Последни новини
Home / Законът / Съдия от ВАС стана зам.-председател на областен съд

Съдия от ВАС стана зам.-председател на областен съд

Defakto.bg

Георги Чолаков искаше гласуването да се отложи, не се прие

Любомир Гайдов от ВАС (на снимката) стана зам.-председател на административния съд София-област. Назначаването му бе гласувано от колегията на ВСС с 11 „за“ срещу 2 „против“. Любопитното е, че един от далите вот „против“ бе новият шеф на Върховния административен съд Георги Чолаков. Другият – Олга Керелска.

Кадровите рокади в столичния областен административен съд, един от ненатоварените с дела, тръгнаха от желанието на доскорошния зам.-председател Емил Димитров да бъде преназначен за редови магистрат. Но местата за „редови“ се оказаха изчерпани, особено след като две дами от предния ВСС – Милка Итова и Каролина Неделчева, възползвайки се от новите законови правила, пожелаха да отидат в този съд, а не да се завърнат на предишните си местоработи (Итова – СГС, Неделчева – в ОС-Варна). Така се наложи разкриването на още една съдийска длъжност и щатът вече беше набъбнал. А след молбата на Емил Димитров бе разкрит още един „редови“ съдийски щат. Но се оказа, че никой не иска да става зам.-председател. Затова за поста бе предложен върховният съдия Гайдов, който се бе съгласил на преместването. Председател на съда е Мария Попова.

„Вече се занимавахме с този административен съд във връзка с откриването на допълнителна магистратска бройка. Има проведено общо събрание, всички са изявили желание Гайдов да бъде избран за заместник и всеки от тях е отказал да се кандидатира за позицията. При дебата в КАК имаше становище, че не е редно да се толерира прехвърляне на съдии от по-висок съд като зам.-ръководители“, докладва днес Красимир Шекерджиев.

А шефът на ВАС Георги Чолаков настоя гласуването за Гайдов да се отложи. Аргументите му: „новите“ попълнения Милка Итова и Каролина Неделчева не са питани дали искат да са зам.-председатели и трябва да се изиска и тяхното становище. Както се разбра впоследствие, мотивите са продиктувани от разбирането на Чолаков, че „преместването“ на Гайдов попада в хипотезата на законовото изключение – когато за ръководния пост няма други кандидати от същия съд.

„Не намирам необходимост за отлагане, не е налице законовото изключение, то е за съдии от по-ниски нива, а Любомир Гайдов е от по-високо. Какво значение има дали Милка Итова и Каролина Неделчева имат желание да станат зам.-началници? Ако те искат, а председателят не ги предложи, какво правим?“, възпротиви се Драгомир Кояджиков.

С 5 срещу 8 гласа искането за отлагане бе отхвърлено. Лозан Панов подкрепи новия председател Чолаков в това му настояване, но останаха в малцинство.

Днес по нейна молба съдийската колегия освободи и Румяна Монова от екипа на Георги Колев като зам.-председател на ВАС и я преназначи за съдия там. Оказа се обаче, че Монова е поискала също да се запази досегашното й възнаграждение като член на ръководството. Единодушно, ВСС й отказа.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.