Последни новини
Home / Законът / Шефовете на спецправосъдието – на изслушване във ВСС (допълнена)

Шефовете на спецправосъдието – на изслушване във ВСС (допълнена)

Defakto.bg

Тръгва преназначаване на прокурори и следователи в спецструктурите

Административните ръководители и „представители“ на спецсъдилищата и спецпрокуратурите са на изслушване пред пленума на Висшия съдебен съвет утре. Предложението за това е на прокурорската колегия начело със Сотир Цацаров, темата: „въпросите на кадровата и материалната им (на спецправосъдието – б.р.) обезпеченост“.

Междувременно днес прокурорската колегия откри процедура за преназначаване на 3 следователи и петима прокурори в спецпрокуратурата. Следователите ще бъдат преместени от следствения отдел на СГП. При обвинителите става дума за преместване на двама от СГП, двама от окръжната прокуратура в Благоевград и един от ОП-Добрич.

А утре ВСС би трябвало да се съберат и.ф. председателят на апелативния спецсъд Даниела Росенова, все още председателят на първоинстанционния спецсъд Георги Ушев (той бе избран от предните кадровици за ръководител на горния съд, но встъпването му е спряно заради постъпила жалба и текущо дело във ВАС – б.р.), както и шефовете на двете спецпрокуратури Даниела Попова (на апелативната) и Иван Гешев. За „подкрепа“ във ВСС може да дойдат и други, например доскорошният член на съвета Галя Георгиева, сега съдия от апелативния спецсъд.

Изслушването идва след влизането в сила на промените в НПК, прехвърлили  делата за „високата корупция“ на спецпрокуратурите и спецсъдилищата. Тези поправки вече бяха оспорени пред Конституционния съд от ВКС, а вчера – и от Висшия адвокатски съвет (наред с много други). Твърдението е, че така се създава извънредно правосъдие, забранено по конституция у нас като в правова държава. Допълнителен аргумент в тази насока са и поправките в съдебния закон, въвели бонус до 6 заплати годишно „за резултати“ само за спецтружениците, както и особени правила на командироването в спецсъдилищата.

Аргументите на ръководителите на спецструктурите ще се изслушват от кадровиците и след настъпил разнобой между прокурорската и съдийската колегии на ВСС по въпроса дали се налага увеличаване на техните щатове без ясни параметри за броя на „корупционните“ дела, които ще им бъдат прехвърлени и тепърва ще се образуват. Прокурорите приеха съображенията на Сотир Цацаров, че допълнителната щатна и материална обезпеченост е неотложна, включително и разширяване на „спецовете“ в част от сградата на НСлС. Съдиите не възразяват срещу подобряване на материалните условия – отдавна е известно, че сградата на ул.“Черковна“ в столицата, която спецправосъдието дели с Държавната комисия за сигурността на информацията е тясна за подобно „съжителство“. А министър Цецка Цачева огласи намерения на кабинета да търси нов дом на ДКСИ. В същото време съдийската колегия на този етап отхвърли исканията на Георги Ушев за нови 15 щата за спецсъдии до получаването на ясна и точна информация за новите постъпления на дела. Нещо повече, изрично бе отчетено, че за една година наличните 18 съдии са произнесли едва 37 присъди, което не ги нарежда дори сред натоварените магистрати.

Изслушването ще се случи и след безпрецедентното писмо на обвинители от двете спецпрокуратури до Сотир Цацаров да се погрижи за колегите им спецсъдии, тъй както се погрижил за прокурорите.

При тези дадености утрешният дебат обещава да е преинтересен. А изходът му изглежда предизвестен.

About De Fakto

Проверете също

Национална конференция: „Медиацията по висящи съдебни дела – възможности и полза за всички участници“

На 22 март 2023 г., сряда, от 11 часа, в зала № 15 „Тържествена“ на Съдебната …

Прокуратурата прекрати разследването за щадящите ковид тестове за деца поради липса на престъпление

Прокуратурата е прекратила разследването за щадящите ковид тестове за деца, съобщава държавното обвинение за БТА. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.