Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата прати на съд ръководител на обект за смъртта на работник

Прокуратурата прати на съд ръководител на обект за смъртта на работник

Defakto.bg

Обвинителен акт за причинена смърт на един работник и сериозни травми на друг е внесла Софийската градска прокуратура в СГС. Това съобщават от държавното обвинение.

Става дума за драма, разиграла се през есента на 2015 г. при изграждане на надземен паркинг в Бизнес център – София. На техническия ръководител на обекта, назован само с малко име и инициал – Тодор В. се търси отговорност за немарливо изпълнение на задълженията.

Съобщението на прокуратурата:

„Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу Тодор В. Той е обвинен за това, че в качеството си на представител на „АТМ – Център“ АД и технически ръководител на строителен обект поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност (извършване на строително – монтажни дейности) е причинил смъртта на един от работниците – престъпление по чл. 123, ал.1, пр.2 от НК, и средна телесна повреда на друг от тях – престъпление по чл. 134, ал.1,пр.2 т.2, вр. чл. 129, ал.2 ,пр.2, алт.2, вр.ал.1 от НК.

На 01.09.2015 г. в гр. София, бул. Цариградско шосе № 131, на строителен обект „Осеметажен надземен паркинг за леки автомобили“ – Тодор В., в качеството си на представител на „АТМ – Център“ АД и технически ръководител на обекта, в нарушение на разписаните му в нормативни актове задължения допуснал изграждането, монтирането и експлоатацията на повдигателно съоръжение (товарна платформа за вдигане и сваляне на леки автомобил), представляваща съоръжение с повишена опасност.

Въпреки, че товарната платформа представлявала съоръжение с повишена опасност и съгласно изискванията на чл.281 ал.3 и 4 от Кодекса на труда, следвало да се обслужва само и единствено от правоспособни работници и служители, Тодор В. възложил изработването и монтажа й на лица, които нямат придобита квалификация и правоспособност по професията.

За самото съоръжение не бил изготвен, съгласуван, одобрен и заверен от Регионалния отдел на Инспекцията за държавен технически надзор към Главна дирекция „Инспекция за държавен технически надзор“ индивидуален проект за изграждане. То било с неизправни и липсващи предпазни устройства (аварийна заклинваща спирачка) и не било преминало през допълнителни изпитвания и изследвани за сигурността му. Поради това се явявало негодно за експлоатация.

Така допуснатите от Тодор В. нарушения довели до падане на технически неизправната товарната платформа от височина върху бетонния под на сградата.

В резултат на удара й със земята настъпила смъртта на един работник и средна телена повреда на друг.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение по чл. 123, ал.1, пр.2 от НК Тодор В. може да получи наказание лишаване от свобода в размер от 1 до 6 години.

По второто обвинение за извършено престъпление по чл. 134, ал.1,пр.2, т.2, вр. чл. 129, ал.2, пр.2, алт.2, вр. ал.1 от НК Тодор В. може да получи наказание лишаване от свобода до 2 години или пробация.“

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.