Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева: Симеон сам поиска сделка за „царските“ имоти. Правителството няма да се меси, оттегля молбите за споразумение (допълнена)

Цецка Цачева: Симеон сам поиска сделка за „царските“ имоти. Правителството няма да се меси, оттегля молбите за споразумение (допълнена)

Defakto.bg

Топката отиде в парламента – ако иска, да пише специален закон

Суматохата с „царските“ имоти от последния месец тръгва от писмо на Симеон Сакскобургготски. То е с дата 31 октомври, адресирано е до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Димитър Главчев и омбудсмана Мая Манолова. В него бившият цар и премиер излиза „с предложение да се потърси отговор на проблемите, свързани с т.нар. царска реституция, като се държи сметка за фактите през годините“.

Това обяви днес правосъдният министър Цецка Цачева на специален брифинг пред журналисти. На уточняващ въпрос на De Fakto означава ли това, че без инициативата на Симеон нищо не би се случило – нито искане за спиране на дела за споразумяване, нито създаване на работни групи и т.н., отговорът на Цачева бе: „Да, означава“.

Цецка Цачева, Николай Нанков, Атанас Кацарчев

В присъствието на регионалния министър Николай Нанков и шефа на кабинета на земеделския министър Атанас Кацарчев Цецка Цачева оповести и решението на работната група, създадена със заповед на Бойко Борисов: „Изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет не може да предприеме никакви действия в тази посока, тъй като се водят дела и решенията са в ръцете на независимата съдебна власт. Правните последици от отмяната на Закона за конфискация на имотите на бившите царе и техните наследници от 1947 г. могат да бъдат решени само по законодателен път от Народното събрание“. С две думи – ако искат, депутатите да пишат Закон за царските имоти.

И още – регионалният министър Нанков оттегля молбите за спиране на делата „Врана“ и „Царска Бистрица“, държавата ще продължи да ги води.

В Страсбург няма движение по делата, заведени от Симеон, решения не предстоят

Цецка Цачева очерта кръга на работната група и фактите, които тя е отчела. В групата са влизали представители на държавата от МП, МРРБ, земеделското министерство, както и представители на Сакскобургготски. Напомнените факти: решението на Конституционния съд от 1998 г., с което е отменен еднократният Закон за конфискацията от 1947 г.; подготвен проект за мораториум от върху разпореждането с дворите и горите от 40-о Народно събрание (при правителството на „тройната коалиция“), който не вижда бял свят; налагане на мораториума през декември 2009 г. от 41-о НС до приемането на „специален закон“ (при правителството „Борисов“-1); завеждане на дела от Симеон в Страсбург срещу държавата от една страна, и завеждането на дела от държавата за собствеността на имотите у нас.  Техният ход е известен – три окончателно спечелени на всички инстанции, две – спечелени на първа и втора инстанция и две висящи още на първа инстанция.

„Делата в Страсбург в момента не са комуникирани с българското правителство“, обяви правосъдният министър. Разчетено популярно, изявлението означава, че не са придвижени напред в процедурата, държавата дори не е офиицално информирана за тях и решенията изобщо не са предстоящи. Този факт е важен, тъй като именно бъдещото решение на Страсбург често се размахва като плашило и аргумент за сключване на сделка.

Нещо повече, министър Цачева днес не отвори и дума за аналогия с делото на бившия гръцки крал Константин, който осъди Гърция за 13 млн.евро обезщетение, но при различна ситуация – при съседите частната собственост на бившите монарси върху определени имоти никога не е била поставяна под съмнение, тя е прехвърляна в тръстове и по наследяване и т.н. И още – там бяха налице няколко взаимоизключващи се закона и споразумения, с които първо се обещаваше обезщетение на бившия крал, а после държавата се отмяташе от този ангажимент.

Правосъдният министър обаче спомена неотдавнашното осъждане на България от Евросъда по казуса със „Синята къща“ в Пловдив. Но после самата Цачева призна, че аналогията, ако изобщо я има, е съвсем далечна. Впрочем, аналогия и в този случай няма. По това дело България беше осъдена за неизпълнение на съдебно решение и разнобой между съдилищата. По „царските“ имоти разнобой между съдиите няма – дотук единодушно ги признават за държавни.

Симеон стопира влизането на държавата във владение на „Ситняково“ и „Саръгьол“

На днешния брифинг отговор получи и един друг важен въпрос – защо досега държавата не е влязла във владение на резиденциите „Ситняково“ и „Саръгьол“, макар че окончателно спечели делата за тях?

Отговорът даде регионалният министър Николай Нанков. Причината не е в мораториума, призна той (макар че миналия петък в парламента заяви точно обратното), а съвсем друга. Именно – за да се изпълни докрай съдебното решение държавата трябва да заплати на Симеон и сестра му Мария Луиза присъдените им суми за подобренията в двата имота – общо за 47 000 лв. Това не е станало до този момент не за друго, а защото въпреки две поисквания от страна на МРРБ да се посочат банкови сметки, на които да се преведат сумите, такива сметки от страна на Сакскобургготскине са посочени.

Министър Нанков бе категоричен – след това становище на работната група той ще оттегли молбите за спиране на делата „Врана“ и „Царска Бистрица“ и те ще продължат – първото в СГС, второто чака дали ще бъде допуснато до касация от ВКС.

На въпрос колко общо е платила държавата дотук за защитата по „царските“ дела, отговорът бе: 1 080 000 лв. Последва уточнението – това е за всички дела с участието на МРРБ – „Кричим“, „Саръгьол“, „Ситняково“, „Царска Бистрица“, „Врана“.  По тях се явяваха различни адвокати: по „Кричим“ защитата на държавата водеха покойния професор Владимир Петров и Любомир Денев; по „Саръгьол“ адвокат бе Петър Петров, защитата на държавата по останалите дела се води от кантората на адвокат Ирен Савова. Тази кантора води и делата за бившето стопанство на УБО край Врана (спечелено на две инстанции) и за 16 500 дка рилски гори.

Отделно около 1 млн.лв. са платени от земеделското министерство по делата за бившето стопанство на УБО край Врана и за горите. Те се водят от Ирен Савова и екипа й.

Сметката, впрочем, бледнее на фона на имотите, за които се водят делата. Пък и държавата си избра този път.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Доклад на правозащитна мрежа: България трябва да въведе правила за политическата реклама в интернет

Българският хелзинкски комитет, заедно с организации от Унгария, Италия, Нидерландия и Словения, участва в изготвянето …

Гешев критикува Зарков за искането до КС срещу тоталния адм. контрол на прокуратурата над изпълнителната власт

След закриване на спецправосъдието, наркотици заляха улиците, а дрогирани шофьори убиват децата ни, казва главният …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.