Последни новини
Home / Законът / Съдия от ВАС стана зам.-председател на областен съд

Съдия от ВАС стана зам.-председател на областен съд

Defakto.bg

Георги Чолаков искаше гласуването да се отложи, не се прие

Любомир Гайдов от ВАС (на снимката) стана зам.-председател на административния съд София-област. Назначаването му бе гласувано от колегията на ВСС с 11 “за” срещу 2 “против”. Любопитното е, че един от далите вот “против” бе новият шеф на Върховния административен съд Георги Чолаков. Другият – Олга Керелска.

Кадровите рокади в столичния областен административен съд, един от ненатоварените с дела, тръгнаха от желанието на доскорошния зам.-председател Емил Димитров да бъде преназначен за редови магистрат. Но местата за “редови” се оказаха изчерпани, особено след като две дами от предния ВСС – Милка Итова и Каролина Неделчева, възползвайки се от новите законови правила, пожелаха да отидат в този съд, а не да се завърнат на предишните си местоработи (Итова – СГС, Неделчева – в ОС-Варна). Така се наложи разкриването на още една съдийска длъжност и щатът вече беше набъбнал. А след молбата на Емил Димитров бе разкрит още един “редови” съдийски щат. Но се оказа, че никой не иска да става зам.-председател. Затова за поста бе предложен върховният съдия Гайдов, който се бе съгласил на преместването. Председател на съда е Мария Попова.

“Вече се занимавахме с този административен съд във връзка с откриването на допълнителна магистратска бройка. Има проведено общо събрание, всички са изявили желание Гайдов да бъде избран за заместник и всеки от тях е отказал да се кандидатира за позицията. При дебата в КАК имаше становище, че не е редно да се толерира прехвърляне на съдии от по-висок съд като зам.-ръководители”, докладва днес Красимир Шекерджиев.

А шефът на ВАС Георги Чолаков настоя гласуването за Гайдов да се отложи. Аргументите му: “новите” попълнения Милка Итова и Каролина Неделчева не са питани дали искат да са зам.-председатели и трябва да се изиска и тяхното становище. Както се разбра впоследствие, мотивите са продиктувани от разбирането на Чолаков, че “преместването” на Гайдов попада в хипотезата на законовото изключение – когато за ръководния пост няма други кандидати от същия съд.

“Не намирам необходимост за отлагане, не е налице законовото изключение, то е за съдии от по-ниски нива, а Любомир Гайдов е от по-високо. Какво значение има дали Милка Итова и Каролина Неделчева имат желание да станат зам.-началници? Ако те искат, а председателят не ги предложи, какво правим?”, възпротиви се Драгомир Кояджиков.

С 5 срещу 8 гласа искането за отлагане бе отхвърлено. Лозан Панов подкрепи новия председател Чолаков в това му настояване, но останаха в малцинство.

Днес по нейна молба съдийската колегия освободи и Румяна Монова от екипа на Георги Колев като зам.-председател на ВАС и я преназначи за съдия там. Оказа се обаче, че Монова е поискала също да се запази досегашното й възнаграждение като член на ръководството. Единодушно, ВСС й отказа.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.