Последни новини
Home / Законът / Сделката за „царските“ имоти минава и през Саудитска Арабия, може би

Сделката за „царските“ имоти минава и през Саудитска Арабия, може би

Defakto.bg

Част от сделката със Симеон Сакскобургготски, разменна монета в която са т.нар. царски имоти, делата за които държавата дотук неизменно печели в съда, може би минава и през Саудитска Арабия.

Тази версия се появява след официално съобщение на Министерския съвет за визита на премиера Борисов в Саудитска Арабия, започваща днес. Част от правителствената делегация е и Сакскобургготски, чиито „монархически“ връзки там са известни.

Някогашният цар и министър-председател бил „впрегнат“ да посредничи за среща на Борисов със саудитския крал Алман ибн Абдулазиз ал Сауд, официалната среща между двамата е предвидена за днес, съобщава сайтът „Гласове“. Премиерът ще бъде представен на саудитския монарх от Симеон Сакскобургготски. Според официалното съобщение на МС двамата ще обсъждат засилване на икономическото сътрудничество в ключови сектори като сигурност и отбрана, енергетика, търговия, транспорт, туризъм, ще се подпишат и два договора, включително за избягване на двойното данъчно облагане.

Защо това е важно? Саудитска Арабия е особено важен посредник за износа на българско оръжие към страните от Близкия Изток и в частност за Сирия. По официални данни през 2016 г. изнесеното за Саудитска Арабия оръжие е за близо 239 млн. евро – три пъти повече в сравнение с предходната 2015 г. Неслучайно при посещението на Борисов в саудитското кралство го придружават военният министър Красимир Каракачанов, както и външният Екатерина Захариева, които ще имат специални срещи с колегите си в Рияд. Друго доверено лице на Борисов – някогашният син депутат Димитър Абаджиев, е предложен от правителството да оглави дипломатическата ни мисия в Рияд, която ще бъде открита по време на посещението, твърдят от „Гласове“. Изводът: „специалните“ ни отношения със Саудитска Арабия ще продължат и в бъдеще, а протичащите парични потоци между двете страни ще имат нужда от специално покровителство.

Е, как ще се развият нещата по тази дестинация, тепърва предстои да видим.

Но че държавата предлага сделка на Симеон за „царските“ имоти знаем и то съвсем официално. Именно с този мотив – постигане на извънсъдебно споразумение, отговорният за държавната собственост регионален министър Николай Нанков вече поиска спиране на две дела – първо за „Врана“, а после и за „Царска Бистрица“ – дворците, които по общо признание са перлите в „короната от имоти“, връщани на Симеон от кмет и областен управител основно при управлението „Сакскобургготски“, без законово основание за това. Нищо чудно да последват същите молби и по висящите дела за бившето стопанство на УБО край „Врана“ и за 16 500 дка рилски гори – все апетитни имоти.

Случи се при положение, че държавата вече окончателно спечели делата за „Кричим“ (адвокати бяха покойният проф.Владимир Петров и Любомир Денев), „Саръгьол“ и „Ситняково“, а на две инстанции – тези за „Царска Бистрица“ и стопанството край Врана (по тези дела държавата е защитавана професионално от адвокат Ирен Савова и екипа й). По всички тези казуси съдиите на окръжно, апелативно и върховно ниво бяха категорични и единодушни – имотите винаги са били държавни, а не частно притежание на бившите монарси и наследниците им. С две думи – спорът за собствеността очевидно вече е решен, такъв спор няма. И на този фон държавата предлага сделка на Симеон.

А в Министерството на правосъдието е създадена специална работна група по въпроса с координатор Миглена Тачева, в момента директор на Националния институт на правосъдието.

Какви са параметрите на сделката обаче не казва никой. Дали държавата ще се споразумява със Симеон, зачертавайки решенията на българския съд – също.

Излизането на този сюжет сега провокира свързването му и с предстоящото европредседателство, в чийто специален борд бе включен Сакскобургготски с обяснението, че ще помага за неговия успех, каквото и да означава това.

Като вероятен мотив се сочат и заведените от Симеон дела срещу държавата в Страсбург, които той ще спечели и ще получи огромно обезщетение, подобно на бившия гръцки крал Константин (на него Евросъдът присъди 13 милиона евро). Аналогията е произволна и не издържа проверка – за разлика от „нашия“ казус, в гръцкия личната собственост на бившите монарси върху претендираните имоти не е оспорвана и е безспорно доказана, посочи включително съдия Нели Куцкова в решението си за бившето стопанство на УБО край Врана. Чува се също и че решенията на Страсбург по делата на Симеон изобщо не са предстоящи. Така че…

De Fakto обаче изразява съмнение, че визитата в Саудитска Арабия и другите сюжети са част от търгуването на дворците и горите срещу влияния за бъдещи сделки. Обратното би означавало корупция, облечена във власт. А това  не се вписва в декларираната от кабинета битка с корупцията по високите етажи –  защото е престъпление.

 

About De Fakto

Проверете също

ГДБОП и гръцките служби откриха в България картина на световно известния художник Джаксън Полък за 50 млн. евро

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и …

Гешев се оплаква на Европарламента от „тежкия формализъм“ на НПК и „негативите“ от закритото спецправосъдие

Главният прокурор на Република България Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + 11 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.