Последни новини
Home / Законът / Министрите Цачева и Нанков обявяват днес каква е сделката със Симеон за „царските“ имоти

Министрите Цачева и Нанков обявяват днес каква е сделката със Симеон за „царските“ имоти

Defakto.bg

Какви са параметрите на споразумението със Симеон Сакскобургготски за т.нар. царски имоти, да се надяваме, официално ще научим днес.

На специален брифинг в Министерството на правосъдието министър Цецка Цачева, отговорният за държавната собственост регионален министър Николай Нанков и Атанас Кацарчев, шеф на кабинета на земеделския министър (отговорен за държавните гори), ще представят „становището на работната група към МП относно собствеността на имотите на починалите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници“, съобщиха от правосъдието.

Така, след като от години казусът „царски имоти“ е в съда и по него има три окончателни и единодушни решения – че имотите, за които се водят дела, винаги са били държавни, а не частни на монарсите, властта очевидно ще представи „своя“ трактовка. Сиреч ще зачертае съдебните решения и то при положение, че дотук държавата неотменно печели тази битка със Симеон.

На три инстанции за държавни бяха обявени резиденциите „Кричим“, „Саръгьол“ и „Ситняково“, на две инстанции държавата спечели делата за „Царска Бистрица“ и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция дотук са само делата за „Врана“ и 16 500 дка рилски гори. А регионалният министър Нанков поиска спиране на делата „Врана“ и „Царска Бистрица“ за евентуално споразумение със Сакскобургготски. Нещо повече – миналия петък в парламента той се зарече, че държавният нитресе ще бъде защитаван, включително и чрез „бъдещ“ закон.

Както De Fakto писа, очакванията са работната група към МП да предложи именно да се пише Закон за „царските“ имоти, който тепърва да определи кои дворци и гори са на бившите монарси, а кои – на държавата. Преди казусът да се озове в полето на съда, този закон би имал смисъл – да отдели спорното от безспорното. След няколко окончателни произнасяния на магистратите обаче спор за собствеността вече няма и „сделката“ със Симеон намирисва.

Темата днес бе разисквана и в няколко сутрешни тв блока. „Ясно е, че имотите са държавни. Смешно е този въпрос да се повдига сега заради един танц със саби“, обяви бившият финансов министър Симеон Дянков по Нова тв. Имайки предвид и гръмката правителствена визита в Саудитска Арабия, където премиерът Борисов и членът на делегацията Симеон Сакскобургготски се включиха в ритуалния танц.

Бившият депутат от НСДВ Минчо Спасов пък опонира по БТВ – защо, ако дворците и горите били държавни, те са конфискувани със специален закон през 1947 г. И „опроверга“ факта, че имотите бяха връщани на Саскобургготски основно при неговото управление като премиер с примера, че имало върнати гори и през 2000 г. (кабинетът „Сакскобургготски“ бе на власт от 2001 до 2005 г.). Тезите са познати, стари и оборени вече пред съда. Където бе признато, че законът от 1947 г., приет от народната власт, не е бил юридически прецизен (а и никой тогава не е преследвал подобна цел) – водещият аргумент за собствеността е на чие име са нотариалните актове за имотите. А те са на името на Интенданството, безспорно признато от съда за държавна служба. Що се отнася до връщанията през 2000 г. – да, такива има, но само част от горите и двореца „Врана“ (с подписа на тогавашния кмет Стефан Софиянски). Всички останали имоти Симеон получи от подчинения му областен управител Олимпи Кътев и от самоковската поземлена комисия в битието си на премиер.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.