Последни новини
Home / Законът / ВСС покани шефовете на спецсъдилищата и спецпрокуратурите на 7 декември

ВСС покани шефовете на спецсъдилищата и спецпрокуратурите на 7 декември

Defakto.bg

Засега не се очертава свръхнатовареност, делата срещу „високата корупция“ са 27 на година

Шефовете на двете специализирани съдилища, на двете специализирани прокуратури и представители на спецправосъдието ще бъдат изслушани от ВСС на 7 декември. Това единодушно, с 20 гласа „за“ реши днес пленумът на съдебния съвет.

Първа точка в дневния му ред бе: „Предложение за изслушване на административните ръководители и представители на специализираните органи на съдебната власт по въпросите на кадровата и материалната им обезпеченост“,  внесена от прокурорската колегия. В началото на заседанието се разбра, че ръководителите на специализираните структури имат готовност да дойдат във ВСС, но чакат да се вземе решение за изслушването им и да ги поканят.

Както De Fakto писа, изслушването идва след влизането в сила на промените в НПК, които прехвърлиха делата за „високата корупция“ на спецправосъдието, последвани от атакуване на тези поправки в КС като създаващи извънредно правосъдие. Искания отправиха от Висшия адвокатски съвет и от ВКС. В същото време е налице и разнобой между двете колегии на ВСС – съдийската и прокурорската по въпроса дали автоматично, заради променения закон, се налага увеличаване на щатната численост на спецструктурите или това трябва да стане след получаване на данни за очакваното постъпление от нови дела. А междувременно прокурорите от спецпрокуратурите в писмо до Сотир Цацаров поискаха той да се намеси в интерес на колегите им спецсъдии. Днес главният прокурор не бе във ВСС.

„Имало е среща с главния прокурор по тези въпроси, съдиите са били подкрепени от прокурорите“, каза Боян Магдалинчев.

„Не сме получили данните от Софийския районен съд, от прокуратурата и следствените органи за делата, които биха постъпили. Смятам, че е разумно да се запознаем с тях и тогава да изслушваме“, обяви Атанаска Дишева.

„Наистина трябва да се получи тази информация, но няма пречка да определим дата. В този смисъл подкрепям предложението на прокурорската колегия“, включи се Пламен Найденов.

Даниела Марчева попита какво точно налага изслушването за материалната обезпеченост на специализираните съдилища и прокуратури, което не е от компетентността на ВСС? Що се отнася до кадрите, според последните получени в съдийската комисия по натовареността данни от съдилищата в страната (без СРС) общият брой на корупционните дела срещу депутати, министри, магистрати и др. е 82 за 3 години, което прави по 27 дела на година. „Ако се запази тази тенденция и бройка, а прокуратурата говори за около 70 дела, излиза, че СГС е по-натоварен“, заключи Марчева. За това предложи първо да се изчака информацията от СРС и прокуратурата, а после да се проведе изслушването. Напомни и че предстои произнасяне на Конституционния съд по тези текстове на НПК.

Връщайки се на въпроса за материалната обезпеченост, Лозан Панов обяви – сградата на ул. „Черковна“, която спецправосъдието дели с Държавната комисия за сигурността на информацията вече е крайно „отесняла“, но това решение не зависи от ВСС, а от изпълнителната власт и областния управител. Затова, според него, въпросът за сградата и за щатовете трябва да се разделят.

„Да, всеизвестна е лошата материална обезпеченост, по медиите непрекъснато излиза информация, че едва ли не папките са по коридорите, съдиите разполагат общо с 4 съдебни зали, които са крайно недостатъчни. Прав е г-н Панов, че не е компетентност на ВСС, но изслушването ще ни даде основание за кореспонденция с другите органи“, заключи Боян Магдалинчев.

Няма пречка да изслушаме колегите, дори и преди да дойде информацията, за да вземем обективно решение след това в съдийската колегия, каза Цветинка Пашкунова.

About De Fakto

Проверете също

Даниела Марчева: Медиацията пести средства, разтоварва съдебната система и съхранява отношения

С промени в Закона за медиацията и ГПК се въвежда задължителна медиация по 12 вида дела. Това …

Желаещите да участват в конкурс за назначение на 20 прокурори във ВАП и апелативните прокуратури, могат да подават заявления

В „Държавен вестник“, бр. 78 от 30 септември 2022 г., са обнародвани решенията на Прокурорската …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.