Последни новини
Home / Законът / Министрите Цачева и Нанков обявяват днес каква е сделката със Симеон за “царските” имоти

Министрите Цачева и Нанков обявяват днес каква е сделката със Симеон за “царските” имоти

Defakto.bg

Какви са параметрите на споразумението със Симеон Сакскобургготски за т.нар. царски имоти, да се надяваме, официално ще научим днес.

На специален брифинг в Министерството на правосъдието министър Цецка Цачева, отговорният за държавната собственост регионален министър Николай Нанков и Атанас Кацарчев, шеф на кабинета на земеделския министър (отговорен за държавните гори), ще представят “становището на работната група към МП относно собствеността на имотите на починалите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници”, съобщиха от правосъдието.

Така, след като от години казусът “царски имоти” е в съда и по него има три окончателни и единодушни решения – че имотите, за които се водят дела, винаги са били държавни, а не частни на монарсите, властта очевидно ще представи “своя” трактовка. Сиреч ще зачертае съдебните решения и то при положение, че дотук държавата неотменно печели тази битка със Симеон.

На три инстанции за държавни бяха обявени резиденциите “Кричим”, “Саръгьол” и “Ситняково”, на две инстанции държавата спечели делата за “Царска Бистрица” и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция дотук са само делата за “Врана” и 16 500 дка рилски гори. А регионалният министър Нанков поиска спиране на делата “Врана” и “Царска Бистрица” за евентуално споразумение със Сакскобургготски. Нещо повече – миналия петък в парламента той се зарече, че държавният нитресе ще бъде защитаван, включително и чрез “бъдещ” закон.

Както De Fakto писа, очакванията са работната група към МП да предложи именно да се пише Закон за “царските” имоти, който тепърва да определи кои дворци и гори са на бившите монарси, а кои – на държавата. Преди казусът да се озове в полето на съда, този закон би имал смисъл – да отдели спорното от безспорното. След няколко окончателни произнасяния на магистратите обаче спор за собствеността вече няма и “сделката” със Симеон намирисва.

Темата днес бе разисквана и в няколко сутрешни тв блока. “Ясно е, че имотите са държавни. Смешно е този въпрос да се повдига сега заради един танц със саби”, обяви бившият финансов министър Симеон Дянков по Нова тв. Имайки предвид и гръмката правителствена визита в Саудитска Арабия, където премиерът Борисов и членът на делегацията Симеон Сакскобургготски се включиха в ритуалния танц.

Бившият депутат от НСДВ Минчо Спасов пък опонира по БТВ – защо, ако дворците и горите били държавни, те са конфискувани със специален закон през 1947 г. И “опроверга” факта, че имотите бяха връщани на Саскобургготски основно при неговото управление като премиер с примера, че имало върнати гори и през 2000 г. (кабинетът “Сакскобургготски” бе на власт от 2001 до 2005 г.). Тезите са познати, стари и оборени вече пред съда. Където бе признато, че законът от 1947 г., приет от народната власт, не е бил юридически прецизен (а и никой тогава не е преследвал подобна цел) – водещият аргумент за собствеността е на чие име са нотариалните актове за имотите. А те са на името на Интенданството, безспорно признато от съда за държавна служба. Що се отнася до връщанията през 2000 г. – да, такива има, но само част от горите и двореца “Врана” (с подписа на тогавашния кмет Стефан Софиянски). Всички останали имоти Симеон получи от подчинения му областен управител Олимпи Кътев и от самоковската поземлена комисия в битието си на премиер.

 

About De Fakto

Проверете също

Позиция на КЗД: Здравният министър трябва да коригира ограничителните мерки в заповедта за Ковид – сертификата

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище , в което препоръчва на министъра …

ВАС остави в сила забраната за строителство в Каваците в защита на сивите дюни  

  Върховният административен съд потвърди решение на Административен съд – Бургас, с което е с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.