Последни новини
Home / Законът / Кадровиците в спор кои са „заслужили“ магистрати

Кадровиците в спор кои са „заслужили“ магистрати

Defakto.bg

ВСС отхвърли нови критерии за даване на златен почетен знак

Кои съдии, прокурори и следователи заслужават най-високото поощрение – личен потечен знак – първа степен – златен?

Върху това се главоболиха членовете на ВСС днес.

Поводът бе предложена промяна в правилата за поощряване на съдии, прокурори и следователи. Тя предвиждаше златното отличие да се дава на магистрати, които освен изключителен професионализъм, добра репутация и принос за реформирането на съответния орган на съдебната власт и утърждаването на неговия авторитет, да отговарят и на други изисквания. А именно – да са ангажирани с продължаващо професионално обучение, да имат научни титли и публикации.

„Допълненията са предложени, след като се запознахме с установени и проверени практики в европейските страни – в случая това е практиката на Румъния. Основната цел е да се въведат допълнителни критерии, с които да се отграничи поощряването със сребърен и със златен знак. Сега няма обективни критерии за това“, обясни Цветинка Пашкунова, шеф на правната комисия на ВСС.

„Възразявам, надали има съдия, който да не повишава квалификацията си в момента, особено с това законодателство, но курсовете ли са критерий? Има хора, които не излизат от курсове!“, възпротиви се Севдалин Мавров.

Атанаска Дишева бе на друго мнение. „В момента няма нито един обективен или изглеждащ обективен критерии кога какъв знак се дава. Затова имаше случаи, в които необосновано, поне по видими признаци, беше даден сребърен знак за разлика от други, в които беше даден златен“, заяви тя.

Даниела Марчева пък предложи преди да се прави предложение за отличаване, да има допитване до съответния съд или прокуратура, тъй като „системата не е голяма, познаваме се“.

Олга Керелска додаде: „В съдийската гилдия има напрежение, че едни колеги непрекъснато се обучават, а кога си пишат делата? Докато те се обучават, редовата съдийска работа се поема от останалите“.

„Има колеги, които са много натоварени и обективно не могат да си позволят да посещават обучителни семинари“, подкрепи Лозан Панов.

„По-важното е дали са се обучили или отиват там за развлечение?“, запита Боян Магдалинчев.

„Това е само един допълнителен критерий, който не отменя останалите – добрата репутация, изключителния професионализъм и принос. Разбира се, че когато ходенето на курсове пречи на нормалната работа, няма да се предлага награда. Нямам нищо против съдийското самоуправление, но в случая по закон предложението се прави от административния ръководител, а няма пречка той да се допита до общото събрание“, възрази Цветинка Пашкунова .

С 14 срещу 6 гласа обаче мнозинството във ВСС реши новите критерии за награждаване да отпаднат.

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.