Последни новини
Home / Законът / Министрите Цачева и Нанков обявяват днес каква е сделката със Симеон за „царските“ имоти

Министрите Цачева и Нанков обявяват днес каква е сделката със Симеон за „царските“ имоти

Defakto.bg

Какви са параметрите на споразумението със Симеон Сакскобургготски за т.нар. царски имоти, да се надяваме, официално ще научим днес.

На специален брифинг в Министерството на правосъдието министър Цецка Цачева, отговорният за държавната собственост регионален министър Николай Нанков и Атанас Кацарчев, шеф на кабинета на земеделския министър (отговорен за държавните гори), ще представят „становището на работната група към МП относно собствеността на имотите на починалите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници“, съобщиха от правосъдието.

Така, след като от години казусът „царски имоти“ е в съда и по него има три окончателни и единодушни решения – че имотите, за които се водят дела, винаги са били държавни, а не частни на монарсите, властта очевидно ще представи „своя“ трактовка. Сиреч ще зачертае съдебните решения и то при положение, че дотук държавата неотменно печели тази битка със Симеон.

На три инстанции за държавни бяха обявени резиденциите „Кричим“, „Саръгьол“ и „Ситняково“, на две инстанции държавата спечели делата за „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция дотук са само делата за „Врана“ и 16 500 дка рилски гори. А регионалният министър Нанков поиска спиране на делата „Врана“ и „Царска Бистрица“ за евентуално споразумение със Сакскобургготски. Нещо повече – миналия петък в парламента той се зарече, че държавният нитресе ще бъде защитаван, включително и чрез „бъдещ“ закон.

Както De Fakto писа, очакванията са работната група към МП да предложи именно да се пише Закон за „царските“ имоти, който тепърва да определи кои дворци и гори са на бившите монарси, а кои – на държавата. Преди казусът да се озове в полето на съда, този закон би имал смисъл – да отдели спорното от безспорното. След няколко окончателни произнасяния на магистратите обаче спор за собствеността вече няма и „сделката“ със Симеон намирисва.

Темата днес бе разисквана и в няколко сутрешни тв блока. „Ясно е, че имотите са държавни. Смешно е този въпрос да се повдига сега заради един танц със саби“, обяви бившият финансов министър Симеон Дянков по Нова тв. Имайки предвид и гръмката правителствена визита в Саудитска Арабия, където премиерът Борисов и членът на делегацията Симеон Сакскобургготски се включиха в ритуалния танц.

Бившият депутат от НСДВ Минчо Спасов пък опонира по БТВ – защо, ако дворците и горите били държавни, те са конфискувани със специален закон през 1947 г. И „опроверга“ факта, че имотите бяха връщани на Саскобургготски основно при неговото управление като премиер с примера, че имало върнати гори и през 2000 г. (кабинетът „Сакскобургготски“ бе на власт от 2001 до 2005 г.). Тезите са познати, стари и оборени вече пред съда. Където бе признато, че законът от 1947 г., приет от народната власт, не е бил юридически прецизен (а и никой тогава не е преследвал подобна цел) – водещият аргумент за собствеността е на чие име са нотариалните актове за имотите. А те са на името на Интенданството, безспорно признато от съда за държавна служба. Що се отнася до връщанията през 2000 г. – да, такива има, но само част от горите и двореца „Врана“ (с подписа на тогавашния кмет Стефан Софиянски). Всички останали имоти Симеон получи от подчинения му областен управител Олимпи Кътев и от самоковската поземлена комисия в битието си на премиер.

 

About De Fakto

Проверете също

Омбудсманът Ковачева с инструкция как хората да си потърсят правата за липсата на ток и повреда на уреди

 Във връзка с многобройните запитвания на граждани от цялата страна, пострадали от липсата на ток …

Делото за касиране на изборите за кмет на София – отложено, следващият тур през януари догодина

Състав на АССГ отложи заседание по делото, заведено от кандидата за кмет на столицата  Ваня …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.