Последни новини
Home / Законът / Министър Николай Нанков: Държавата защитава интересите си по „царските“ имоти, спазвайки писания или бъдещ закон!

Министър Николай Нанков: Държавата защитава интересите си по „царските“ имоти, спазвайки писания или бъдещ закон!

Defakto.bg

Другата седмица щяла да бъде представена „визията на държавата“ за дворците и горите

Дотук държавата не се е отказала от нито един от „царските“ имоти, но ще продължи да защитава интереса си, спазвайки „писаните норми, а защо не и бъдещи такива“.

Това обяви отговорният за държавната собственост регионален министър Николай Нанков по време на парламентарния контрол. С две седмици закъснение той отговори на въпросите на депутата от БСП Крум Зарков, основният от които бе защо след като дотук печели всички дела срещу Симеон, държавата тръгва да търси споразумение с него? Днес народният представител зададе и друго ключово за ситуацията с „царските“ имоти питане: какво прави правителството по казуса, защо го прави и най-вече променила ли е държавата позицията си и защо не оставя съдът да си свърши работата?

Нанков говори в парламента, след като вече поиска спиране на делата за „Врана“ и „Царска Бистрица“ (спечело на две инстанции от държавата), а междувременно изтече новината, че след три окончателни съдебни решения в полза на държавата тепърва ще се пише Закон за „царските“ имоти. Вчера се появи и първата политическа реакция на това – в гневна декларация от ВМРО поискаха да се спре сделката със Симеон.

Очаквано, днес министърът не даде ясни отговори на нито един от въпросите. Но от казаното от него се откроиха две неща. Първо, когато е отправял искания за спиране на двете дела за постигане на извънсъдебно споразумение със Симеон Сакскобургготски, в Министерството на правосъдието вече е работела група за „обсъждане на въпросите, свързани със собствеността на имотите на бившите царе и техните наследници“. Сиреч, търсели са се варианти за заобикаляне на съда.

Второ, в представите на отговорния за държавната собственост министър (а вероятно и не само в неговите) между спазването на действащи и „бъдещи“ закони разлика очевидно няма. А държавата е склонна да „защити интереса си“ чрез един бъдещ Закон за „царските“ имоти, който да пренареди преценките чия собственост са поне част от дворците и 16 500 дка рилски гори, въпреки единодушното произнасяне на съда дотук, че имотите винаги са били държавни. Това прилича на абдикиране от принципа на правовата държава.

Единствената произведена от министъра „новина“ бе, че другата седмица работната група ще приключи дейността си и „ще бъде представена визията на държавата“. Визията, впрочем, вече я знаем – да се пише нов закон.

Какво каза Николай Нанков едно към едно?

„От МРРБ не са подавани молби за отказ от иск, депозирани са единствено молби с искане за спиране на съдебното производство за срок от 6 месеца, за постигане на споразумение, за което е необходимо съгласие на всички страни по делото, а до момента няма произнасяне на съда (това е вярно, но произнасяне вече може и да не се наложи – б.р.).

В МП е сформирана работна група със задача обсъждане на въпросите, свързани със собствеността на имотите на бившите царе и техните наследници. Най-късно в понеделник работната група ще приключи дейността си, ще има становище и тогава ще бъде представена визията на държавата. Държавата не се е отказала от нито един имот. Ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса, след 6 месеца ще продължим с делата. Сега това е временно, до произнасянето и на работната група.

Бъдете сигурни, че държавата спазва и ще спазва интереса си по т.нар. царски имоти. Защитата може да става и по съдебен ред, но законът дава възможност да се реши и извънсъдебно, спазвайки писаните норми, а защо не и бъдещите такива? А заради мораториума държавата не може да влезе във владение. Това е сложен от правна гледна точка и интересен от обществена гледна точка казус. Но нека да видим становището на работната група, за да продължим със законосъобразното приключване на казуса“.

Министър Нанков беше прав в едно – сагата с „царските“ имоти наистина е обществено интересна. И обществото хич не е безразлично към въпроса отново ли държавата ще прави подаръци на бившия цар и премиер?

Що се отнася до мораториума, той не е пречка държавата да влезе във владение на именията „Ситняково“ и „Саръгьол“, делата за които бяха окончателно спечелени на три инстанции. Ветотото е върху „разпорежданията“ с имотите, върнати на Симеон и сестра му Мария-Луиза, т.е. върху продажбата, отдаването под наем и т.н. Но не и върху встъпването в права на собственика, признат за такъв от съда.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Един коментар

  1. Ако държавата беше нормално, след такова изказване, министърът би забравил, къде се намира Министерски съвет! Ама не сме, затуй подаръците на Сакскобурготски, ще се сипят, за сметка на държавата. А нахалните управници, отговорност няма да понесат, срамно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.