Последни новини
Home / Законът / Изслушване на министър Горанов за „селектирането“ на съдии и адвокати в Бургас, поиска БСП

Изслушване на министър Горанов за „селектирането“ на съдии и адвокати в Бургас, поиска БСП

Defakto.bg

Скандалът със „селектирането“ на съдии и адвокати от данъчните в Бургас се прехвърли и в Народното събрание. В декларация, прочетена от парламентарната трибуна днес, от БСП настояха за изслушване на финансовия министър Владислав Горанов по действията на НАП-Бургас. Основният въпрос, който задават социалистите, е дали управляващите смятат така да се „разправят“ с всички, дръзнали да оспорват или отменят актове на властта.

Става дума за скандала, гръмнал след като в публичното пространство излезе доклад от шефката на данъчните в Бургас Пенка Жекова до изпълнителния директор на НАП Галя Георгиева, в който се предлагаше да се „селектират“ съдиите от административния съд в града, техните семейства, както и адвокатите, участвали в дела срещу разпоредени от данъчните моментални запечатвания на обекти в „Слънчев бряг“. Запечатванията дойдоха след акцията на вицепремиера Валери Симеонов срещу шума в курортите по южното черноморие, но масово бяха спирани  от съда заради конфликт със закона.

Сюжетът обрасна с отправени от Симеонов обвинения към съдиите в „саботаж“, поискана от него проверка на Инспектората към ВСС на временния шеф на съда Панайот Генков и заключенията на инспекторите, че Генков в нищо не се е провинил.

А от Съюза на съдиите, Висшия адвокатски съвет и Асоциацията на българските административни съдии реагираха с остри декларации срещу предложенията на Пенка Жекова. От своя страна ВСС поиска официален отговор от директора на НАП Галя Георгиева по случая. Междувременно в отговор до Съюза на съдиите Георгиева потвърди за наличието на такъв доклад от шефката на данъчните в Бургас, но отрече да са възлагани „контролни проверки“ срещу съдии и адвокати. Нямаше отговор на въпроса дали ще се търси някаква отговорност от госпожа Жекова.

В декларацията на БСП, изчетена днес от депутата Николай Тишев, се дават други данни. „От няколко дни разполагаме с отговор на НАП, подписан от изпълнителния директор Галя Димитрова на Заявление за достъп до обществена информация относно доклада и предприетите действия. В него се посочва следното: „… получено е писмо от ТД на НАП Бургас, ведно с приложен доклад, изготвен от г-жа Пенка Жекова, директор на дирекция „Контрол“ в ТД на НАП Бургас, заведено с Вх. Номер 24-02-338/16.08.17 г.“ , по нататък „… информацията за селекция и анализ на риска във връзка с осъществяване на ревизии и проверки представлява служебна тайна….“, и сега обърнете внимание „… за периода 11.08. – 31.10.17 г. в териториалните дирекции на НАП в цялата страна са възложени общо 39 бр. проверки и ревизии на физически лица с професии адвокати, съдии или счетоводители. От тях 25 са в НАП Бургас …“. Т.е. за посочения период (след получения доклад в ЦУ на НАП) 2/3 (25 от 39) от проверките и ревизиите на адвокати, съдии, счетоводители и членове на техните семейства са на територията на Бургас. Или казано иначе предложението на НАП Бургас за „селекция“ и „наказване“ на неудобни адвокати, счетоводители и съдии е одобрено от централата в София и е започнало изпълнение.“

Социалистите оценяват тези действия като „безпрецедентен натиск от страна на държавата, управлявана от ГЕРБ, върху съдии, адвокати и редови български граждани, документиран в официална кореспонденция на Националната агенция за приходите“.

И заявяват: „При отказ, от страна на г-н Горанов, ще приемем, че той застава зад действията на своите подчинени и изложеното по-горе не е частен случай в Бургас, а целенасочена политика, водена от правителството на ГЕРБ“.

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът поиска от държавата спешна компенсация за тройно по-високите сметки за газ

Омбудсманът Диана Ковачева настоя пред служебния министър-председател Гълъб Донев и служебния министър на енергетиката Росен …

Изолацията на болни от COVID-19 и контактните лица намалява от днес – 18 август

Продължителността на изолацията на болни от COVID-19, както и карантината за контактните лица, се съкращава …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.