Последни новини
Home / Законът / Бюджетни: Парламентът одобри мораториум върху лекарствата, БАН пусна черни знамена

Бюджетни: Парламентът одобри мораториум върху лекарствата, БАН пусна черни знамена

Defakto.bg

Касата няма да плаща догодина иновативни лекарства, реши мнозинството снощи при второто гласуване на бюджета на НЗОК за 2018 г., съобщава в. Дума

„С приемането на този параграф казваме на хората, че ако са богати, може да си позволят да си купят и да се лекуват с иновативни лекарства, но ако са бедни – не.   Срамен е този дебат за 25-28 или 30 млн. лева!“, е коментарът на  Драгомир Стойнев от БСП.  Според Даниела Дариткова (ГЕРБ), председател на здравната комисия мярката е временна. Забраната била  необходима, за да бъде прецизирана нормативната уредба.

Не може да има фискални аргументи пред живота и здравето на пациентите, е заявил и  Хасан Адемов от ДПС. Той попитал кой е този, който може да наложи мораториум на правото на българските граждани да се лекуват с иновативни медикаменти? Ако сега не бъдат допуснати очакваните 17-18 одобрени животоспасяващи нови терапии, които се забранява да бъдат платени от касата, догодина ще са вероятно 2 пъти повече, е неговият коментар.
Данаил Кирилов от ГЕРБ поискал дебатът да бъде прекратен, защото дори на него му станало ясно за какво става въпрос. Така мнозинството приело касата догодина да не сключва договори с нови болници или за нови дейности. Единственото изключение е да бъдат сключвани договори за дейности, които в регионите досега не са предоставяни. При първото четене на бюджета Дариткова заяве  т трибуната, че не знае какво да каже на избирателите си, защото им обещала инвазивна кардиология в Смолян, напомня  левият вестник.

Освен че лекари и пациенти протестираха срещу спирането на новите лекарства, общопрактикуващите лекари също изразиха недоволството си от промени в закона.

Както De fakto вече информира Омбудсманът Маея Манолова обяви,че ако мораториумът бъде приет, тя ще атакува рещението пред Конституционния съд

„За мен като омбудсман, като човек, като гражданин човешкият живот няма цена. Как решаваш  да лишиш хора от надеждата да бъдат излекувани? Аз не разбирам как може да се пристъпи към подобна мярка“, допълни общественият защитник.

Учените от БАН протестират срещу орязания бюджет на академията. Снимка Дневник

Междувремeнно БАН пусна черни знамена на всичките си сгради, с които обявява протести срещу размера на бюджета си за следващата година, пише  Offnews.  Общото събрание на академията оценява субсидията си за 2018 г. като „ликвидационна”. Академиците настояват за „спазване на европейските норми и на поетите национални ангажименти в областта на науката” и призовават обществеността за подкрепа.

Според проектобюджета БАН ще получи около 83 млн. лв, докато през тази година разполагаше с над 90. Българската академия на науките е основната и най-ефективната научна институция в страната.  Нейното унищожаване ще има силно негативни последици върху развитието на България и няма да бъде простено от потомците ни, се подчертава в обръщение, публикувано на страницата на БАН.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

11 + 19 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.