Последни новини
Home / Законът / След съвместна операция на наши и чужди служби, е задържана българка, обвинена за проституция и сводничество в Кипър

След съвместна операция на наши и чужди служби, е задържана българка, обвинена за проституция и сводничество в Кипър

Defakto.bg

След съвместна  операция на български и  кипърски служби е задържана българката Елмас Донева по обвинение за проституция и сводничество ( чл. 159а, ал. 2, т. 6, вр. чл. 159а, ал. 1, пр. 3 и пр. 4 от НК.), гласи съобщение  на Апелативна прокуратура – София.  Съдът в Благоевград й е наложил най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Донева е обвинена, че в периода 2010 г. – 2017 г. е приемала и укривала  в наети и стопанисвани от нея жилища в градовете Ларнака и Лимасол в Кипър,  български гражданки „с цел използването им за развратни действия”. За предлаганите и предоставяните от жените сексуални услуги срещу заплащане им било обещавано получаване на процент от сумите, осигуряване на охрана, място за проституция, грижи и клиенти, съобщава прокуратурата.

Обвиняемата е  била арестувана на 27 ноември 2017 г. след шестмесечно използване на специални разузнавателни средства от Районна прокуратура – Благоевград и работа на съвместни екипи с кипърските власти. Датата на задържането на обвиняемата Донева е била съгласувана по време на координационна среща в Хага между Районна прокуратура – Благоевград и разследващите органи от Република Кипър, един месец преди ареста.

При претърсванията на пет апартамента в различни градове са иззети 19 000 евро, 28 мобилни апарата с предплатени карти с надписи „Лимасол“ и „Ларнака“, 2 лаптопа, видеокамера, множество документи, свързани с трансфер на парични суми от Кипър за България. Към настоящия момент са разпитани 8 свидетели.

През последните 15 години Елмас Донева се сдобила с документи за самоличност с различна комбинация от имена, поради което властите в Кипър, въпреки воденото от тях четиригодишно разследване срещу нея, били затруднени да установят а местонахождението й.

Съвместната работа на български и кипърски екипи са улеснили разкриването на местопребиваването  на Донев  в Кипър.

Арестът й е бил извършен  в момент, в който тя се е готвела „да пренасочи бизнеса си към Западна Европа”, се казва в прессъобщението.    Именно в деня на ареста – 27.11.2017 г., последният й клиент имал запазен час в апартамент в град Лимасол, но посещението му било осуетено от стартирала съвместна  операция в двете държави едновременно.

Предстоящо е изготвяне на Европейска заповед за арест на един от съучастниците на Донева, който е привлечен като обвиняем задочно.

About De Fakto

Проверете също

Пловдивски адвокати на протест срещу ръководството на гилдията

Пловдивските адвокати излязоха на  протест срещу ръководството на гилдията пред сградата на Висшия адвокатски съвет. …

СГС отказа да разпусне партия “Възраждане”, аргументите за установени пост фактум пороци при учредяването й не важат

Партията легитимно и активно е участвала в обществения живот и не е нарушавала закона Софийският …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.