Последни новини
Home / Законът / Работна група към МП предлага: Да се напише Закон за „царските“ имоти

Работна група към МП предлага: Да се напише Закон за „царските“ имоти

Defakto.bg

След близо месец работа, специалната група по т.нар. царски имоти към Министерството на правосъдието, е готова с предложенията си, научи De Fakto. Групата ще предложи на правосъдния министър Цецка Цачева да се напише специален Закон за „царските“ имоти.

Официална информация по въпроса няма, от 17 ноември чакаме отговор на поставените пред МП въпроси за предмета на дейност на тази работна група. А междувременно регионалният министър Николай Нанков поиска спиране на дела за постигане на извънсъдебно споразумение със Симеон Сакскобургготски.

Миглена Тачева

Единственият публично известен факт е, че координатор на групата е Миглена Тачева. Координатор съм, обяви тя пред De Fakto. Но отказа да отговаря на  конкретни въпроси – защото нищо не е решено и не е тя човекът, който да дава отговорите. „Нямам какво да кажа“, заяви Тачева и на питането ни наистина ли ще се пише специален закон.

За такъв се говори още от 1998 г., когато Конституционният съд обяви за противоконституционен Законът за конфискация на имотите на Фердинанд, Борис и техните наследници от 1947 г. А решението на КС (още повече по еднократен закон, с изчерпано още през 1947 г. действие), няма и не може да има реституционен ефект. Това на няколко пъти вече категорично заяви и българският съд по „царските“ дела, в които печели държавата. Но дворците „Врана“, „Царска Бистрица“, „Саръгьол“, „Ситняково“ и 16 500 дка рилски гори бяха връщани на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза от кмет, областен управител и поземлени комисии именно на базата на решението на КС, без специален закон, който с ясни параметри да уреди кое е „царско“, а кое – държавно, както и без основания в съществуващите реституционни закони. Затова пък връщането бе основно при управлението на кабинета „Сакскобургготски“.

В решението на парламента от 2009 г., с което бе наложен мораториум върху разпореждането с имотите, също бе записано, че той ще е до приемането на специален закон.

Проблемът е какво ще реши един такъв закон днес, когато с казуса „царски“ имоти се занимава съдът по заведени и от държавата, и от самия Симеон дела. И при наличието на три окончателни решения, които единодушно признаха „Кричим“, „Саръгьол“ и „Ситняково“ за държавна собственост с принципни аргументи, отекващи и по останалите дела? Основният от тях е, службата Интенданство, на чието име са нотариалните актове за дворците и горите, винаги е била държавна служба.

В един подобен закон трябва да се зададе принципът, по който се разграничава собствеността върху прословутите имоти, казват правници. За това, според тях, той вече е закъснял – има решения на съда, чието преразглеждане е недопустимо в правова държава.

Чува се, че сега можело да се предложи трите имота по окончателно спечелените дела да си останат на държавата, а „Врана“, „Царска Бистрица“ и част от горите – на Симеон и сестра му. Срещу което той ще оттегли исковете си в Страсбург. Подобно решение със сигурност ще разбуни духовете.

Любопитно би било също и от кого ще се пише „царския“ закон – от Министерския съвет или от депутати?

Въпросите са много, отговори няма.

 

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.