в спецсъда. А какво ще реши той, ще видим.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Един коментар

  1. Мая Тонева

    Криминално-олигархична република Мутристан с помийна яма вместо съдебна система. Каквото стана с Христо Бисеров, това ще стане и с тези лайнари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.