Последни новини
Home / Законът / За нарушения на конвенцията през 2016 – а България е платила 1 милион евро обезщетения, Германия – 70 хиляди

За нарушения на конвенцията през 2016 – а България е платила 1 милион евро обезщетения, Германия – 70 хиляди

Defakto.bg

През  2016 г. България е платила 969 492 евро обезщетения за нарушения на конвенцията по човешките права, докато  за подобни нарушения Германия е била осъдена да изплати  69 369 евро.  Това обяви  омбудсманът Мая Манолова на конференция, посветена на 25-годишнината от ратифицирането на Европейската конвенция за защита на правата на човека от България. Както De Fakto вече информира през  2017 г.  България е изплатила 799 595 евро обезщетения по осъдителни решения на Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Омбудсманът съобщи също, че   България е с  най-високи дялове на неизпълнени решения на съда в Страсбург. А заедно с Турция, Румъния и Грузия, е в непрестижната класация на държавите, за които е проведена процедура от обикновено към засилено наблюдение на делата.  На нашата страна  се  падат 7 процента от общия брой дела под засилено наблюдение, като пред нас са само Русия, Турция и Украйна, обяви Манолова.
Към октомври 2017 г.  от  262  текущите дела на България в Европейския съд – 108 са в процедура по засилено наблюдение.  От 649 осъдителни решения, за 25 години, окончателно са затворени 387 дела.

Манолова заяви още, че във времена на морални и политически кризи, Конвенцията и ЕСПЧ се оказват най-надежден пазител на ценностите и принципите, на които се основава правовият ред в Европа.

По думите ѝ системните нарушения на Конвенцията обикновено се дължат на лошо законодателство и лоши административни практики и трябва да се работи те да бъдат отстранени, за да спрат осъждания на страната  отново и отново.

„Често българските институции не предприемат необходимите действия за изпълнение на решенията на съда в Страсбург“ , каза Манолова. Тя все пак отбеляза, че има положителни пример за групи дела, по които България е взела необходимите мерки.

Само преди дни De Fakt0 описа знаменателно осъждане и обезщетение, което бръкна дълбоко в джобовете на българските данъкоплатци –   Съдът по човешките права в Страсбург присъди рекордно обезщетение  от 462 000 евро на  собствениците на Павлитовата или Синята къща в  Стария град на Пловдив –    Решението бе по  делото „Ченгелян и други срещу България“, а  по думите на адвокат Михаил Екимджиев е бе  илюстрация на поредния системен проблем на несъответствие на българското законодателство и практики с правните стандарти на ЕСПЧ и по-специално с принципа за върховенството на правото. Този принцип предполага непререшимост на окончателните съдебни решения“.  

Още по темата: Страсбург присъди рекордно обезщетение от 462 хил.евро на собствениците на Синята къща в Пловдив (допълнена)

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.