Последни новини
Home / Законът / Последното заседание на Юготрибунала в Хага бе временно прекратено

Последното заседание на Юготрибунала в Хага бе временно прекратено

Defakto.bg

Не съм военнопрестъпник , извикал един от подсъдимите и погълнал отрова

Международният трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия трябваше да се произнесе за последен път днес и да обяви решението по жалбите на шестима  бивши лидери и командири на босненските хървати, обвинени в престъпления спрямо мюсюлманското население по време на войната в Босна.  Бившия лидер на босненските хървати Ядранко Пърлич и петима други обвиняеми на първа инстанция през 2013 г. бяха осъдени общо на 111 години затвор.  През март тази година прокуратурата на трибунала поиска Апелативната камара да увеличи присъдите им до общо 220 години и днес трябваше да научим решението на съдиите.

Междувремнно обаче  стана известно, че трибуналът е  прекъснал изслушванията в съдебната зала, след като подсъдимият Слободан Праляк погълнал отрова.  Това е станало минути,  след като била потвърдена  20-годишната му присъдата,  съобщи телевизионен канал Sky News, цитиран от агенция Фокус.

Преди да погълне течността от малка бутилка,  хърватският военен командир Слободан Праляк извикал: „Не съм военнопрестъпник, противопоставям се на тази присъда“.    Адвокатът на Пърляк потвърдил, че че 72-годишният Праляк „е взел отрова“.

Това принуди председателят на съда Кармел Агиус да извика лекар и да спре хода на делото в Хага.

Пърляк е един от шестимата бивши политически и военни лидери, които обжалват присъдите на Международния  трибунал за бивша Югославия, който миналата седмица осъди за геноцид бившия командир на босненските сърби Ратко Младич.

Днешното заседание  на Международния трибунал трябваше да е последно. Първоначално Съветът за сигуронст на ООН постави като краен срок – 31 декември 2014 г.   но късно той бе удължен до края на 2017 г.   Занапред ще действа Международния остатъчен механизъм за криминални трибунали. Всяко обжалване, получено след този момент, ще бъде разглеждано от този механизъм.

About De Fakto

Проверете също

И Иван Гешев е наредил проверка на затворите

Освен министъра на правосъдието, и главният прокурор Иван Гешев е разпоредил проверки в затворите и …

Днес е Международен ден на справедливия процес

За първи път днес 14 юни се чества като Международен ден на справедливия процес в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.