Последни новини
Home / Законът / Изслушване на министър Горанов за „селектирането“ на съдии и адвокати в Бургас, поиска БСП

Изслушване на министър Горанов за „селектирането“ на съдии и адвокати в Бургас, поиска БСП

Defakto.bg

Скандалът със „селектирането“ на съдии и адвокати от данъчните в Бургас се прехвърли и в Народното събрание. В декларация, прочетена от парламентарната трибуна днес, от БСП настояха за изслушване на финансовия министър Владислав Горанов по действията на НАП-Бургас. Основният въпрос, който задават социалистите, е дали управляващите смятат така да се „разправят“ с всички, дръзнали да оспорват или отменят актове на властта.

Става дума за скандала, гръмнал след като в публичното пространство излезе доклад от шефката на данъчните в Бургас Пенка Жекова до изпълнителния директор на НАП Галя Георгиева, в който се предлагаше да се „селектират“ съдиите от административния съд в града, техните семейства, както и адвокатите, участвали в дела срещу разпоредени от данъчните моментални запечатвания на обекти в „Слънчев бряг“. Запечатванията дойдоха след акцията на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в курортите по южното черноморие, но масово бяха спирани  от съда заради конфликт със закона.

Сюжетът обрасна с отправени от Симеонов обвинения към съдиите в „саботаж“, поискана от него проверка на Инспектората към ВСС на временния шеф на съда Панайот Генков и заключенията на инспекторите, че Генков в нищо не се е провинил.

А от Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет и Асоциацията на българските административни съдии реагираха с остри декларации срещу предложенията на Пенка Жекова. От своя страна ВСС поиска официален отговор от директора на НАП Галя Георгиева по случая. Междувременно в отговор до Съюза на съдиите Георгиева потвърди за наличието на такъв доклад от шефката на данъчните в Бургас, но отрече да са възлагани „контролни проверки“ срещу съдии и адвокати. Нямаше отговор на въпроса дали ще се търси някаква отговорност от госпожа Жекова.

В декларацията на БСП, изчетена днес от депутата Николай Тишев, се дават други данни. „От няколко дни разполагаме с отговор на НАП, подписан от изпълнителния директор Галя Димитрова на Заявление за достъп до обществена информация относно доклада и предприетите действия. В него се посочва следното: „… получено е писмо от ТД на НАП Бургас, ведно с приложен доклад, изготвен от г-жа Пенка Жекова, директор на дирекция „Контрол“ в ТД на НАП Бургас, заведено с Вх. Номер 24-02-338/16.08.17 г.“ , по нататък „… информацията за селекция и анализ на риска във връзка с осъществяване на ревизии и проверки представлява служебна тайна….“, и сега обърнете внимание „… за периода 11.08. – 31.10.17 г. в териториалните дирекции на НАП в цялата страна са възложени общо 39 бр. проверки и ревизии на физически лица с професии адвокати, съдии или счетоводители. От тях 25 са в НАП Бургас …“. Т.е. за посочения период (след получения доклад в ЦУ на НАП) 2/3 (25 от 39) от проверките и ревизиите на адвокати, съдии, счетоводители и членове на техните семейства са на територията на Бургас. Или казано иначе предложението на НАП Бургас за „селекция“ и „наказване“ на неудобни адвокати, счетоводители и съдии е одобрено от централата в София и е започнало изпълнение.“

Социалистите оценяват тези действия като „безпрецедентен натиск от страна на държавата, управлявана от ГЕРБ, върху съдии, адвокати и редови български граждани, документиран в официална кореспонденция на Националната агенция за приходите“.

И заявяват: „При отказ, от страна на г-н Горанов, ще приемем, че той застава зад действията на своите подчинени и изложеното по-горе не е частен случай в Бургас, а целенасочена политика, водена от правителството на ГЕРБ“.

About De Fakto

Проверете също

МП предлага до отпадане на гражданството срещу инвестиции, да се завиши контрола за получаването му

 Министерството на правосъдието публикува  за обществено обсъждане предложение за изменения и допълнения в Наредба № …

Комитетът на министрите на СЕ призова за спешни мерки срещу недосегаемата фигура на главния ни прокурор

Комитетът на министрите на Съвета на Европа призова българските власти спешно да приемат мерки за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.