Последни новини
Home / Законът / Професорите Мръчков и Пенов – носители на голямо отличие за принос в правото

Професорите Мръчков и Пенов – носители на голямо отличие за принос в правото

Defakto.bg

Проф.  Васил Мръчков и проф. Сашо Пенов  са носители на наградата Гран При 2017 за цялостен принос към правото. Удостояването им е станало на Благотворителният бал на юристите „Темида – цената на истината“,  посветен на децата болни от церебрална парализа.

От ляво на дясно – проф. Герджиков, проф. Мръчков, проф. Пенов, адв. П.Китанов

Статуетките на  лауреатите са връчени от бившия председател на САК Петър Китанов и бившия служебен премиер проф. Огнян Герджиков, а  250 гости в залата на крака са аплодирали двамата професори.

„Аз съм обучавал 90% от юристите, които са в момента в залата, но тук има само един мой учител и това е проф. Мръчков“, са думи на проф. Герджиков.

Марияна Кънчева, съдия в Общия съд в Люксембург

В категорията „Правосъдие зад граница“  той е връчил наградата  на Марияна Кънчева от Общия съд на ЕС – първият български съдия, номиниран според новата процедура, въведена с влизането в сила на Договора от Лисабон. Съдия Кънчева е активен член на Европейската асоциация на жените юристи, както и на асоциацията „Европейски жени“, със седалище и на двете асоциации в Брюксел.

Адвокат Йорданка Бекирска

В тази категория бе номинирана и адвокат Йорданка Бекирска за ежедневната й борба срещу международното отвличане на деца от единия родител и прилагането на Хагската конвенция.

Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова е получила признание и статуетка за битката,  която поведе през 2017 г., за „да отърве хората от пипалата на арбитражните съдилища“.

В категорията „Прокурор на годината“ статуетката е отишла  при Атанас Гичев, заместник-апелативен прокурор на Пловдив.

За „Съдия 2017″бе отличена Хайгухи Бодикян, председател на Административен съд Хасково, която има 27-годишен юридически стаж.

В категорията „Дело на годината“ наградата е присъдена за спора „Валери Симеонов срещу братя Домусчиеви“ за Български морски флот, дело, спечелено от държавата.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.