Последни новини
Home / Законът / Последно: ВСС няма да атестира Панайот Генков в конкурса за шеф на Административен съд-Бургас

Последно: ВСС няма да атестира Панайот Генков в конкурса за шеф на Административен съд-Бургас

Defakto.bg

За разлика от останалите участници в подобни надпревари, качествата на върховните магистрати няма да бъдат проверявани

Върховните съдии, които участват в конкурси за административни ръководители на по-ниско ниво, не подлежат на атестиране. Това реши с 10 срещу 4 гласа съдийската колегия на ВСС днес. Несъгласни бяха Атанаска Дишева, Лозан Панов, Даниела Марчева и Олга Керелска. Според тях подобен прочит на закона поставя върховните съдии в привилегировано положение спрямо останалите кандидати в подобни надпревари.

Със същия резултат – 10 на 4 колегията прие, че няма да се прави атестация на Панайот Генков от ВАС, който се кандидатира за титулярен председател на административния съд в Бургас. Останалите двама претенденти – Веселин Енчев и Христо Христов от самия административен  съд обаче минават изнъвредни проверки на професионалните качества и умения – до това на практика се свежда атестацията. Изслушването на тримата ще е на 12 декември.

Преди това се чуха интересни и принципни аргументи. Проблемът бе дали, след като съдебният закон е предвидил върховните съдии, върховните прокурори и следователите от НСлС да не подлежат на периодични атестации, това автоматично се пренася и за случаите на конкурси за шефове на по-ниски нива, където атестациите са извънредни.

Даниела Марчева и Олга Керелска бяха категорични – щом се включват в подобни конкурси върховните съдии трябва да вървят наравно с останалите претенденти, обратното би било неравностойно третиране.  Като специално за „върховните“ атестирането може да се извърши от самата съдийска колегия.

„Качествата на върховните съдии са безспорни. Да кажем сега, че Панайот Генков ги няма и да търсим под вола теле….“, опонира Драгомир Кояджиков.

„Тогава трябва да променим и наредбата“, включи се новият председател на ВАС Георги Чолаков, за първи път заседаващ в колегията на ВСС.

Вероника Имова бе категорична – върховните съдии не подлежат на никакъв вид атестиране, те отдавна са придобили статут на несменяемост, по право се смятат за притежаващи качества, които изключват последваща проверка.

Атанаска Дишева не се съгласи. „Някои изказвания ме притесняват. Първото, че върховните съдии поначало притежават безспорни професионални качества. Не съм съгласна – може да са притежавали изключителни професионални качества, когато са били назначени. А в закона нямаме изречение, че те изобщо не се атестират, а само че не подлежат на периодично атестиране. Иначе изначално ги поставяме в неравностойно положение в една конкурсна процедура. Не съм съгласна и че извънредното атестиране е вид периодично атестиране“, обяви тя.

Според Цветинка Пашкунова обаче неравното третиране може да се избегне с много публична процедура по изслушване, в която обективно да се преценяват качествата на всички кандидати.

Да видим.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.