Последни новини
Home / Законът / След съвместна операция на наши и чужди служби, е задържана българка, обвинена за проституция и сводничество в Кипър

След съвместна операция на наши и чужди служби, е задържана българка, обвинена за проституция и сводничество в Кипър

Defakto.bg

След съвместна  операция на български и  кипърски служби е задържана българката Елмас Донева по обвинение за проституция и сводничество ( чл. 159а, ал. 2, т. 6, вр. чл. 159а, ал. 1, пр. 3 и пр. 4 от НК.), гласи съобщение  на Апелативна прокуратура – София.  Съдът в Благоевград й е наложил най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Донева е обвинена, че в периода 2010 г. – 2017 г. е приемала и укривала  в наети и стопанисвани от нея жилища в градовете Ларнака и Лимасол в Кипър,  български гражданки „с цел използването им за развратни действия”. За предлаганите и предоставяните от жените сексуални услуги срещу заплащане им било обещавано получаване на процент от сумите, осигуряване на охрана, място за проституция, грижи и клиенти, съобщава прокуратурата.

Обвиняемата е  била арестувана на 27 ноември 2017 г. след шестмесечно използване на специални разузнавателни средства от Районна прокуратура – Благоевград и работа на съвместни екипи с кипърските власти. Датата на задържането на обвиняемата Донева е била съгласувана по време на координационна среща в Хага между Районна прокуратура – Благоевград и разследващите органи от Република Кипър, един месец преди ареста.

При претърсванията на пет апартамента в различни градове са иззети 19 000 евро, 28 мобилни апарата с предплатени карти с надписи „Лимасол“ и „Ларнака“, 2 лаптопа, видеокамера, множество документи, свързани с трансфер на парични суми от Кипър за България. Към настоящия момент са разпитани 8 свидетели.

През последните 15 години Елмас Донева се сдобила с документи за самоличност с различна комбинация от имена, поради което властите в Кипър, въпреки воденото от тях четиригодишно разследване срещу нея, били затруднени да установят а местонахождението й.

Съвместната работа на български и кипърски екипи са улеснили разкриването на местопребиваването  на Донев  в Кипър.

Арестът й е бил извършен  в момент, в който тя се е готвела „да пренасочи бизнеса си към Западна Европа”, се казва в прессъобщението.    Именно в деня на ареста – 27.11.2017 г., последният й клиент имал запазен час в апартамент в град Лимасол, но посещението му било осуетено от стартирала съвместна  операция в двете държави едновременно.

Предстоящо е изготвяне на Европейска заповед за арест на един от съучастниците на Донева, който е привлечен като обвиняем задочно.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.