Последни новини
Home / Законът / При фалит ще пада срока за искания на неплатени заплати*

При фалит ще пада срока за искания на неплатени заплати*

Defakto.bg
Поправят грешката на социалната комисия, държавата ще плати 30 млн. лв. на 5000 работниците.

Депутатите са решили да поправят грешката си, която миналата седмица разплака омбудсмана Мая Манолова, и да премахнат давностния срок, в който работниците с неизплатени заплати и фалирал работодател могат да си поискат парите от държавния Фонд за гарантиране вземанията на работниците.

12-месечният срок, който може да се окаже пречка пред 5000 работници да получат изработените си, но неизплатени заплати от фалирали компании, ще бъде

премахнат от поправките в Кодекса на труда,

съобщава пред “24 часа” председателят на социалната комисия на Народното събрание Хасан Адемов.

“Има два варианта- да се свика ново заседание на социалната комисия или на второ четене в пленарната зала срокът да се промени”, обяснява той.

В сряда социалната комисия изненадващо прие на второ четене текстове, с които, вместо да реши проблема със забавените възнаграждения, постави нови пречки пред служителите.

Седем месеца депутатите искаха становища от институциите кой държавен орган да може да иска от съда процедура за обявяване на несъстоятелност на работодателите, ако са забавили заплатите на поне 30% от служителите си за повече от 2 месеца. Те избираха между НОИ, Главна инспекция по труда, а омбудсманът Мая Манолова предложи да ги подготвя.  Финално бе избрана ГИТ.

В момента държавата няма как да задължи работодателите и кредиторите да поискат процедура по несъстоятелност. Оказа се обаче, че трудовите инспектори нямат ресурс да прилагат новите правила от 1 януари. Така управляващите и социалният министър Бисер Петков решиха, че те трябва да влязат в сила от 1 юни, за да бъдели назначени нови служители в инспекцията.

Наред с това обаче се запази 12-месечният срок, в който работниците с неизплатени заплати имат право да предявят претенции за обезщетения от фонда за гарантиране на вземанията. В момента този срок е три месеца.

Заради отлагането на новите дейности на ГИТ и заради този 12-месечен срок омбудсманът Мая Манолова се разгневи, че мерките ще останат без последствия, защото работниците от фалиралите търговска верига “Пикадили”, “Макс Телеком” и др. фирми няма да могат да си получат невзетите заплати в размер на 30 млн. лв.

В петък Манолова изпрати и писма до всички шефове на парламентарни групи да я подкрепят в борбата ѝ срещу некоректните работодатели.

“Всички тези проблеми могат да бъдат решени, защото във фонда има 270 млн. лв.,

а работниците имат да получават около 30 млн. лв.”, обясни Хасан Адемов. Той е категоричен, че депутатите не са искали да затруднят работниците да получат заработеното.

“Идеята е да направим текстовете работещи, не да ги има на хартия, а хората да не могат да си получат парите. Достатъчно драматизъм има в ситуацията, защото хората не могат да чакат повече, но не може и да се нарушават законите”, допълва Адемов.

*Източник: В. 24 часа

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.