Последни новини
Home / Законът / И надзирателите от Женския затвор в Сливен излизат на протест

И надзирателите от Женския затвор в Сливен излизат на протест

Defakto.bg

За пореден път надзирателите излизат на протест заради условията на труд и заплащането.   Този път ще протестират служителите  в затвора и затворническото общежитие в Сливен, известен  и като женския затвор. От 12.00 ч. във вторник те ще се присъединяват към протеста на колегите си от в другите места за лишаване от свобода в страната.

Според Цветан Михайлов от Синдиката на служителите в затворите, протестът ще бъде  подкрепен от служители на следствените арести в Сливен и Ямбол, на звеното на  съдебна охрана в Сливен и на Синдикалното дружество на Синдикалната федерация  на служителите в МВР – Ямбол. Протестиращите ще настояват за 20% увеличение на  заплатите в сектора, както и допълнителни възнаграждения, равностойни на  служителите на МВР. По-рано организаторът на протеста  Цветан Михайлов обяви, че ако не се вземат под внимание тези искания, ще се  премине към ефективни стачни действия и протести пред Народното събрание и  Министерство на правосъдието. Той изрази надежда, че колегите му няма да се  уплашат от лошото време и ще подкрепят протеста пред затвора днес.

Синдикалното дружество в единствения женски затвор в страната наброява 60 души.

Месеци след протестите на надзирателите ,  институциите, които трябва да решат проблемите, остават без  реакция.  Вече протестираха служителите на затворите в София, Варна, Пловдив, Враца,  Шумен, Бобов дол,  Белене,  Бойчиновци и Ловеч.

Исканията на всички са за  по-добри заплати, за да се уеднаквят с тези на служителите в МВР, по-добри условия на труд и назначаване на нови служители.

Преди дни, на среща с шефовете на Синдикатите на затворите, главният прокурор Сотир Цацаров обяви препоръките на прокуратурата, отправени към министрите на правосъдието Христо Иванов и Екатерина Захариева, след проверка на състоянието в затворите.  В тях е посочено, че  съотношение на броя на надзирателите спрямо лишените от свобода е критично, както и за наличието на незаети щатове за охранителния състав.

Според европейските стандарти, е нужно да бъде нормативно установено  съотношението между броя на лишените от свобода и броя на охраняващите ги надзиратели,  това е мнението и на двете страни в разговора.   Забележимо е обаче,  главният прокурор е информирал бившите министри за проблемите в затворите, но не личи същата  загриженост да е стигнала  до  настоящия стопанин на министерството – Цецка Цачева.

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.