Последни новини
Home / Законът / Открит урок „Как се става съдия?“

Открит урок „Как се става съдия?“

Defakto.bg

Съдия Димитрина Петрова от Административен съд София –град изнесе лекция в столичното езиково училище „Дорис Тенеди“, съобщиха от АССГ. На достъпен и разбираем за децата език тя им е обяснявала разликата между гражданското, наказателното и административното правосъдие, както и как се става съдия.

Ето още от съобщението:

Трите пирамиди: гражданско, наказателно и административно правосъдие

„Съдията нарисува на дъската три пирамиди – за гражданското, наказателното и административното правосъдие, за да онагледи съдебните инстанции. Скучно ли ви е? – обърна се към учениците съдия Петрова и получи хоров отговор „Не!“ Децата я прекъсваха с въпроси и получаваха отговор и обяснение веднага. Коя е най-тежката присъда, кой присъства в съдебната зала, каква е ролята на съдебните заседатели, защо някои хора не си плащат данъците, но не са осъдени,  може ли да се следва право в чужбина, питаха един през друг учениците. Съдия се става с много, много четене, натрупване на стаж, явяване на конкурси, обучение в НИП и т.н обясни Димитрина Петрова.

Всички десетокласници получиха поименни удостоверения, че са участвали в образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, а най-активните в часа – конституции. Две книги АССГ подари на училищната библиотека: История на Търновската конституция и „Писмени доказателства и свидетелски показания в гражданския процес“ от проф. Петко Венедиков.“

 

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.